یکی از مهمترین شروطی که طی سالهای اخیر موقع عقد نکاح در سند ازدواج قید میشود حق اشتغال زنان در عقدنامه است، بنابراین اگر گمان میکنید که بعد از عقد نکاح شوهرتان مانع از اشتغال شما میشود پیش از آنکه در زندگی مشترک خود با مشکلی مواجه شوید و بتوانید در زندگی پرمشغله امروزه شغلی داشته باشید بهتر است ضمن عقد نکاح به طور رسمی حق اشتغال زنان در عقدنامه را درج کنید. چنانچه در این خصوص نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید به شما پیشنهاد میدهیم به صورت آنلاین یا حضوری با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر در ارتباط باشید.
خوب است بدانید ما ضمن مشاورههای تلفنی میتوانیم زمانی که شما از شغل همسرتان شکایت دارید با دلایل منطقی و اسناد و مدارک موجه اثبات کنیم که شغل زن با صلاح خانواده و حیثیت زندگی زوجین مغایرت دارد، سپس دادخواست شما را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم یک متن شکایت به دادگاه خانواده ارائه دهیم. به طوری که دلایل شما مورد قبول قاضی پرونده واقع شود و در اسرع وقت حکم به منع اشتغال زن بدهد. البته حکم دادگاه تنها در رابطه با همان شغل قید شده در محاکم قضایی اجرا است.
پس اگر بر این باورید که شغل همسرتان با وضعیت زندگی، موقعیت اجتماعی، طبقه مالی و فرهنگی و سوابق خانوادگی شما منافات دارد بهتر است در هر ساعتی از شبانه روز سوالات و ابهامات خود را به صورت آنلاین با ما در گروه وکلا ایران دادگستر در میان بگذارید.
قوانین حق اشتغال زنان بعد از ازدواج
در جامعه کنونی خانمها دقیقاً شبیه به آقایان حق اشتغال دارند، بنابراین در قانون اسلامی چنانچه شغل زن با قوانین اسلام و نهاد خانواده مغایرت نداشته باشد قابل قبول است. با این وجود برخی از آقایان بعد از ازدواج با شاغل بودن زن خود خارج از منزل مخالفت میکنند. به همین دلیل امروزه مهمترین حقوقی که بیشتر خانمها موقع جاری شدن خطبه عقد درخواست میکنند حق اشتغال زنان در عقدنامه است،
پس اگر شما هم برای ثبت این حق قانونی در سند رسمی ازدواج خود به دنبال یک کارشناس حقوقی هستید که در موقع عقد نکاح کنارتان باشد وکلای پایه یک دادگستری ما در گروه وکلا ایران دادگستر میتوانند خدمات حقوقی ارزشمندی را به شما ارائه دهند.
حق کار زنان در عقدنامه
دقت کنید به دلیل اینکه پس از عقد نکاح مرد اختیار دارد زن خود را از کار در خارج از منزل منع کند به همین دلیل از سال ۱۳۶۰ به بعد این شرط بیان شد که حق اشتغال زنان در عقدنامه رسمی ازدواج زوجین ذکر شود. سپس مرد با امضای این شرط موظف است که شاغل بودن همسر خود را قبول کند و به آن متعهد گردد. علاوه بر این شرط زن میتواند شروط دیگری مثل حق ادامه تحصیل و حق خارج شدن از کشور را هم به سایر شروط عقدنامه اضافه کند.
حق اشتغال زنان ضمن عقد نکاح
بر اساس شروط ذکر شده در عقد نکاح، زن در هر شغلی که بخواهد و در هر کجای جهان که باشد اگر شرایط آن اقتضاء کند مختار است. در چنین حالتی اگر مرد شرط اشتغال همسرش را امضاء کند بعد از آن حق ندارد که زن را از اشتغال به کار قید شده منع کند؛ زیرا امضاء کردن شروط قید شده ضمن عقد نکاح به منزله پذیرفتن تمام و کمال حق اشتغال زن در بیرون از خانه است. در واقع مرد بعد از امضاء کردن شروط اشتغال زنان در عقدنامه حق ندارد به کار کردن زن خود ایراد و اعتراضی کند. مگر اینکه شغل زن با مصالح خانواده منافی داشته باشد.
محدودیت های اشتغال زوجه
دقت کنید موضوع حق اشتغال زنان در عقدنامه به این سادگی هم نیست بلکه زن برای کار و خروج از منزل دارای محدودیتهایی است مثلاً طبق ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی منافی بودن کار خانم و آقا با حیثیت خود و صلاح خانوادگی خلاف شروط عقدنامه است.
ر چنین شرایطی شما میتوانید با راهنمایی و مشاوره گرفتن از وکیل خانواده از جمله وکلای پایه یک دادگستری در گروه وکلا ایران دادگستر با تأیید دادگاه همسر خود را از ادامه کار و خروج از منزل منع کنید. خوب است بدانید زن هم میتواند در رابطه با شغل همسرش چنین تقاضایی را از دادگاه داشته باشد و شوهر خود را از شغل فعلی خود منع کند؛ ولی یادتان باشد برای ثابت کردن این امور بهتر است با همکاری یک وکیل خانواده به دادگاه مراجعه کنید و حکم قطعی منع اشتغال همسر خود را از دادگاه دریافت نمایید.
قانون در رابطه با اشتغال زنان چه می گوید؟
بر اساس ماده ۲۸ قانون اساسی هر فردی میتواند کاری را که مایل به انجام آن است را مطابق با اسلام و همچنین مصالح عمومی دیگران ادامه بدهد. در این ماده صراحتاً مختار بودن هر فردی در انتخاب شغل خود بیان شده است؛ اما طبق ماده ۱۸ قانون حمایت از خانواده در صورتی میتوان از شغل مرد جلوگیری کرد که شرایط مرد خللی در امور معیشت خانواده ایجاد نکند. البته اگر زن یا مرد از حکم دادگاه سرپیچی کند قانون حق طلاق را به طرف مقابل میدهد و گواهی عدم امکان سازش را در سریعترین وقت دادگاه صادر خواهد کرد.