خلع ید (petition for eviction) به معنای طرح دعوا است که در آن شخص متصرف غیرقانونی، به صورت قانونی از ملک خارج میشود. برای طرح این دعوا سه شرط مالک بودن خواهان، تصرف خوانده، غیرمجاز بودن تصرف خوانده لازم است. در ادامه با وکلای ایران دادگستر همراه باشید تا شما را با دعوای خلع ید، داد خواست خلع ید، نمونه داد خواست مادهقانونی، مدارک لازم آشنا کنیم.
برای مشاوره بیشتر در این زمینه میتوانید با شماره تماس 09173753621 تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان ما پاسخگوی سؤالات شما باشند.
دعوای خلع ید چیست؟
همانطور که بررسی کردید خلع ید دعوایی است که در آن فرد تصرف کننده، از ملک مالک خارج میشود. در این نوع دعاوی، مالک مال غیرمنقول باید سند مالکیت را داشته باشد و سپس به دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول مراجعه کند تا بتواند دادخواست خود را مطالبه نماید.
از شروط اصلی برای طرح دعوای خلع ید ، به همراه داشتن مالکیت بلامنازع میباشد. به این معنا که مالک باید یک سند همراه داشته باشد که مالکیت او را ثابت کند. اگر فرد مالک باشد اما مدرکی برای اثبات ملک خود نداشته باشد، ابتدا مدعی باید اثبات آن را به دادگاه ارائه کند و سپس نسبت به دعوای خلع ید اقدام کند.
دعاوی خلع ید به سه دسته تقسیم میشود:
- اولین دسته: خلع ید در این دسته به این معناست که دعوای بر سر ملک است که در آن مالک به دنبال رفع تصرف زمین یا ملک است.
- دسته دوم: این مورد دعوای تخلیه ید است که در آن بر سر مالکیت نداشتن خوانده بر ملک مورد نزاع و قانونی بودن تصرف خوانده بر آن موردقبول میباشد و خواهان در آن ادعا میکند که ادامه تصرفات خوانده بر ملک خلاف قرارداد است.
- دسته سوم: دعوای تصرف میباشد که شامل دعاوی تصرف عدوانی و ممانعت از حق و مزاحمت بوده و بهصورت حقوقی یا کیفری مطرح می باشد.
دادخواست خلع ید
دادخواست خلع ید از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام میشود. بهموجب این درخواست مالک یک مال غیرمنقول که به اموال او بهصورت غاصبانه تصرف شده است، از دادگاه تقاضای رسیدگی و خلع ید دارد. برای درخواست خلع ید باید اطلاعات هویتی خواهان و خوانده و همچنین تمامی مدارک مثبت مالکیت خواهان مندرج گردند. با توجه به دادخواست خلع ید، اگر هر یک از قواعد ثبتشده بهدرستی رعایت نشوند، دعوای خلع ید مالک به نتیجه مثبت خود نخواهد رسید.
با توجه به این امر، پس از تنظیم دادخواست خلع ید با توجه به نمونه درجشده در این مقاله، نوبت به ثبت و ارسال آن به دادگاه میرسد. درنتیجه آشنایی با مراحل دادخواست خلع ید اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه باید با توجه به نمونه تنظیم گردد.
مراحل دادخواست خلع ید
ثبتنام در سامانه ثنا
اولین پله برای دادخواست خلع ید این است که متقاضی در سامانه ثنا ثبت نام کند و کد آن را در دست داشته باشد. فرد متقاضی میتواند به دو صورت حضوری و اینترنتی کد ثنا را دریافت کند. در روش حضوری باید تمامی مدارک هویتی را در دست داشته و به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و در صورت اینترنتی نیز میتواند به سامانه ثنا مراجعه نموده و از این طریق نسبت به دریافت کد اقدام کند.
ثبت دادخواست از در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
دفاتر خدمات الکترونیک قضایی واسطه بین افراد و دادگاه هستند که وظیفه ثبت و ارسال دادخواست به دادگاه صالح ازجمله وظایف آنهاست. متقاضی باید به یکی از این دفاتر مراجعه نموده و دادخواست خود را ارسال کند.
تشکیل پرونده و تعیین وقت جلسه رسیدگی
پس از ثبت دادخواست خلع ید متقاضی پرونده به دادگاه صالح ارسال میشود. پسازآن یک وقت برای جلسه رسیدگی تعیین گردیده و پیامک آن از طریق ثنا اطلاعرسانی خواهد شد.
صدور رأی پس از تشکیل جلسه
برای رسیدگی به دادخواست رأی مقتضی در خصوص پرونده صادر میشوند و طرفین فرصت دارند از طریق واخواهی و تجدیدنظرخواهی نسبت به رأی صادره اعتراض کنند. توجه داشته باشید که واخواهی تنها در صورتی ممکن است که رأی بهصورت غیابی صادر گردد.
نمونه دادخواست خلع ید
نمونه دادخواست خلع ید به شرح زیر است:
- مشخصات خواهان: نام و نام خانوادگی، شماره ملی و آدرس مالک.
- مشخصات خوانده: نام و نام خانوادگی، شماره ملی و آدرس متصرف ملک.
- خواسته یا موضوع و بهای آن: تقاضای صدور حکم مبنی بر خلع ید کلیه خسارات دادرسی
- دلایل و منضمات دادخواست: استشهادیه محلی، شهادت شهود عنداللزوم، سند مالکیت
شرح دادخواست
نمونه دادخواست خلع ید به شرح زیر است:
- مشخصات خواهان: نام و نام خانوادگی، شماره ملی و آدرس مالک.
- مشخصات خوانده: نام و نام خانوادگی، شماره ملی و آدرس متصرف ملک.
- خواسته یا موضوع و بهای آن: تقاضای صدور حکم مبنی بر خلع ید کلیه خسارات دادرسی
- دلایل و منضمات دادخواست: استشهادیه محلی، شهادت شهود عنداللزوم، سند مالکیت
شرح دادخواست
با سلام احتراماً به استحضار میرساند اینجانب بهموجب سند رسمی شماره … تنظیمی در دفترخانه … مالک قانونی ششدانگ آپارتمان واقع در … با پلاک اصلی … و فرعی … بوده و در مورخ …/…/… آن را از پدر خود که اکنون به رحمت خدا رفتهاند خریداری نمودم.
متأسفانه باوجود مالکیت بنده به استناد مدارک ابرازی و علیرغم اینکه اینجانب هیچگونه اذن و اجارهای مبنی بر تصرف و استفاده از ملک خویش به خوانده محترم ندادهام، ایشان با قهر و غلبه و زور در ملک من ساکن شدهاند و علیرغم درخواستهای مکرر از ایشان حاضر به تخلیه ملک نیستند.
لذا با توجه به محترم بودن حق مالکیت افراد و ازآنجاکه بنده مالک رسمی و قانونی ملک بوده و تصرف خوانده نیز غاصبان و با زور و بدون اذن است، تقاضای رسیدگی و صدور حکم شایسته مبنی بر خلع ید خواهان از ملک مذکور از آن مقام محترم مورد استدعا میباشد.