در وقف نامه شرعی برای ایتام درآمد حاصل از مال موقوفه صرف تأمین نیازهای مادی و معنوی ایتام میشود. بر اساس احکام اسلامی، فرد واقف (کسی که مالی را وقف میکند) مالی را به نفع ایتام وقف میکند.
وقف نامه شرعی برای ایتام
با تأییدات خداوند متعال
نظر به مفادالزامات این آدم انقطع علمه الامن ثلاث صدقه جاریه علم ینتفع به الناس- ولد صالح یدعو على الخیر آقای …… شناسنامه شماره …… از بخش دو تهران ساکن بیرون دروازه شمیران …… منزل شخصی وقف مؤید شرعی و حبس مخلد اسلامی نمود به شماره یک فرعی از شمیران …… مفروز از شش دانگ سه دستگاه عمارت مشتمل بر هفت باب حیاط متصل بهم واقع خیابان …… ، و خیابان …… مورد ثبت سند مالکیت شماره …… صفحه دفتر …… املاک مشتمل بر دوازده باب تمامی و همگی شش دانگ یک دستگاه عمارت چهار طبقه زیرورو که مشتمل بر دوازده باب تمامی و همگی شش دانگ یک دستگاه عمارت چهار طبقه زیرورو که مشتمل بر چهارده باب مغازه و اتاق و دو باب زیرزمین با جمیع ملحقات خیابان ناصر خسرو مورد ثبت و بخش یک تهران احداث گردیده است برای ایتام (دارالایتام) و موارد و شرایط ذیل را ضمن عقد مقرر میدارد:
اول- خانه پلاک شماره یک فرعی از چهار هزار و ششصد و چهل و هفت اختصاص بر مسکن و محل تربیت و پرورش و تحصیل ایتام فقیر که در صورتی که فاقد محل سکونت باشند و استطاعت مالی جهت خرید یا اجاره محلی برای سکونت داشته باشند و استحقاق آن شرعاً و قانوناً میتوانند از سکونت در خانه نامبرده به قدر رفع احتیاج استفاده نمایند.
دوم- عمارت چهار طبقه واقع در خیابان ناصرخسرو به پلاکهای نامبرده را باجاره برگزار نموده از محل آن احتیاجات لازمه دارالایتام را مرتفع نماید.
سوم- در صورتی که اتاقهای خانه محل دارالایتام زیادتر از میزان احتیاج ایتام و مربیان آنها باشد متولی میتواند از آن به نحو شایسته قانونی به نفع ایتام اجاره داده و مال الاجاره آن را به مصرف مخارج ایتام برساند.
چهارم- عوائد حاصله از موقوفه اعم از مال الاجاره و غیره پس از وضع صدی ۱۰ (ده) که بایستی برای تعمیر موقوفه صرف یا ذخیره شود بقیه صرف درآمد سایر مصارف ضروری ایتام بشود به طوری که مایحتاج ایشان از هر حیث تأمین گردد.
پنجم- پس از آن که نواقص و مایحتاج دارالایتام از هر حیث مرتب و اموال و اثاثیه تکمیل و تعمیرات و نواقص داخلی دارالایتام مرتفع گردید به طوری که بلافاصله متولی درخواسته است مطابق بودجه ایتام را بپذیرد.
ششم- سن اطفال یتیم قابل قبول در دارالایتام مشغول از آغاز هفت سالگی الـی نــه سالگی بود و پس از رسیدن به سن هیجده سالگی باید خارج شوند.
هفتم- در ضمن این که ایتام در دارالایتام مشغول تحصیل هستند، بایستی یک حرفه به فنون مورد نیاز اجتماع و کارهای صنعتی و کسب تعلیم و تجربه علمی بگمارند و آنها در صندوق پس انداز واریز نموده وجوه حاصله را به حساب آنها تودیع نموده و به هیچ وجه از آن وجوه استفاده نکنند در موقعی که به سن بلوغ به حرفه که گمارده شده مبلغی را که در مدت تحصیل سرمایه گذاری شده است به عنوان سرمایه کسب با او تسلیم نماید.
هشتم- چنانچه یکی از اطفال یتیم قبل از رسیدن به سن بلوغ بمیرد وجوه سپرده شده او را متولی دریافت و به مصرف ایتام برساند.
نهم- تعداد ایتامی که در دارالایتام باید پذیرفته شوند طبق بودجه درآمد موقوفه با رعایت مقررات به عهده متولی خواهد بود.
دهم- متولی موظف است که محل دارالایتام نامبرده و اثاثیه آن را از قبیل رختخواب، ظروف غذاخوری و سایر لوازم مربوطه به آن، و نوع غذا و لباسهای آن صورت برداری نماید.
یازدهم- هر کس به هر عنوان کمکی به منظور دارالایتام نماید. متولی موظف است به روزنامه کثیرالانتشار و جراید و رادیو، کمک آنان را در صورت تمایل آنان به اطلاع عموم برساند دارالایتام با همکاری متولی باید عکس و شرح خدمات و نوع کمک و نظریه آنها را در صورت تمایل خودشان در سالن دارالایتام نصب نماید. البته تشخیص کمک مهم که قابل نظارت مسئولین دارالایتام تشخیص و نظریه متولی خواهد بود.
دوازدهم- تولیت موقوفه نامبرده مدام الحیات با واقف معظم بوده و میتواند همه گونه دخل و تصرف در عواید موقوفه در حدود مقررات این وقف نامه بنماید صورت نبودن فرزند ذکور با ارشد و اعلم و اصلح اولاد اناث مشارالیه نسلاً بعداً نسل و بطنا بعد بطن منوط به بطن اعلی بر اسفل خواهد بود.
سیزدهم- نظارت خصوصی با شخص رئیس محترم دیوان کل کشور وقت و نظارت با کمک کنندگان به دارالایتام خواهد بود.
چهاردهم- تولیت موقوفه برای واقف افتخاری و مجانی خواهد بود، و پس از ایشان ده یک از عایدات متعلق به متولی وقت خواهد بود.
پانزدهم- در صورتی که وجوهی اضافه بر نیازمندیهای مصارف دارالایتام در حساب دارالایتام موجود باشد متولی به تصویب ناظر خصوصی صرف دارالایتام نماید، و درآمد آن به مصرف مخارج مندرجه وقف نامه برسد.
شانزدهم- کلیه وجوهی که متعلق به دارالایتام است بایستی به حساب مخصوص دارالایتام به بانک ملی سپرده شود و کلیه چکها و حوالجات بانکی به امضاء فوری و ضروری ممکن است مبلغی در صندوق دارالایتام نگاه داشته شود. هفدهم متولى موظف است در آخر هر سال گزارش جامعی از عملیات سالیانه تهیه، پس از تصویب ناظر خصوصی به اطلاع عموم برساند.
هجدهم- درب الایتام موقوفه فوق الذکر با کاشی که روی آن دارالایتام …… نوشته شده باشد، نصب و به همین نام خوانده خواهد شد. …… باشند.
نوزدهم- ناظرین مختارند هر وقت لازم بدانند نظارت و رسیدگی به حساب دارالایتام بنمایند و متولی وقت موظف است دفاتر و حساب را در خود بنگاه دارد.
بیستم- در صورتی که اختلاف نظر بین متولی و یکی از ناظرین عمومی رخ دهد مصدق و حکم بین آنها ناظر خصوصی خواهد بود.
بیست و یکم- در اسفند ماه هر سال متولی مکلف است با جلب نظر ناظر خصوصی بودجه همان سال دارالایتام تنظیم و به تصویب ناظر خصوصی برساند و ظرف یک ماه اعلام فرمایند.
بیست و دوم- در صورتی که مخارج اضافی در سال برای دارالایتام پیش آید متولی باید با نظر ناظر خصوصی و تصویب آن هزینه لازمه مصرف نماید.
تبصره- ماده هشتم در صورتی که متولی وارثی نداشته باشد وجه پس انداز او به مصرف مقرر در ماده هشتم برسد. تبصره ماده دوازدهم در صحت متولی موظف است هر کس را که شایستگی امور تولیت مورد وقف را حائز میباشد.
با تصویب ناظر خصوصی بعد از خود به سمت تولیت تعیین و مورد وقف به تصرف وقف داده شده و صیغه جاری گردید و ضمناً آقای …… دارای شناسنامه شماره …… بخش دو فرزند …… ساکنان بخش دو دروازه …… منزل شخصی حاضر و احتیاطاً با تنظیم این وقف نامه و واگذاری رقبات نامبرده به وقف موافقت نمودند. تاریخ خورشیدی محل امضاء …… ؛ …… ؛ …… ؛ محل مهر و امضاء دفتر شماره …… ثبت اسناد.
توضیح- پس از تنظیم وقف نامه فوق الذکر در دو ماده آن تغییراتی ایجاد شد که ذیلاً به نظر خوانندگان گرامی میرساند:
۱- به موجب سند شماره …… مورخ …… شهریور ماه سال …… که در دفترخانه درجه اول شماره …… تهیه و علاوه بر رئیس وقت دیوان کل کشور، رئیس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران، نیز به عنوان ناظر خصوصی تعیین گردید.
۲- به موجب سند شماره …… مورخ …… آذر ماه سال …… که در دفترخانه درجه اول شماره …… تهران بانکی مذکور در ماده شانزدهم وقف نامه فقط منحصر به متولی گردید.
۴- وقف نامه مجلس عزاداری امام حسین (ع)
بسمه تعالی شانه العزیز
الحمد لله الواقف على السرائر والمطلع على الضمائر و الصلوات و السلام عل خیر خلقه محمد و آله الطاهرین و اللعنه ادائمه على اعدائهم اجمعین من الآن الى یوم الدین
و آن چه را جداً و بعد از اقرار به وحدانیت خداوند متعال و نبوت حضرت ختمی مرتبت محمد بن عبدالله صلى الله علیه و آل و سلم و امامت حضرت علی ابن ابیطالب (ع) و یازده فرزندش در کمال صحت مزاج و سلامت روح بدور از اکراه و اجبار حاضر گردید شیخ احمد انصاری فرزند مرحوم حاج شیخ حسن گراشی وقف صحیح شرعی و [حبس مخله دائمی]نمود تمامی مسجدی را به نامه فاطمه الزهرا (س) واقع در دانشگاه صنعتی اصفهان و آنچه را جداً و لزوماً باید ملحوظ و منظور بدارند این است که در این معبد الهی اقامه نماز جماعت و بیان مسائل حلال و حرام شرع اطهر و انعقاد مجالس وعظ و ارشاد تبیین حقایق و معارف دینیه و تحکیم مکتب تشیع انجام یابد، و همچنین در انعقاد مجالس جشن در همه اعیاد مذهبی و موالید حضرت رسول اکرم (ص) و ائمه هداه راشدن علیهم السلام مخصوصاً اسعد اعیاد و اعظم آنها عید ولایت امام همام امیرالمؤمنین علی (ع) غدیر خم و میلاد مسعود حضرت حجه ابن الحسن العسگری (عج) و مجالس عزاداری خامس آل عبا و سایر معصومین (ع) و مجالس فاتحه مساعی حبیله معمول دارند و از هر امر مباین با موازین شریعت و نظر فقهاء عظام و مؤمنین و حمله به علوم اهل البیت علیهم السلام از قبیل خوانندگی و نوازندگی بانحاهها و تأسیس کلیه کلاسهای آموزشی و نصب هرگونه عکس و پوستر و شعارنویسی و هر حرکتی که از نظر شرع هتک مسجد تلقی شود و هر گروهی به هر عنوانی از عناوین و زیر نظر هر سازمانی از سازمانها جداً خودداری و اجتناب نمایند.
ضمناً احداث هرگونه بناء یا ساختمانی حتی به اندازه نصب یک آجر در محوطه مسجد جایزه نبوده و شرعاً حرام میباشد، و ریاست و مسئولین دانشگاه در هر زمانی موظف میباشند که در حفظ و حراست این بنا سعی و اهتمام نموده و در صورت آسیب رسیدن به آن از جهت بلایای آسمانی امثال زلزله و باران و سیل و غیره و یا عدم حراست بنا را تعمیر و به صورت اول بازسازی نمایند و هیچگونه تغییری در آن ایجاد ننمایند.
و هرکس به هر نامی عملی برخلاف یا تغییری در این شروط و مواد مقرره مشروحه انجام داد به عذاب و نکال و غضائب و لعائن و مخاز و بأس و بدار و سخط و وبال و هلاک و هوان و نقمات و خزلان و مکر و قوامع و عقاب ذات اقدس احدیت و لعائن رسول اکرم (ص) و ائمه هدى علیهم السلام محکوم و مادامت الدنیا و الاخره مطرود از رحمات حق و به معاد و منصار و شدائد و نوازل الهی مبتلا باشد.
به تاریخ …… شمسی برابر با …… هجری قمری.
۲- گواهی مالیاتی شماره …… مورخ …… سرممیزی تهران
3- مفاصای عوارض شماره …… مورخ …… ، و گواهی پایان ساختمان (پایان کار)
شماره …… مورخ …… شهرداریهای منطقه …… تهران
محل امضاء