افترا و تهمت یعنی فعلی که در قانون جرم است را به دیگری نسبت دهید. این عمل جرم محسوب شده و پیگرد قانونی دارد. در این حالت متشاکی (متهم) می توانند لایحه ای را برای دفاع از خود تنطیم و به شعبه رسیدگی کننده دادگاه ارائه کنند. در متن زیر می توانید نمونه متن لایحه دفاعیه تهمت و افترا را که تسط وکیل تنظیم شده، مشاهده نمایید.
به طور کلی نمونه متن لایحه دفاعیه تهمت و افترا ، اشاره به متنی دارد که در آن یک شخص یا وکیل او در پاسخ به اتهاماتی که علیه او به دلیل تهمت و افترا مطرح شده، دفاعیات خود را ارائه میدهد. چنین لایحهای معمولاً شامل جزئیاتی درباره اتهامات، استدلالها و مدارک موجود برای اثبات بیگناهی فرد متهم است.
در لایحه دفاعیه جرم افترا، دفاعیه میتواند به بیاساس بودن اتهامات، نقایص موجود در ادعاهای شاکی، و همچنین تأثیر منفی این اتهامات بر زندگی شخصی و حرفهای متهم اشاره کند. این نوع لایحه به طور کلی در فرایندهای قضایی برای حفظ حقوق متهم و پاسخگویی به اتهامات بسیار مهم است.
تعریف تهمت و افترا و تفاوت آنها
تهمت به معنای نسبت دادن نادرست اطلاعات یا اتهامات به یک فرد است، در حالی که افترا به معنای انتشار این اطلاعات به صورت کتبی یا زبانی و در معرض عموم قرار دادن آنهاست.
تنظیم نمونه متن لایحه دفاعیه تهمت و افترا
بسمه تعالی
تاریخ: ……
به ریاست محترم دادگاه کیفری ۲ ……
اینجانب …… فرزند …… در خصوص رأی دادسرای عمومی و انقلاب …… مبنی بر برأت آقای …… فرزند …… از هرگونه جرم و افتراء با بنده اعتراض داشته و مراتب اعتراض خود را اینگونه آغاز مینماییم؛
از آنجا که آقای…… فرزند برادر شوهر بنده طی تماس تلفنی که با شوهر بنده …… داشتهاند صراحتاً اعلام داشتهاند که «شما برو زنت را از خانه …… جمع کن».
سؤال من این است که این …… کیست که بنده نه ایشان را بیاد دارم و نه حتی کلمهای با ایشان سخن گفتهام. چرا باید بنده به عنوان یک زن شوهردار که مقید به اخلاقیات و حفظ حریم خانواده میباشد. اینگونه از طرف نزدیکترین فرد خانواده همسرم مورد افتراء قرار بگیرم و ساکت باشم، تا ایشان هرگونه هر زمان که طالب بودند آبروی مرا بدون دلیل و مدرک و تنها از جهت کدورتی که با همسرم دارند لکه دار کنند. مگر نه این است که حفظ آبروی مؤمن از اوجب واجبات است و برهمه ما واجب حال آنکه بنده به مکانی مراجعه کردهام که کوچکترین و مهمترین وظیفه آن این است که داد مظلوم از ظالم بستاند نه اینکه بر صفحه کاغذ بنگارد که ایشان هیچگونه گناهی نداشتهاند و از فردا میتوانند بیشتر و محکمتر به تهمتها و افترهای خود ادامه دهند، لابد!!!
جملهای که ایشان برزبان راندهاند آنچنان واضح و از نظر بار معنائی آنچنان ثقیل و پرمحتواست که هر شنوندهای با اندک سواد و دانش فوراً به اندازه یک کتاب معنا بـه ذهنش خطور میکند. حال ایشان باید دیگر چگونه تهمت بزنند که مقصود قانونگذار که همان صراحت در کلام است تأمین شود؟؟؟ بزه از این بالاتر که زندگی خانوادگی بنده که با عنایت خداوند متعال قبل از این بدون هیچ مشکل و سوءظنی پیش میرفت از آن روز تا به حال پرتنش و غیرقابل تحمل شده است؟
لذا عاجزانه از آن مقام محترم تقاضا دارم که بر طبق اصل وجدان و عدالت از فروپاشی پایههای یک زندگی که سراسر آرامش و تفاهم بود جلوگیری کرده و رأی به تعقیب و مجازات است ایشان صادر نمایند. پیشاپیش از عنایت و تلاش بیوقفه شما در این امر خطیر کمال تشکر و قدردانی را دارم.
با کمال احترام
نام و نام خانوادگی
نکات مهم در مورد نگارش نمونه متن لایحه دفاعیه تهمت و افترا
- جمعآوری مدارک: جمعآوری شواهد و مدارک مستند، شامل پیامها، ایمیلها، و شهادت شهود، میتواند به تقویت لایحه دفاعیه جرم افترا کمک کند و نشان دهد که اتهامات نادرست هستند.
- قانون و مقررات: آشنایی با قوانین و مجازات تهمت و افترا در حقوق ایران، مانند قانون مجازات اسلامی و آییننامههای مربوطه، از اهمیت ویژهای برخوردار است. این اطلاعات میتواند به استدلالهای حقوقی کمک کند. در این زمینه میتوانید از کمک و راهنمایی یک وکیل آنلاین متخصص و خبر نیز از طریق تلفنی یا چت سوالات خود را مطرح نمایید. گروه وکلا ایران دادگستر از طریق راههای تماسی ثبت شده در سایت، پاسخگوی نیازهای شما عزیزان خواهد بود.
- استدلالهای منطقی: استفاده از استدلالهای منطقی و عقلی که نشاندهنده بیاساس بودن اتهامات است، میتواند نقاط قوت لایحه دفاعیه جرم افترا را تقویت کند. به عنوان مثال، میتوان به تناقضات موجود در اظهارات شاکی اشاره کرد.
- ضرر و زیان: توضیحِ اینکه تهمت و افترا چه تأثیراتی بر زندگی شخصی و حرفهای متهم داشته است، میتواند به بازتاب بیشتر شرایط و وضعیت آسیبدیده کمک کند. این بخش میتواند شامل آسیبهای روحی و مالی هم باشد.
- دعوت به شهادت شهود: در صورتی که شهود یا افرادی وجود دارند که میتوانند موضع دفاع را تأیید کنند، ذکر نام و مشخصات آنها میتواند به اعتبار نمونه متن لایحه دفاعیه تهمت و افترا بیفزاید.
- تقاضای جبران خسارت: در پایان، میتوان به دادگاه درخواست کرد که علاوه بر رد اتهامات، جبران خسارات احتمالی نیز صورت بگیرد.