وکیل طلاق شخصی است که تسلط زیادی به قوانین حقوقی دارد. بنابراین ادله خوبی را برای دفاع از شما به عنوان موکل خود جمع آوری میکند. همچنین اگر مشغله کاری دارید و یا تمایلی به حضور در جلسات دادگاه را ندارید وکیل به جای شما در بررسیهای دادگاه شرکت میکند.
یقیناً وکیل طلاق با توجه به توان مالی موکل خود مسائل مالی و همچنین حق الوکاله خود را مطرح میکند. بهترین وکیل مخصوص طلاق به تسریع روند پرونده های خانواده و احقاق حقوق موکل خود بسیار اهمیت میدهد. بنابراین با کمک یک وکیل برای طلاق شما در کمترین زمان ممکن به حق و حقوق خود خواهید رسید.
در نظام حقوقی ایران، انواع طلاق شامل طلاق به درخواست مرد، طلاق به درخواست زن، و طلاق توافقی است. هر کدام از این انواع طلاق دارای شرایط و مراحل خاصی است که در ادامه توضیح داده میشوند.
انواع طلاق کدامند؟
طلاق به درخواست مرد
بر اساس قانون مدنی ایران، حق طلاق اصولاً با مرد است. مرد میتواند هر زمان که بخواهد زن خود را طلاق دهد، اما این امر نیازمند طی مراحل قانونی مشخصی است:
- مراجعه به دادگاه خانواده: مرد باید به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادخواست طلاق تنظیم کند.
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی: دادخواست طلاق و مدارک مربوطه باید از طریق این دفاتر به دادگاه ارسال شود.
- پرداخت حقوق مالی زن: مرد باید تمام حقوق مالی زن از جمله مهریه، نفقه، اجرتالمثل ایام زوجیت، و در صورت وجود شرط تنصیف دارایی، نیمی از داراییهایی که پس از ازدواج به دست آمدهاند را بپردازد.
طلاق به درخواست زن
قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده شرایطی را برای طلاق به درخواست زن در نظر گرفتهاند که شامل انواع مختلفی از طلاق میشود:
- طلاق خلع: در این نوع طلاق، زن به دلیل کراهتی که نسبت به شوهر دارد، درخواست طلاق میکند. زن در قبال مالی که به شوهر میبخشد (معمولاً معادل یا بخشی از مهریه)، طلاق خود را دریافت میکند.
- طلاق مبارات: این نوع طلاق زمانی رخ میدهد که هر دو طرف از یکدیگر کراهت دارند و خواهان طلاق هستند. در این حالت، زن و شوهر با توافق بر سر تمام حقوق مالی و غیرمالی، به دادگاه مراجعه کرده و طلاق میگیرند.
- طلاق به استناد عسر و حرج: زن میتواند به دلیل مشکلات و مشقات شدید (عسر و حرج) که ادامه زندگی مشترک را برای او غیرممکن میکند، درخواست طلاق دهد.
- طلاق غیابی: اگر شوهر به هر دلیلی غایب باشد و نتواند حضور پیدا کند، زن میتواند به استناد غیبت شوهر، درخواست طلاق غیابی نماید.
طلاق توافقی
طلاق توافقی زمانی رخ میدهد که زن و مرد بر سر جدایی و شرایط آن به توافق رسیدهاند. در این حالت:
- مراجعه به دادگاه خانواده: زن و مرد به صورت مشترک یا از طریق وکیل به دادگاه مراجعه کرده و درخواست طلاق توافقی میدهند.
- توافق بر سر حقوق مالی و غیرمالی: زن و مرد باید بر سر تمام مسائل مالی (مانند مهریه، نفقه، و اجرتالمثل) و مسائل غیرمالی (مانند حضانت فرزندان) به توافق برسند.
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی: مانند سایر انواع طلاق، مدارک و توافقات باید از طریق این دفاتر به دادگاه ارسال شود.
انواع طلاق در ایران شامل طلاق به درخواست مرد، طلاق به درخواست زن (شامل طلاق خلع، طلاق مبارات، طلاق به استناد عسر و حرج، و طلاق غیابی)، و طلاق توافقی است. هر یک از این انواع دارای مراحل و شرایط خاصی هستند که باید رعایت شوند.
طلاق در دوران عقد
در عرف ایرانی، دوران عقد به دورهای اطلاق میشود که زن و شوهر علیرغم محرمیت شرعی و قانونی، با یکدیگر زندگی نمیکنند و معمولاً از برقراری رابطه جنسی نیز خودداری مینمایند. اما از نظر قانونی، عقد و عروسی تفاوتی با یکدیگر ندارند و هر حق و تکلیفی که پس از عروسی برای زن و مرد در نظر گرفته میشود، به محض عقد به وجود میآید.
حقوق و تکالیف در دوران عقد
- مهریه و نفقه: از لحظه عقد، مهریه و نفقه به زن تعلق میگیرد.
- نیمی از مهریه: اگر در دوران عقد نزدیکی جنسی انجام نشده و دختر همچنان باکره باشد، نیمی از مهریه به وی تعلق میگیرد و میتواند نصف مهریه را مطالبه کند.
- حذف نام از شناسنامه: با صدور گواهی بکارت، زوجین میتوانند با مراجعه به اداره ثبت احوال، اسم طرف دیگر را از شناسنامه خود حذف کنند.
طلاق با اثبات عسر و حرج
عسر و حرج به معنای سختی و مشقتی است که ادامه زندگی را برای زن غیرممکن میکند. مواد ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی به عسر و حرج و مصادیق آن اشاره کردهاند. در صورت اثبات عسر و حرج، زن میتواند از دادگاه درخواست طلاق کند.
مصادیق عسر و حرج
برخی از مصادیق عسر و حرج که میتوانند مبنای درخواست طلاق باشند عبارتند از:
- ترک زندگی خانوادگی: ترک زندگی خانوادگی توسط شوهر به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب.
- محکومیت به حبس: محکومیت قطعی شوهر به حبس ۵ سال یا بیشتر.
- بیماری صعبالعلاج: ابتلای شوهر به بیماری صعبالعلاج جسمانی یا روانی یا بیماری مسری مانند ایدز که زندگی مشترک را مختل کند.
- ضرب و جرح و فحاشی: ضرب و جرح توسط شوهر و یا فحاشی مستمر به نحوی که برای زن قابل تحمل نباشد.
- اعتیاد: اعتیاد به مواد مخدر، روانگردان، مشروبات الکلی و غیره به نحوی که زوج از ترک آن امتناع کند یا به تایید پزشک، امکان ترک برای شوهر وجود نداشته باشد.
طلاق غیابی
طلاق غیابی به طلاقی اطلاق میشود که دادگاه به درخواست طلاق بدون حضور خوانده (معمولاً زن) رسیدگی میکند. این نوع طلاق معمولاً در شرایطی مطرح میشود که یکی از طرفین در دادگاه حضور پیدا نمیکند یا به دادخواست پاسخ نمیدهد
ضرورت داشتن وکیل طلاق
دقت کنید جدایی و طلاق گرفتن جزو دعاوی حقوقی است بنابراین برای طلاق گرفتن به طور حتم نیاز به وکیل نیست؛ اما انتخاب یک وکیل طلاق باعث میشود که نیازی به حضور شما در مراحل دادرسی دادگاه نباشد.
از طرفی چون بیشتر شما به مراجع و مراکز قضایی نرفتهاید و آشنایی زیادی با مراحل رسیدگی به پرونده های طلاق را ندارید پس بهتر است برای پیشبرد پرونده طلاق از طرف زن و یا طلاق از طرف مرد از تخصص لازم و اطلاعات کافی یک وکیل پایه یک دادگستری جهت طلاق کمک و راهنمایی بخواهید.
مهمتر اینکه پروسه طلاق با از بین رفتن هزینههای زیادی همراه است. از طرفی به غیر از خسارت مالی همواره آسیبهای روحی زیادی برای زوجین به همراه دارد. بنابراین حضور یک وکیل طلاق با تجربه درخشان در روند جدایی مانند یک وکیل ثبتی مطمئناً از سختیهای اداری این کار میکاهد و حق را به طور مناسب به طرفین خواهد داد.
انواع وکیل طلاق
دقت کند طلاق تنها مخصوص عقد دائم است. پس بهترین وکیل طلاق در چندین حوزه پرونده های طلاق را رسیدگی میکند:
-
وکیل طلاق توافقی
طلاق توافقی یک نوع طلاق است که زن و مرد برای جدا شدن از یکدیگر به توافق رسیدهاند. در این میان وکیل برای طلاق توافقی و وکیل نفقه به مسائل جانبی این گونه طلاقها مثل مهریه، نفقه و همچنین حضانت فرزندان و… میپردازد.
-
وکیل طلاق رجعی
بر اساس ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی زمانی که طلاق به درخواست مرد انجام شده باشد پس وکیل طلاق رجعی میتواند کارهای لازم را برای رجوع مجدد مرد انجام دهد؛ ولی اگر طلاق صورت گرفته به درخواست زن بوده باشد مرد در هنگام عده حق رجوع کردن ندارد.
-
وکیل طلاق بائن
وکیل طلاق بائن با داشتن دانش حقوقی بالا این اجازه را دارد تا در خصوص بررسی پرونده های طلاقهای بائن رسیدگیهای لازم را انجام دهد. در این گونه طلاقها شوهر حق رجوع کردن ندارد؛ زیرا طبق ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی تعدادی از طلاقها بائن به دلایل زیر است:
- طلاق یائسه
- طلاق خلع و مبارات
- طلاقی که پیش از نزدیکی انجام شود.
- طلاقهایی که پس از ۳ بار وصلت متوالی انجام شدهاند.
سخن پایانی
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون در آیین دادرسی مدنی کشور حق طلاق تنها با مرد است. بنابراین مرد هر لحظه که بخواهد میتواند زنش را طلاق بدهد؛ اما زوجه چنین حقی را برای طلاق ندارد. پس اگر خانمی بخواهد با ادعای ادله موجه از همسرش طلاق بگیرد باید راه دشوار، بسیار طولانی و هزینه بری را پشت سر بگذارد.
در بیشتر موارد بعد از اینکه زن وقت زیادی به دلیل انتخاب راه نادرست طی کرد فقط راه چاره را مراجعه به وکیل طلاق میداند. پس به شما توصیه میکنیم قبل از اینکه دچار چنین پیچیدگیهای پرونده در مورد طلاق، مهریه، نفقه و موارد دیگری مثل حضانت فرزندان و… شوید به گروه وکلا ایران دادگستر مراجعه کنید.
زیرا وکلای پایه یک دادگستری حاذق در این مجموعه ایران دادگستر با علم و دانش کافی که از قوانین حقوقی و مدنی دارند این فرآیند را در کوتاهترین زمان ممکن و با کمترین هزینه به پایان میرسانند.