دادخواست منع اشتغال زوجه، درخواست رسمی از دادگاه است که در آن یکی از زوجین (معمولاً مرد) از دادگاه میخواهد تا به همسرش اجازه ندهد که به کار بپردازد. این نوع دادخواست در گذشته رایجتر بود، اما با توجه به تغییرات اجتماعی و حقوقی، امروزه کمتر مطرح میشود.
نمونه دادخواست منع اشتغال زوجه
ریاست محترم مجتمع قضائی ……
سلام علیکم- با احترام، با تقدیم یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی و به وکالت از ناحیه زوج (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر میدارد، خواسته موکل به شرح مرقوم در ستون خواسته به دلایل مشروحه آتی الذکر اعتبار قانونی را واجد بوده و مآلاً شایسته اجابت میباشد.
چه اولاً: در محضر دادگاه نیاز به توضیح نمیباشد که به موجب مستفاد از ماده ۱۱۱۷ ق.م. شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات مرد یا زن باشد منع کند، بنابراین اختیار شوهر برای تأمین غرور و سروری او با خوانده محترم نیست هدف مقنن حفظ مصالح خانوادگی و حیثیت طرفین است.
ثانیاً: بطور کلی همه مشاغل خارج از منزل کم و بیش زن را از پارهای وظایف خانه داری و یا همسری و یا هر دو باز میدارد هدف از وضع ماده ۱۱۱۷ قانون صدرالذکر نیز همین بوده است که گرفتاریهای شغلی زن مانع از اداره خانه و شوهرداری نشود و موکل بعنوان
زوج مسئول حفظ مصالح خانواده بتواند زن را از کاری که بر خلاف مصلحت میبیند بازدارد افزون بر آنچه گذشت اختیار شوهر تنها ناظر به مشاغلی نیست که زن پس از ازدواج انتخاب میکند و شامل تمام شغلهایی که پیش از آن نیز آغاز شده است. میشود، در قضیه مانحن فیه موکل میتواند خوانده محترم را که قبل از ازدواج کارمند بوده و با او ازدواج نموده
پس از چندی بعلت تنافی شغل همسر با مسائل مصالح خانوادگی از حق منع اشتغال خود استفاده و منع او را از دادگاه تقاضا کند، لذا حتی رضایت شوهر نیز از اختیار قانونی او نمیکاهد زیرا منع زن تنها حق مرد نیست که بتوان ادعا کرد که با اعلام رضایت ساقط شده است. چه بقای این اختیار در زمره مسائل مربوط به نظم عمومی و اعمال آن در شمار تکالیف و مسئولیتهای موکل در اداره خانواده است.
(دوره حقوق مدنی- خانواده- جلد اول- نکاح و طلاق روابط زن و شوهر- مرحوم دکتر ناصر کاتوزیان- ص ۲۱۹)
ثالثاً: در مانحن فیه در سند نکاحیه مورخ …… تنظیمی دفترخانه …… حوزه ثبتی …… که حکایت از زواج دائم مابین صحابه دعوی دارد هیچ شرط ضمن عقدی یا رضایتی له زوجه محترم جهت اشتغال یا ادامه اشتغال داده نشده است، و زوجه با اشتغال خود زندگی مشترک را در کمتر از ۱۰ روز از آغاز آن در زیر یک سقف با مخاطرات جدی و بر خلاف تراضی قبل از عقد با موکل متضمن ترک کار بعد از ازدواج مواجه نموده است.
(دادخواست الزام به تمکین عام و خاص نیز علیه زوجه تقدیم شده است).
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
رسیدگی و استماع خواسته و در مانحن فیه صدور حکم به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……