مجازات ساخت و ساز بدون مجوز از سال ۱۳۳۴ و اصلاحیههایی که پس از آن تعیین شده است اصولاً موارد مختلفی دارد. ولی به طور کلی هر پروانه ساختی که از طرف شهرداری منطقه صادر میشود دارای مدت زمان مشخصی است. اگر بعد از سر رسید تاریخ انقضای پروانه ساخت مالکی اقدام به ساخت و ساز ملکی را کند این نوع ساخت و ساز طبیعتاً بدون مجوز تلقی میشود. بنابراین در پی مجازات ساخت و ساز بدون مجوز مأموران شهرداری یا ساختمان بنا شده را تخریب میکنند یا مالک با تصمیم کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری موظف به پرداخت جریمه نقدی میشود.
جلوگیری از مجازات ساخت و ساز بدون مجوز
صنعت ساخت و ساز مانند هر صنعت دیگری دارای اصول و قوانین ویژهای است. امروزه روش های زیادی برای بنا کردن ساختمان های مسکونی، تجاری و اداری وجود دارد ولی تمامی این راهکارها اصولی نیستند. پس برای اینکه در اجرای ساختمان های مختلف هزینهها را کاهش دهید و باعث افزایش مقاومت سازه از جهات مختلف شوید. لازم است در نحوه جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز ۷ نکته مهم را انجام دهید.
توجه به اخذ پروانه
برای اینکه از احداث ساختمان سازی غیر مجاز جلوگیری کنید و متحمل مجازات ساخت و ساز بدون مجوز نشوید اول از همه باید پروانه ساخت بگیرید. چون با دریافت پروانه ساخت شما میتوانید ساختمان و همچنین افراد مشغول به کار را بیمه کنید. همچنین با اخذ پروانه از تسهیلات بانکی و برخی امتیازات دیگر استفاده کنید.
مهندس ناظر پروژه
گام بعدی انتخاب یک مهندس ناظر باسابقه و مورد اعتماد است. در واقع مهندس ناظر باید اجرای ساختمان را مطابق با نقشه و از همه مهمتر محاسبات فنی پیش ببرد. چون در زمان دریافت گواهی پایان کار تمامی مراحل ساخت و ساز بررسی میشود. از طرفی مهندس ناظر موظف است تا در صورت مشاهده هر گونه تخلف در ساخت و ساز سریعاً موضوع را به شهرداری گزارش دهد.
🔗بیشتر بخوانید : لایحه دفاعیه تخریب عمدی ملک غیر مجاز
اهمیت ساخت پارکینگ
یادتان باشد یکی از دلایل ساخت و ساز غیر مجاز توجه نداشتن به ساخت پارکینگ است.
تایید مقاومت ساختمان
برای اینکه ساختمان شما به مرور زمان نشست و یا ریزش نکند باید توجه ویژهای به تراکم ساختمانی داشته باشید. مسئولیت این کار بر عهده مهندس ناظر پروژه است.
توجه به تراکم ساختمانی
از آنجایی که تراکم ساختمان در هر محلهای باعث شلوغی و تنگی معابر عمومی میشود. پس باید پیش از اجرای ساخت و ساز تمامی قانونهای تراکم ساختمانی را بدانید.
تغییر کاربری ساختمان
شاید بارها دیده باشید که برخی افراد املاک مسکونی خود را با تغییر کاربری به ملک تجاری تبدیل میکنند. طبق کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری تغییر کاربری ساختمان تخلف است و مالک مشمول مجازات ساخت و ساز بدون مجوز خواهد شد.
تعرض به معابر عمومی
تعرض به معابر عمومی یک نوع تخلف در ساخت و ساز به شمار میآید. پس برای جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز باید محدودهای را که شهرداری برای ساختمان سازی تعیین کرده است در نظر بگیرید.
نرخ جریمه ساخت و ساز غیر مجاز
میزان جریمهای که برای مجازات ساخت و ساز بدون مجوز در نظر گرفته میشود به ارزش ریالی معاملات ملک مورد تخلف بستگی دارد. این جریمه نقدی را فقط کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری تعیین میکند. خوب است بدانید که این کمیسیون یک شخصیت حقوقی جدای از شهرداری است. در حقیقت کمیسیون ماده صد با مشارکت نماینده وزارت کشور، یک نفر قاضی و همچنین نماینده دادگستری این رأی را میدهد. البته در این کمیسیون نماینده شهرداری هم حضور دارد. ولی محاسبه کلی بر اساس موارد ذیل انجام میشود.
- حداقل ۱/۲ و حداکثر ۳ برابر ارزش ریالی معاملات ساختمان های مسکونی بدون مجوز برای هر متر مربع ساختمان در رابطه با اضافه بنای زائد
- حداقل ۲ برابر و حداکثر ۴ برابر ارزش ریالی معاملات ملک برای هر متر مربع ساختمان های تجاری و صنعتی در رابطه با اضافه ساخت زائد
جریمه ساخت بدون پروانه روستایی
چون صدور مجوز ساخت و ساز در محدوده روستایی بر عهده کمیسیون ۱۰۰ شهرداری است. پس گزارش ساخت و ساز غیر مجاز و هر گونه ساخت ملک روستایی بدون پروانه از طریق مأمورین شهرداری منطقه به کمیسیون ماده ۱۰۰ اعلام میشود. در نهایت مالک مشمول جریمه نقدی و یا تخریب کل یا بخشی از ملک خواهد شد.
حکم قانونی مجازات ساخت و ساز بدون مجوز
اصلی ترین حکم قانونی مجازات ساخت و ساز بدون مجوز که از طرف کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداری صادر میشود تخریب بنا است. اما چون جریمه های نقدی بخشی از منابع مهم درآمد شهرداریها را تأمین میکند بنابراین در بسیاری از موارد به جای رأی حکم تخریب بنا نیز مالک ساختمان محکوم به پرداخت مجازات نقدی خواهد شد.
البته یادتان باشد بر اساس ماده ۲ قانون تشکیلات و قوانین آیین دادرسی دیوان عدالت اداری کشور چنانچه رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری برخلاف مقررات منطقه صادر شود شما میتوانید با تنظیم یک دادخواست با کمک وکیل ملکی و ارائه آن به دیوان عدالت اداری کشور نسبت به نظر کمیسیون ماده ۱۰۰ و ۷۷ قانون شهرداریها اعتراض کنید. البته برای تقدیم این دادخواست و تغییر آرای شعب عدالت اداری بهتر است با وکیل دیوان عدالت اداری هم مشورت کنید.
سخن پایانی
اگر چه تخلفات ساختمانی یک نوع نقض قوانین شهرداری و نقض اصول سازمان عمران و شهرسازی محسوب میشود. ولی رعایت نکردن اصول فنی و بهداشتی هم تخلف به حساب میآید. این موضوع در مجازات ساخت و ساز بدون مجوز آنچنان حائز اهمیت است که در مواردی کمیسیون اجازه تخریب کامل ساختمان را صادر میکند. پس برای اینکه در خصوص اجرای پروژه های عمرانی مجبور به پرداخت مجازات ساخت و ساز غیر مجاز و تخریب ملک خود نشوید بهتر است از تخصص یک وکیل ملکی کمک بگیرید. پس چنانچه تمایل دارید ما در گروه وکلا ایران دادگستر تجربیات بهترین وکلای پایه یک دادگستری مجموعه خود را در اختیارتان قرار میدهیم.