الزام به انجام تعهد برای تمامی افرادی که طی یک قرارداد متعهد به انجام کاری و یا تحویل مالی شدهاند ضرورت دارد. از این رو اگر یکی از طرفین معامله به تعهدات خود عمل نکند میتوان از طریق ارائه دادخواست به دادگاه حکم الزام به انجام تعهد را برای او درخواست نمود. از طرفی خواهان (فرد متضرر) میتواند تمامی خسارات برآمده از این بی تعهدی را نیز از خوانده بگیرد که در ادامه این موضوع را مورد بررسی قرار میدهیم.
اظهارنامه الزام به انجام تعهد
درباره اظهارنامه باید گفت قبل از اینکه اقدام به ثبت دادخواست کنید، میتوانید از طریق اظهارنامه الزام به ایفای تعهد حق خود را مطالبه نمایید. در واقع از طریق اظهارنامه قضایی شما میتوانید ضمن درخواست انجام تعهد از خوانده، در صورت عدم انجام تعهد، از آن به عنوان مدرکی دال بر عدم انجام تعهد نیز استفاده کنید. جهت نوشتن این اظهارنامه لازم است مشخصات فردی و هویتی و همچنین شرح موضوع را نوشته و به صورت تایپ شده تحویل دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دهید.
دادخواست خسارت ناشی از عدم انجام تعهد
همان طور که به این موضوع اشاره شد، در صورتی که یکی از طرفین قرارداد و معامله به تعهدات خود عمل نکند و طرف دیگر از این بی تعهدی متضرر شود میتواند دعوای الزام به تعهد را علیه او مطرح کرده و خسارت ناشی از عدم انجام تعهد را مطالبه کند. اما به شرط اینکه:
- طلبکار ثابت کند که ضرر کرده.
- وجه التزام بر اساس قرارداد پیش بینی شده باشد.
- زمانی که برای انجام تعهد مشخص شده گذشته باشد.
- کوتاهی در عدم انجام تعهد از سوی متعهد باشد نه عوامل خارجی
در صورتی که در قرارداد خسارت و جبران آن نوشته نشده باشد، مرجع قضایی طبق نظر کارشناس رسمی خود میزان خسارت وارده را محاسبه میکند. و اما در صورتی که خسارت قراردادی یا همان وجه التزام در قرارداد تعیین شده باشد، دادگاه نمیتواند در کاهش یا افزایش آن حکمی صادر کند. همچنین خوب است بدانید خسارت غیرمستقیم و خسارت از خسارت قابل مطالبه نیست.
🔗بیشتر بخوانید : مطالبه وجه قرارداد از باب عدم انجام تعهد
فسخ قرارداد به دلیل عدم انجام تعهد
فسخ قرارداد به دلیل عدم انجام تعهد در ابتدای امر امکانپذیر نیست. بلکه باید پس از حکم الزام به ایفای تعهد تدابیری را انجام داد و در نهایت قرارداد را فسخ نمود. بنابراین پس از اینکه حکم قطعی دادگاه در این زمینه صادر شد، خوانده ملزم به ایفای تعهدات خود است، اما اگر باز هم به این مسئله توجه نکرد، خواهان میتواند بر اساس ماده 222 قانون مدنی به هزینه خود، تعهدات را انجام دهد و مخارج را از خوانده مطالبه کند. همچنین اگر امکان انجام تعهد توسط خواهان نبود، میتواند از شخص ثالث کمک بگیرد، اگر این مورد هم امکانپذیر نبود میتواند در نهایت قرارداد را فسخ کند.
شکایت کیفری عدم انجام تعهد
در پاسخ به این سوال که آیا میتوان برای عدم انجام تعهد شکایت کیفری کرد؟ باید گفت نمیتوان دعوای کیفری را برای اموری مانند عدم انجام تعهد مطرح کرد چرا که جرمی انجام نشده است. بلکه جهت الزام به انجام تعهد که یک مسئولیت مدنی است میتوان دعوای حقوقی مطرح کرد و با ارائه دادخواست الزام به انجام تعهد به حقوق خود دست یافت.
برای دریافت خدمات مشاوره رایگان در زمینه الزام به انجام تعهد، ارتباط با یک وکیل مطالبه وجه بسیار راهگشا خواهد بود. گروه وکلا ایران دادگستر در این زمینه صفر تا صد خدمات الزام به انجام تعهد براساس رویه قانونی را برای مخاطبان گرامی ارائه می دهد.
ماده قانونی الزام به ایفای تعهد
مواد متعددی در قانون به موضوع الزام به انجام تعهد پرداختهاند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد که پیشتر درباره این قوانین و مفاد آنها توضیح دادهایم:
- ماده ۲۲۱ قانون مدنی
- ماده ۲۲۲ قانون مدنی
- ماده ۲۲۶ قانون مدنی
- ماده ۲۲۸ قانون مدنی
- ماده ۲۲۹ قانون مدنی
- ماده ۲۳۷ قانون مدنی
- ماده ۲۳۸ قانون مدنی
- ماده ۲۳۹ قانون مدنی
- ماده ۴۷ قانون اجرای احکام مدنی
نمونه دادخواست الزام به انجام تعهد
حال در این بخش یک نمونه دادخواست الزام به انجام تعهد را آوردهایم تا در زمینه تنظیم این دادخواست اطلاعات بیشتری کسب نمایید.
ریاست محترم مجتمع قضایی (نام شهرستان محل اقامت خوانده)
به استحضار می رساند:
با سالم احتراما
اینجانب به نشانی مذکور برابر قرارداد مورخ …، … دانگ، باب مغازه واقع در نشانی … را از خوانده/ خواندگان خریداری نموده و بهای آن نیز کلا تادیه و پرداخت شده است. متاسفانه علیرغم ایفای تعهداتم به عنوان خریدار، خوانده مذکور از اجرای کامل مفاد قرارداد امتناع نموده و همچنان بدهی های خود را در حق … پرداخت نمی نماید.
نظر به اینکه عدم پرداخت بدهی های … موجب بروز مشکلات متعددی می گردد، فلذا به استناد ماده 10 ،219 ،220 ،221 و 301 قانون مدنی حکم محکومیت خوانده/خواندگان به پرداخت بدهی خود در حق … به انضمام کلیه خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست. بدوا، وفق ماده 108 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امورمدنی، صدور قرار تامین خواسته و اجرای فوری آن حسب ماده 117 همین قانون تقاضا می شود.
نمونه رای الزام به انجام تعهد
در این بخش میتوانید به مشاهده نمونه رای الزام به انجام تعهد بپردازید:
در مورد دعوای آقای … علیه خانم… به خواسته الزام به ایفای تعهد که پرداخت باقی مانده اقساط وام گرفته شده از موسسه قوامین به مبلغ … ریال به همراه خسارت های دادرسی با توجه به گفته های شاکی و همچنین موارد ذکر شده در پرونده و همچنین دادخواست و مستندات پیوستی پرونده که شامل تعهدنامه و نبود حضور مدعی علیه و با وجود ارسال اخطاریه و نبود دفاع و ارسال لایحه ای که بر گرفتن حق شاکی و تبرئه خود، دادگاه با استناد به ماده ۱۰ قانون مدنی و مواد ۵۱۵ و ۵۱۹ قانون آئین دادرسی مدنی حق شاکی را ثابت کرده و مدعی علیه را به ایفای تعهدات نوشته شده در قرارداد، الزام کرده.
همچنین به پرداخت جریمه به مبلغ … ریال به عنوان دادرسی و حق الوکاله وکیل مربوطه صادر کرده و محکوم اعلام می کند و همچنین رای صادر شده به مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان ارسال می شود.
سخن پایانی
الزام به انجام تعهد از جمله دعاوی پرتکرار در دادگاههاست که اغلب افراد برای گرفتن حقوق خود در این زمینه از یک وکیل باتجربه و متعهد کمک میگیرند تا ضمن انجام امور پرونده با تخصص و تجربه خود به طرزی دلسوزانه پیگیر آن نیز باشد. در این راستا اگر شما هم به دنبال یک مجموعه حقوقی کاردان و متخصص هستید میتوانید با وکلای با سابقه و متخصص ما در گروه وکلا ایران دادگستر ارتباط بگیرید.
همچنین خوب است بدانید دفتر وکالت و مشاوره حقوقی گروه وکلا ایران دادگستر، خدمات قبول وکالت و مشاوره حقوقی در زمینههای مختلفی چون امور ملکی، امور ثبتی، قرارداد پیمانکاری، حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و … را زیر نظر بهترین وکلای پایه یک دادگستری ارائه میدهد.