“آیا شهادت خویشاوندان در دادگاه قبول است؟“شهادت خویشاوندان در دادگاه بر اساس قوانین جدید کیفری و حقوقی قبول است. پس در ادله اثبات دعوا نیز ادعای شهادت یکی از اقوام و خویشاوندان نزدیک و خونی فرد مورد قبول مراجع قضایی قرار دارد؛ ولی چنانچه شاهد طبق قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران دارای برخی شرایط لازم نباشد. همچنین شهادت وی از طرف طرفین دعوی رد شود، مطمئناً شهادت خویشاوندان در دادگاه پذیرفته نخواهد شد. پس برای عدم پذیرش شهادت خویشاوندان خود قبل از حضور در دادگاه باید نکات مهمی را در نظر بگیرید.
آیا شهادت خویشاوندان در دادگاه قبول است؟
شهادت در بیشتر دعاوی جزو اصلی ترین ادله اثبات دعوا در نظامهای حقوقی به شمار میآید. پس اشخاص نسبی و سببی که از اصل دعوا به طور مستقیم یا به طور غیر مستقیم اطلاع داشته باشند میتوانند شنیدهها و دیدههای خود را به قاضی محکمه ارائه دهند. اما چون شهادت این افراد به نفع یکی از طرفین دعوا و به ضرر طرف دیگر دعوا است. پس شاهد باید با ارائه دلایل قطعی و یقینی بتواند در دادگاه قضایی ادعای خود را ثابت کند.
چنانچه شهادت اقوام درجه یک در دادگاه از روی شک بیان شود از نظر دادگاه شهادت وی پذیرفته نمیشود. از طرفی شهادت خویشاوندان باید مرتبط با مسئله دعوا باشد. در غیر این صورت شهادت خویشاوندان نزدیک و دور جنبه قانونی ندارد.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
آیا نیاز به وکیل برای دادگاه حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
تا در کمتر از 24 ساعت متن لایحه خود را دریافت کنید.
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
شرایط شهادت خویشاوندان در دادگاه
اگر چند نفر از خویشاوندان و نزدیکان شما در دادگاه جهت ادله اثبات دعوا شهادت دهند، باید شهادت هر کدام از شاهدین مطابق با یکدیگر باشد. چنانچه بین شهادت این افراد اتحاد و هماهنگی وجود نداشته باشد، یقیناً قاضی شهادت هیچ کدام از آنها را قبول نمیکند. یکی دیگر از شرایط قبول شهادت خویشاوندان در دادگاه حضور شاهدین در نزد قاضی است. اگر شاهدین اظهارات خود را به شکل کتبی به دادگاه ارائه دهند بدون شک قاضی چنین شواهدی را رد خواهد کرد.
شهادت همسر در دادگاه قبول است؟
بله، شهادت همسر در دادگاه میتواند پذیرفته شود، اما این موضوع بستگی به نوع پرونده، قوانین حقوقی کشور و شرایط خاص هر پرونده دارد. در بسیاری از پروندههای حقوقی (مانند اختلافات مالی، مالکیت، یا امور خانوادگی)، شهادت همسر میتواند به عنوان قرینه و یکی از دلایل در نظر گرفته شود. اما معمولاً به عنوان دلیل قطعی و کافی پذیرفته نمیشود، مگر اینکه ادله و شواهد دیگری آن را تقویت کنند.
- در پروندههای حقوقی و خانوادگی، شهادت همسر میتواند به عنوان یک دلیل تکمیلی مورد استفاده قرار گیرد.
- در پروندههای کیفری، این شهادت معمولاً بهتنهایی کافی نیست و باید با سایر مدارک و شواهد همراه باشد.
- در برخی جرائم خاص (مانند حدود و قصاص)، شهادت همسر ممکن است فاقد اعتبار باشد.
✅بیشتر بخوانید : لایحه معرفی شهود به دادگاه حقوقی
شهادت چه کسانی قبول نیست؟
اطلاعات یک شخص در دادگاه اعم از خویشاوندان نزدیک یا دور زمانی مورد قبول دادگاه است که فرد شرایط لازم برای ادای شهادت در دادگاه را داشته باشد. برخی از این شرایط قانونی به شرح زیر است:
- شاهد باید جزو افراد مسلمان باشد.
- شاهد نباید ولگرد باشد و تکدی گری کند.
- شاهد باید به بلوغ سنی و عقلی رسیده باشد.
- شاهد نباید در شهادت خود نفع شخصی داشته باشد.
- شاهد نباید با هیچ یک از طرفین دعوا دشمنی داشته باشد.
- شاهد نباید فساد اخلاقی داشته باشد و دارای پرونده سابقه فسق باشد.
- طبق قانون آیین دادرسی کیفری لازم است تا شاهد دارای طهارت مولد باشد.
تعداد شاهد در دادگاه
اگر چه اثبات شکایت بدون شاهد در دادگاه های حقوقی امکانپذیر است؛ ولی طبق ماده ۱۹۹ قانون مجازات اسلامی در ایران برای هر کدام از جرائم، تعدادی شاهد مشخص شده است مثلاً:
- حد نصاب شاهدان در تمام جرائم ۲ شاهد مرد است.
- جنایاتی که سبب پرداخت دیه باشد شهادت ۱ مرد و ۲ زن لازم است.
- در زنا، مساحقه و همچنین لواط و تفخیذ باید ۴ مرد بالغ شهادت دهند.
- برای ثابت کردن مجازات فردی به غیر از زنا و لواط حداقل شهادت ۳ مرد و ۲ زن عادل کافی است.
آیا یک شاهد در دادگاه کافی است؟
تعداد شهود لازم جهت ثابت کردن دعاوی حقوقی و کیفری در مورد موضوعات دعوی کاملاً متفاوت است. ولی در خصوص اثبات هیچ کدام از دعوی کیفری حضور یک شاهد در دادگاه کافی نیست. اصولاً تمام جرائم کیفری با اثبات شهادت ۲ مرد بالغ و عادل ثابت میشود.
مثلاً در دعاوی مالی از قبیل موضوعات ملکی چنانچه وکیل ملکی نتواند به نفع خواهان دعوی دلایل لازمی را به دادگاه ارائه دهد باید با معرفی ۱ شاهد مرد و ۲ شاهد زن البته با اقامه سوگند اظهارت مالی خود را به اثبات برساند. در این زمینه وکلای ملکی گروه وکلا ایران دادگستر سعی میکنند با تخصص زیادی که در این زمینه دارند مطابق با قانون های شرعی دعاوی ملکی را بدون نیاز به شاهدین به نفع شما ثابت کنند.
پس به شما پیشنهاد میدهیم قبل از حضور در دادگاه و انتخاب شاهدین با مشاوران حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر مشورت کنید. البته شما میتوانید به غیر از تماس تلفنی با مراجعه حضوری هم در این زمینه اطلاعات مفیدی به دست آورید. تیم وکلا ایران دادگستر متشکل از حقوقدانان و وکلای پایه یکی است که با داشتن اطلاعات جامع شما را برای رسیدن به حقتان یاری میکنند.