مالیات بر ارث یک نوع مالیات مستقیم است که طبق قانون کشور باید بعد از مرگ افراد در صورت دریافت گواهی انحصار وراثت حتماً ورثه به جای مانده از او نیز درصدی از مال و اموال متوفی را به دولت بپردازند. برای پرداخت مالیات بر ارث باید ابتدا به سازمان امور مالیاتی آخرین محل زندگی شخص فوت شده مراجعه کنید.
سپس اظهارنامههای مربوط به سازمان امور مالیاتی را با وارد کردن اطلاعاتی از قبیل هویت متوفی، اموال، دارایی و بدهیهای متوفی را تکمیل کنید. لازم است در این اظهارنامه از مکان سابق زندگی فرد فوت شده و همچنین هزینههای کفن و دفن به همراه واجبات مالی و عبادی و البته دیون فرد متوفی نام برده شود.
مالیات بر ارث چقدر طول میکشد؟
شما به عنوان وارثان متوفی باید در اولین فرصت لیستی از اموال و داراییهای شخص فوت شده را تهیه کنید، سپس آن را به اداره امور مالیاتی آخرین محل سکونت فرد فوت شده تحویل دهید. اداره مالیات فهرست کاملی از داراییهای متوفی را به همراه سایر مدارک مربوطه جهت بررسی به شورای حل اختلاف ارسال میکند.
سپس شورای حل اختلاف بر اساس گواهی انحصار وراثت و پرداخت مالیات بر ارث نیز سهم هر کدام از ورثه را مشخص میکند. بنابراین هر چقدر که لیست اموال و دارایی متوفی دیرتر آماده شود پرداخت مالیات بر ارث بیشتر طول خواهد کشید. از این رو بهتر است با راهنمایی و مشاوره یک وکیل ثبتی در مدت زمان کوتاهی لیست اموال و داراییهای متوفی را از اداره ثبت اسناد کشور تهیه کنید.
سامانه پرداخت مالیات بر ارث
سازمان امور مالیاتی کشور به منظور تسهیل فرآیند خوداظهاری وراث فرد متوفی سامانهای را به آدرس ersportal.tax.gov.ir و با نام اظهارنامه الکترونیک مالیات بر ارث به صورت اینترنتی در اختیار وراث قرار داده است. بنابراین بعد از ثبت نام و وارد کردن اطلاعات لازم در سامانه ثبت نام مالیات بر ارث الکترونیکی و به دست آوردن نام کاربری به همراه رمز عبور شما میتوانید به سامانه اظهارنامه مالیات بر ارث دسترسی پیدا کنید و بعد از تکمیل مندرجات خواسته شده درخواست خود را ارسال نمایید. اگر برای ثبت نام در این سامانه به مشکی برخورد کردید بهتر است با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر تماس بگیرید.
زمان پرداخت مالیات بر ارث
طبق مقررات مالیات انحصار وراثت هر کدام از وراث باید حداکثر ۶ ماه بعد از فوت عزیز خود اقدامات لازم برای اخذ گواهی انحصار وراثت را انجام دهند. چنانچه وراث برای دریافت گواهی انحصار وراثت کاری انجام ندهند جریمهای به میزان ۱۰ درصد مالیات بر ارث برای وراث تعیین میشود. از آن به بعد ورثه تنها یک سال مهلت دارند که مالیات بر ارث خود را به دولت بپردازند. چنانچه از پرداخت مالیات بر ارث در تاریخ مقرر خودداری کنند، وراث به ازای هر یکماه تأخیر ۲ و نیم درصد مالیات باید جریمه بپردازند.
وکیل بانکی در این فرآیند به ورثه کمک میکند تا داراییهای بانکی مانند حسابهای بانکی، سپردهها، و دیگر سرمایهها را مدیریت و منتقل کنند. این وکیل ممکن است در ارتباط با تنظیم اسناد بانکی، مذاکره با بانکها، و تأیید مدارک مورد نیاز برای پرداخت مالیات بر ارث نقش داشته باشد. همچنین، وکیل بانکی میتواند به ورثه کمک کند تا از معافیتها و تخفیفهای مربوط به مالیات بر ارث بهرهمند شوند.
استعلام گواهی مالیات بر ارث
برای استعلام گواهی مالیات بر ارث لازم است اول از همه توسط دفاتر اسناد رسمی یک گواهی حصر وراثت تهیه کنید. سپس ۳ نفر شاهد مرد آن گواهی را امضا کنند، بعد از آن با توجه به میزان اموال به ارث مانده باید مالیات اموال و داراییهای فرد متوفی را پرداخت کنید و از اداره امور مالیاتی آخرین محل زندگی متوفی سندی به عنوان صورت حساب مالیات بر ارث را استعلام بگیرید یا اینکه برگه مالیات بر ارث را به صورت حضوری دریافت کنید.
نمونه گواهی مالیات بر ارث
برای ثبت و تکمیل نمونه گواهی مالیات بر ارث باید فرم ماده ۲۶ و ۳۴ اظهارنامه مالیات بر ارث را با توجه به شرایط وراث به صورت حضوری و همچنین با مراجعه به دفاتر اداره امور مالیاتی محل سکونت متوفی یا به شکل اینترنتی از طریق سامانه ersportal.tax.gov.ir تهیه و تنظیم کنید.
مالیات بر ارث به چه چیزهایی تعلق می گیرد؟
طبق ماده ۱۷ قانون مالیات بر ارث شما موظف هستید برای دریافت گواهی انحصار وراثت، مالیات اموال و دارایی ذیل را بپردازید:
- سپرده های بانکی
- سهام غیر بورسی
- سود سهم الشرکه
- سود حساب های بانکی
- وسایل نقلیه
- سرقفلی
- ملک و آپارتمان
- املاک اداری
- صندوق امانات بانک و غیره
وارثان طبقه اول در قوانین جدید چه میزان مالیات باید پرداخت کنند؟
مالیات بر ارث ورثه طبقه اول مثل همسر، فرزندان و نوهها حدود ۳ درصد بوده که کمتر از سایر طبقات دیگر است.
قوانین جدید مالیات بر ارث شامل چه کسانی میشود؟
کسانی که پس از سال ۹۵ به بعد فوت کرده باشند.
قانون جدید مالیات بر ارث 1403
بر اساس قانون اصلاحی مالیات بر ارث در سال ۱۴۰۳ برای تمام سپردههای بانکی، کلیه اوراق مشارکت و همچنین سایر اوراق بهادار لازم است ۳٪ مالیات پرداخت گردد. همچنین برای سهام و سهم الشرکه متوفی و حق تقدم ورثه ۱.۵% مالیات در نظر گرفته شده است. مهمتر اینکه حق امتیاز و دیگر اموال و داراییها ۱۰% ارزش روز و همچنین وسایل نقلیه موتوری زمینی، لوازم دریایی و وسایل هوایی ۲٪ مالیات بر ارث را شامل میشوند. البته املاک و حتی حق واگذاری محل ۱.۵% از این مالیات را تشکیل میدهند.
حرف آخر ایران دادگستر
از آنجایی که مدت زمان دریافت گواهی انحصار وراثت تأثیر زیادی در تعیین میزان مالیات بر ارث دارد، بنابراین استفاده از تخصص و راهنماییهای یک وکیل مالیات بر ارث نقش بسزایی در میزان مالیات بر ارث خواهد داشت. در واقع تعیین ارث و مالیات بر ارث دارای مفاهیم و قوانین پیچیدهای است که تنها یک وکیل ثبتی با دانش تخصصی و سابقه بالایی که دارد میتواند در مدت زمان کوتاهی با پرداخت مالیات بر ارث، شما را از پرداخت جریمههای سنگین مالیاتی دور نگهدارد.
به همین منظور وکلای پایه یک دادگستری حاضر در گروه وکلا ایران دادگستر در تلاش هستند که با تهیه و تکمیل اظهارنامه مالیاتی و همچنین ارائه مشاورههای دقیق از شما در برابر مشکلات حقوقی و دردسرهای تقسیم اموال متوفی محافظت کنند. ضمناً وکیل مالیات بر ارث یا وکیل ثبتی ما در گروه وکلا ایران دادگستر سعی دارند بدون حضور شما در هیچکدام از مراحل دادرسی به عنوان نماینده شما تمام مراحل قضایی مربوط به مالیات بر ارث را انجام دهند.