استرداد لاشه چک صیادی و چک های قدیمی با طرح دعاوی قانونی امکانپذیر است. پس اگر شما بابت ضمانت انجام کاری و یا پرداخت وجهی نیز چک تضمینی را به شخصی دادهاید؛ ولی به دلیل فسخ قرارداد کاری و یا پرداخت وجه چک به صورت نقدی درخواست برگشت چک را از طرف مقابل دارید. اما دارنده چک از بازگرداندن چک شما امتناع میکند باید برای استرداد لاشه چک به دستگاههای قضایی شکایت کنید.
چنانچه دارنده چک در زمانی چک شما را فروخته و به شخص ثالثی داده است در زمان طرح دعوی استرداد لازم است تا شخص ثالث هم به همراه اولین دارنده چک در دادگاه حاضر شود. البته باید طرح این گونه دعواها در دادگاه حقوقی محل سکونت دارنده چک اجرا شود.
منظور از استرداد لاشه چک چیست؟
استرداد چک یعنی چه ؟استرداد لاشه چک یعنی پس گرفتن چک از کسی که اجازه ندارد، مبلغ چک را از بانک نقد کند. به دیگر بیان استرداد لاشه چک در واقع به معنای پس گرفتن یک چک است که به هر دلیلی منجر به عدم پرداخت شده و به صورت لاشه تبدیل شده است. در واقع، این فرآیند به منظور بازگرداندن اعتبار چک به صاحب اصلی آن انجام میشود. این موضوع به ویژه در مواقعی که چک به عنوان یک سند تجاری و اعتباری مورد استفاده قرار میگیرد، اهمیت دارد. در ایران، استرداد لاشه چک معمولاً توسط بانکی انجام میشود که چک ابتدا صادر شده است.
استرداد لاشه چک به منظور حفظ اعتبار مالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
لاشه چک چیست؟
لاشه چک به نسخهای از چک گفته میشود که وضعیت آن مشخص شده است و دیگر اعتبار پرداخت ندارد. در واقع، لاشه چک سندی است که نشان میدهد چک پرداخت شده، برگشت خورده و یا باطل شده است. به بیان ساده، لاشه چک دیگر قابل استفاده نیست و فاقد اعتبار است، اما ممکن است به دلایل قانونی یا حسابداری حفظ شود.
🔗بیشتر بخوانید : نمونه دادخواست استرداد لاشه چک امانی
شرایط استرداد لاشه چک
شما با اثبات برخی موارد مانند مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه میتوانید دادخواست استرداد یا بازگرداندن لاشه چک را از مقامات قضایی داشته باشید. این شرایط به شرح ذیل است:
- چک امانی : اگر چک را به صورت امانی به نام شخصی صادر کرده باشید باید بتوانید امانی بودن چک را ثابت کنید. سپس برای استرداد لاشه چک امانی اقدامات لازم را انجام دهید.
- پرداخت وجه چک : باید با ارائه فیش واریزی به نام دارنده چک ثابت کنید که دین خود را به دارنده چک ادا کردهاید.
- بابت تضمین : چنانچه چک برای تضمین کاری مثل گرفتن وام صادر شده باشد ولی گرفتن وام منتفی شود، شما میتوانید درخواست استرداد لاشه چک را داشته باشید.
- بابت انجام تعهد : اگر شخصی برای انجام تعهد قرارداد رسمی یا غیر رسمی چکی را صادر کند؛ اما اصل تعهد به دلایل مختلفی از بین برود امکان استرداد لاشه چک وجود دارد.
- در خصوص معامله : چنانچه برای انجام معاملهای چکی را صادر کنید؛ ولی معامله فسخ شود حتماً چکی که برای بهای معامله صادر کردهاید باید در اسرع وقت به شما بازگردانده شود.
برای اطلاع از هزینه دادرسی استرداد لاشه چک کلیک کنید.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
مشاوره رایگان استرداد لاشه چک
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
مدارک و نحوه طرح دعوی استرداد لاشه چک
در طرح این گونه دعواها باید صادرکننده چک با تهیه مدارکی از قبیل:
- اصل کارت شناسایی
- نامه قضایی و یا ثبتی
- رسید پرداخت وجه چک
- تصویر سند عادی اگر شهود و مطلعینی ندارید
- رضایتنامه رسمی که نشان دهد دارنده چک طلب خود را دریافت کرده است
نشان دهد که استحقاق پس گرفتن چک را از دارنده چک دارد. البته شما باید تمامی این اسناد و مدارک را مانند دادخواست دعوای الزام به تحویل ملک توسط یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل خود به دادگاه ارسال کنید.
بیشتر بخوانید : نمونه دادخواست دعوی تقابل استرداد لاشه چک
قاضی با بررسی اسناد و مدارک صاحب چک دستور میدهد تا طرفین دعوی در وقت مشخصی در دادگاه حاضر شوند. چنانچه تمامی دلایل و مدارک صاحب چک درست و کامل باشند. یعنی هیچ ایراد قانونی از نظر شکلی و ماهیتی بر اسناد و مدارک وارد نباشد. قاضی دادگاه صالح حکمی قانونی را برای استرداد لاشه چک صادر خواهد کرد.
روند استرداد لاشه چک
رویه قضایی استرداد لاشه چک از شخصی که از دادن آن خودداری می کند، به این شرح است:
- اثبات پرداخت یا بیاعتباری چک : ابتدا در اولین مرحله ( قبل از طرح دادخواسـت) می بایست عدم اعبار چک را اثبات نمایید، برای این منظور باید ثابت کنید که وجه چک پرداخت شده و یا قرارداد فی مابین فسخ شده است. و هیچ تعهدی نسبت به آن چک ندارید. برای اثبات به رسید پرداخت وجه، شاهد و یا قرارداد فسخشده نیاز دارید.
- اظهارنامه رسمی : باید اظهارنامه رسمی به دارنده ارسال شود، و در آن در طی زمانی مشخص لاشه چک مطالبه شود. دقت کنید که در اظهار نامه باید شماره و تاریخ و مبلغ چک و دلیل بیاعتبار شدن آن ذکر شود.
- تنظیم دادخواست استرداد لاشه چک : اگر در طی مدت تعیین شده در اظهار نامه، فرد لاشه چک را باز نگرداند می بایست، دادخواست “الزام به استرداد لاشه چک” یا “تحویل چک” را در دادگاه حقوقی مطرح کنید. فراموش نکنید که در متن دادخواست ذکر کنید که چک بی اعتبار بوده و دارنده حاضر به استرداد نیست.
- حکم به استرداد : اگر بتوانید اگر مدارک کافی ارائه کنید، دادگاه به نفع شما حکم میدهد و شخص را ملزم به تحویل لاشه چک یا ابطال آن میکند.
نکات مهم: اگر سفیدامضا یا بدون تاریخ باشد، خطرناکتر است و باید سریعتر پیگیری شود. در صورتی که بابت سو استفاده از آن نگران هستید، می توانید از طریق مراجع کیفری نیز اقدام نمایید.
استرداد لاشه چک از شخص ثالث
در هنگام طرح دعوای استرداد باید شخص ثالث را نیز به همراه کسی که دارنده اولیه است طرف دعوی قرار دهید هرچند در نهایت کسی که چک در دست او است محکوم به استرداد آن می شود. استرداد لاشه چک از شخص ثالث در ایران به عهده بانکی است که چک صادر کننده را صادر کرده است.
چگونگی اجرای حکم استرداد لاشه چک
در اجرای صادره به دارنده چک ابلاغ میشود که به مدت ۱۲ روز از زمان تاریخ ابلاغ وظیفه دارد تا اصل چک یا سفته را به صاحب آن بازگرداند. چنانچه شخص دارنده چک پس از دریافت اظهارنامه از پس دادن لاشه چک امتناع کند. مطمئناً دادگاه طی یک شرح قانونی به بانک صادرکنندهی چک تمام مشخصات چک را اعلام میکند. سپس از بانک میخواهد که پرداخت وجه این چک به دارنده چک ممنوع کند. البته شما با دادخواست خیانت در امانت این اجازه را دارید تا از دارنده چک در دادگاه کیفری شکایت کنید.
برای انجام این کار میتوانید از وکیل مطالبه وجه گروه وکلا ایران دادگستر کمک بگیرید. یقین داشته باشید وکلای مجرب و متبحر موسسه حقوقی ایران دادگستر به درستی مطابق با قوانین جدید کشور اظهارنامه و همچنین دادخواست استرداد لاشه چک را برای شما تنظیم میکند.