اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد مهریه تعلق میگیرد
لیست محتوای این صفحه

اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، مهریه به او تعلق می‌گیرد. طبق موازین قانونی و شرعی مهریه از حقوق زنان در ایران به حساب می‌آید. زمانی که زن درخواست طلاق به دادگاه می‌دهد، دادگاه با تایید حکم طلاق، وصول مهریه را تعیین می‌کند. بنابراین درخواست طلاق در قانون ایران چه از جانب زن باشد، چه از جانب مرد، مهریه به زن تعلق می‌گیرد. زنان می‌توانند، با طی مراحل قانونی و کمک گرفتن از وکیل خانواده، مهریه خود را مطالبه کنند. مهریه در طلاق از جانب زن تحت تاثیر شرایط و قوانین خاص می‌باشد.

🔗بیشتر بخوانید: سریع ترین راه طلاق از طرف زندادخواست طلاق از طرف زن

 در صورت طلاق از طرف زن مهریه چگونه پرداخت می‌شود؟

مهریه در طلاق از جانب زن، براساس ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده، در صورتی که مهریه زن بیش از ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی باشد، وصول آن مشروط به تمکن مالی مرد است. یعنی در صورتی که، مرد از نظر مالی قادر به پرداخت بیش از ۱۱۰ سکه باشد، تمام مهریه توافق شده در عقدنامه قابل مطالبه است. اما در صورتی که مرد از نظر مالی قادر به پرداخت بیش از ۱۱۰ سکه باشد، قانون، به زن اجازه مطالبه ۱۱۰ سکه را خواهد داد.

اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، مهریه او به شرح ذیل پرداخت می‌شود؛

  •  به صورت نقد یا غیرنقد ؛ اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد مهریه او می‌تواند از اموال شوهر به صورت  منقول و غیر منقول وصول شود. مال منقول ( پول نقد) و مال غیر منقول( ملک، طلا، ماشین و …. ) دادگاه براساس مبلغ تعیین شده در عقد نامه، از اموال زوج که به صورت منقول و غیر منقول هستند، مهریه زوجه را مطالبه می‌کند.
  •  اقساطی؛ اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، مهریه او می‌تواند به صورت اقساطی پرداخت شود. بدین ترتیب که، دادگاه، براساس شرایط مرد، در عدم پرداخت کامل مهریه، حکم به اقساطی نمودن مهریه می‌دهد.

درخواست مهریه در طلاق از سوی زن در نظام حقوقی ایران می‌تواند با چالش‌هایی همراه باشد، به‌ویژه زمانی که شوهر با طلاق موافق نیست. در این موارد، همکاری با وکلای مجرب و متخصص می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در تسهیل فرآیند طلاق و حفظ حقوق مالی زن، از جمله مهریه، داشته باشد. برای این منظور قبل از هر اقدامی با وکلای ایران دادگستر برای مشاوره اولیه رایگان تماس بگیرید. شماره تماس : 09173753621

 شرایط تعلق مهریه در طلاق از طرف زن

توضیحات زیر را تکمیل کنید :

  • در صورت اثبات عسر و حرج زن :(مثلاً آزار و اذیت، ترک زندگی، اعتیاد، ضرب و شتم و…)، زن هم می‌تواند طلاق بگیرد و هم مهریه را دریافت کند. اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، برای دریافت مهریه باید بتواند عسر و حرج را اثبات کند؛ بدین صورت که، او باید در دادگاه با کمک وکیل یا مشاور اثبات کند که ادامه زندگی به دلیل عسر و حرج برای او ناممکن شده است. دادگاه در صورتی که زن عسر و حرج خود را اثبات کند، حکم به وصول کامل مهریه می‌دهد. عسر و حرج بدین معناست که ادامه زندگی برای زن دشوار شده است، مواردی مانند ضرب و شتم و آزار جسمی یا روحی از سوی شوهر، اعتیاد شدید و غیرقابل ترک مرد و ترک زندگی مشترک بدون دلیل موجه مصداق عسر و حرج هستند.
  •  بدون دلیل موجه : اگر زن بدون دلیل موجه درخواست طلاق دهد، ممکن است مجبور شود برای طلاق از حق مهریه خود بگذرد یا بخشی از آن را ببخشد (مثلاً در طلاق خلع). بسیاری از افراد گمان می‌کنند اگر زن بدون دلیل موجه درخواست طلاق بدهد، مهریه به اون تعلق نمی‌گیرد، در پاسخ باید گفت مهریه کماکان به زوجه تعلق می‌گیرد. در صورتی که، زوجه بخواهد، در امر طلاق سهولت و سرعت ایجاد کند، یا در ازای حضانت فرزند، می‌تواند  توافق کند که از مهریه یا بخشی از آن صرف نظر کند. زوجه نمی‌تواند بر خلاف توافق عمل کند و حق مطالبه مجدد را ندارد. مگر این که ثابت کند، که در توافق حیله و نیرنگی بوده است و او فریب خورده است.
  • طلاق به دلیل تخلف زن از وظایف زناشویی (نشوز) : اگر زن بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند (مثلاً بدون دلیل خانه را ترک کند یا از رابطه زناشویی امتناع کند)، حق نفقه را از دست می‌دهد، اما مهریه همچنان بر عهده‌ی شوهر است و نمی‌توان او را از دریافت آن محروم کرد.
  • طلاق در دوران عقد (قبل از رابطه زناشویی) : در صورتی که رابطه زناشویی برقرار نشده باشد، زن مستحق نصف مهریه است. طبق قوانین در ایران، اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، مراحلی باید طی گردد، یکی از آن مراحل گرفتن گواهی بکارت است. در صورتی که، بین زوج و زوجه رابطه زناشویی برقرار شده باشد، زوجه مهریه خود را به صورت کامل دریافت می‌کند. اما در صورت عدم رابطه زناشویی زوجه مستحق گرفتن نصف مهریه است.
  • طلاق با استفاده از حق وکالت (حق طلاق در عقدنامه) : اگر زن هنگام عقد، حق طلاق را داشته باشد و از آن استفاده کند، مهریه همچنان به او تعلق می‌گیرد و مرد باید آن را بپردازد، مگر اینکه در ضمن طلاق، زن بخشی از مهریه را ببخشد.

طبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی، اگر مرد پیش از برقراری رابطه زناشویی همسرش را طلاق دهد، زن تنها نیمی از مهریه را دریافت می‌کند.

آیا پرونده حقوقی دارید؟

وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،

مشاوره رایگان مهریه در طلاق از طرف زن

 عوامل تأثیرگذار بر دریافت مهریه در  طلاق از طرف زن

شرایط زیر می توانند بر دریافت مهریه اثرگذار باشند:

  •  وجود شرط عندالمطالبه یا عندالاستطاعه در عقدنامه : وجود شرط عندالمطالبه در عقد نامه بدین معناست که، زوجه در هر زمان و شرایطی که بخواهد، می‌تواند مهریه خود را از زوج مطالبه کند. مگر در شرایطی که زوجه قادر به پرداخت مهریه نباشد. وجود شرط عندالاستطاعه، بدین معناست که، وصول مهریه بستگی به توانایی مالی زوج دارد، یعنی مبلغ قید شده در عقد نامه بر اساس توانایی مالی زوج مطالبه می‌شود. پس مهریه در طلاق از جانب زن، تحت تاثیر دو شرط عندالمطالبه و عندالاستطاعه می‌باشد.
  • اثبات عسر و حرج زن (برای گرفتن مهریه کامل) : زن برای گرفتن مهریه کامل، باید عسر و حرج خود را در دادگاه اثبات نماید، بدین صورت که باید ثابت کند مورد ضرب و شتم، آزار و اذیت، اعتیاد از جانب شوهر قرار گرفته است. در صورت اثبات عسر و حرج زن در طلاق؛ مهریه به صورت کامل مطالبه می‌شود.
  • موافقت شوهر برای بذل مهریه در طلاق توافقی؛ مهریه در طلاق از جانب زن، می‌تواند به صورت توافقی، بدین شکل که با موافقت همسرش از بخشی یا کل مهریه خود صرف نظر کند. این موافقت باید از جانب شوهر، به صورت آزادانه و بدون فشار باشد. همچنین این توافق باید به صورت کتبی و درج امضای موافقت نامه شوهر، در دادگاه ثبت شود.
  • وضعیت مالی مرد (برای پرداخت مهریه قسطی یا یکجا) طبق قوانین ایران مرد می‌تواند به دو صورت اقساطی و یکجا مهریه را پرداخت کند. این پرداخت مهریه در طلاق از جانب زن بستگی به شرایط مالی مرد دارد. اگر مرد از اوضاع مالی مناسبی برخوردار باشد باید مهریه را به صورت یکجا پرداخت کند، در غیر این صورت، مهریه به صورت اقساطی مطالبه می‌شود. 

🔗بیشتر بخوانید : دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن

شرایط طلاقتعلق مهریهتوضیحات
طلاق به دلیل عسر و حرج✔ مهریه کامل تعلق می‌گیرددر صورت اثبات سختی غیرقابل‌تحمل زندگی، دادگاه حکم طلاق و پرداخت مهریه را صادر می‌کند.
طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه✔ مهریه کامل تعلق می‌گیرداگر شوهر ۶ ماه یا بیشتر نفقه ندهد، زن می‌تواند مهریه را طلب کند.
طلاق به دلیل سوء رفتار، اعتیاد، ترک منزل✔ مهریه کامل تعلق می‌گیرددر صورتی که شوهر دچار سوء رفتار، اعتیاد یا ترک منزل باشد، زن هم حق طلاق دارد و هم مهریه.
طلاق قبل از نزدیکی (قبل از رابطه زناشویی)🔶 نصف مهریه تعلق می‌گیردطبق ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی، در صورت طلاق قبل از اولین رابطه، زن مستحق دریافت نصف مهریه است.
طلاق خلع (زن مهریه را می‌بخشد)❌ مهریه تعلق نمی‌گیرددر این نوع طلاق، زن به دلیل کراهت از شوهر، بخشی یا کل مهریه را می‌بخشد تا شوهر او را طلاق دهد.
طلاق توافقی🔶 بسته به توافق طرفینزن و شوهر درباره مهریه به توافق می‌رسند، ممکن است زن بخشی از آن را ببخشد.
زن ناشزه (عدم تمکین بدون دلیل موجه)✔ مهریه کامل تعلق می‌گیردحتی در صورت عدم تمکین، مهریه از بین نمی‌رود، اما زن نفقه دریافت نمی‌کند.
شرط عدم دریافت مهریه در عقدنامه❌ مهریه تعلق نمی‌گیرددر صورتی که در عقدنامه شرط شود که زن در صورت درخواست طلاق، مهریه نداشته باشد.
مهریه عند الاستطاعه (عدم توانایی مالی شوهر)🔶 دریافت مهریه دشوار استزن باید استطاعت مالی شوهر را اثبات کند تا بتواند مهریه را بگیرد.

 پرسش‌های متداول مهریه در طلاق از طرف زن

در چه شرایطی اگر زن درخواست طلاق کند مهریه به او تعلق نمی گیرد؟

زن تنها در صورتی که خودش مهریه را ببخشد (مثلاً در طلاق خلع یا توافقی) یا طلاق قبل از نزدیکی باشد (که در این صورت نصف مهریه را دریافت می‌کند)، ممکن است مهریه را کامل دریافت نکند. اما حتی در شرایطی مثل خیانت یا ترک زندگی، مرد همچنان موظف به پرداخت مهریه است.

اگر زن مهریه را ببخشد، بعداً می‌تواند پشیمان شود؟

در پاسخ باید گفت که، اگر بذل و بخشش به همراه سند مکتوب باشد، قابل برگشت نیست. معمولا بذل و بخشش با توافق زوج و زوجه صورت می‌گیرد.

مهریه در طلاق از جانب زن به چه شکلی پرداخت می‌شود؟

مهریه در طلاق از جانب زن می‌تواند به دو صورت اقساطی و یکجا پرداخت شود.

 اگر زن در طلاق توافقی از مهریه بگذرد، می‌تواند بعداً مطالبه کند؟

خیر. زن در طلاق توافقی نمی‌تواند چیزی جز آنچه در توافقنامه کتبی آمده است را مطالبه کند. مگر این که در دادگاه اثبات کند، که تحت فشار بوده، یا فریب خورده است.

آیا اگر زن درخواست طلاق دهد، کل مهریه را دریافت می‌کند؟

اگر میان زن و مرد رابطه زناشویی برقرار شده باشد، همچنین اگر بتواند عسر و حرج خود را در دادگاه اثبات کند می‌تواند کل مهریه را مطالبه کند.

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *