هر کسی که در ترکه متوفی ذی نفع باشد. میتواند. از دادگاه عمومی (حقوقی درخواست انحصار وراثت کند. مانند: ورثه، طلبکار، موصی له و وصی. همچنین کسی که غیر مستقیم از اثبات وراثت شخصی از دیگری منتفع میگردد. حق درخواست گواهی انحصار وراثت متوفی را دارد مانند. شخصی که سهم الارث بعضی از ورثه به او انتقال یافته است.
مدارک لازم برای اخذ گواهی انحصار وراثت چیست؟
متقاضی برگ حصر وراثت باید مدارک زیر را تنظیم و به دفتر دادگاه عمومی (حقوقی) تسلیم دارد. مدارک لازم برای اخذ گواهی انحصار وراثت
1. درخواست نامه کتبی دادخواست تکمیل (شده یک برگ مشتمل بر نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی و ورثه و اقامتگاه آنها و نسبت بین متوفی و وراث.
2. گواهی فوت متوفی از) اداره آمار- اداره ثبت احوال تهیه میشود.
3. گواهی مالیات بر ارث این) مدارک از وزارت امور اقتصادی و دارائی در تهران و ادارات امور اقتصادی و دارائی در شهرستانها اخذ میشود،
4. فتوکپی شناسنامه ورثه یا وراث فقط صفحه اول).
5. استشهادیه چاپی محضری که دلالت بر منحصر بودن وراث یا ورثه دارد این برگ را مجانی میتوان از دفتر دادگاه تحویل گرفته و بدون قلم خوردگی تکمیل نموده و سپس سه نفر گواه آن را در یکی از دفترخانههای اسناد رسمی امضاء نمایند. و امضاء گواهان به وسیله همان دفترخانه تصدیق میشود.
6. نظریه مراجع مذهبی زردشتی یا کلیمی یا مسیحی درباره تقسیم ارث در صورتی که متوفی کلیمی یا مسیحی یا زردشتی باشد. گرفتن تقسیم نامه ارث از مراجع مذهبی الزامی است.
7. فتوکپی عقدنامه دائمی متوفی. در صورتی که متوفی به هنگام فوت همسر دائمی داشته باشد. همسر و اگر چند. همسر دائمی داشته باشد. فتوکپی همه عقدنامه ها.
8. اصل شناسنامه یا شناسنامهها و عقدنامه باید جهت ارائه به دادگاه همراه آورده شود