لایحه دفاعیه اعلام فسخ با جواز خیار سندی حقوقی است که توسط طرفی از یک قرارداد که دعوی فسخ قرارداد علیه او مطرح شده است، تنظیم میشود. در این لایحه، طرف مقابل دعوی (خوانده) دلایل خود را مبنی بر عدم وجود حق فسخ برای طرف مقابل یا عدم تحقق شرایط فسخ قرارداد، به دادگاه ارائه میدهد.
نمونه لایحه دفاعیه اعلام فسخ با جواز خیار شرط مدت دار
ریاست محترم شعبه ……
دادگاه حقوقی محاکم عمومی ……
سلام علیکم- با احترام، و به وکالت از ناحیه خوانده دعوی آقای / خانم …… در مقابل خواهان محترم آقای / خانم …… با طرح خواسته بشرح اعلام فسخ با جواز خیار شرط مدت دار دلایل ابرازی بشرح بتاریخ رسیدگی …… ساعت با رده بندی پرونده …… خاطر روشن ضمیر ذات مقدس قضائی را مستحضر میدارم، دادخواهی مطروحه بدلایل مشروحه آتی الذکر، حاوی ایراد رد شکل و ماهیت بوده و استحقاق اجابت ندارد و به همین منظور با ذکر یک پیش گفتار به طرح و توصیف ایرادات میپردازم.
آن مطنطن بصیر بهتر میدانند، نفس الامری بودن عدالت در کنار مطلق بودن چیزی همانند وضع قانون به وسیله قانونگذار یا رواج آن در عرف جاری جامعه نیست که اعتبار و ارزش پیدا کرده باشد؛ بلکه اعتبار و مشروعیت همه آنها از خود عدالت بوده و عدالت نیز تابع خواست، و اراده قانونگذار و سلیقه فردی یا جمعی افراد نیست؛ بلکه حقیقتی است که ارزش ذاتی و اعتبار نفسانی دارد در نتیجه عدالت، حقیقتی فراتر از عرف، قانون و قرارداد است.
با پاسداری از آغازین کلام، معتقد بوده و رجاء واثق دارم دادخواست تقدیمی خواهان با ادلّهای که در راستای اثبات دعوی تابش یافته دارنده ایراد ایرادات شکلی بوده و در ماهیت صانع حقی برای خواهان بدلایل ذیل نمیباشد.
ایراد/ ایرادات شکلی: 1) …… 2) …… 3) ……
در ماهیت دعوی:
عالی مقام، از باب تلمذ بیان میدارم:
در خیار شرط صاحب خیار بدون دلیل اعمال خیار میکند اما در خیار تخلف از شرط حتماً میبایست تخلفی از ضمن عقد صورت گرفته باشد، تا صاحب خیار بتواند اعمال خیار کند.
خیار شرط از اقسام شرط نتیجه است، و در موارد زیر خیار شرط راه ندارد:
۱- عقد ضمان نقل 2- ایقاعات 3- وقف 4- نکاح ۵- اقاله ۶- عقد صلح منتج به ابراء
این خیار مدت دار است، و مدت آن را متعاقدین با عرف یا نوع عقد معین میکند خیار شرط تنها خیاری است که مبنای آن قراردادی میباشد و باقی خیارات مبنای قانونی دارند بدین توضیح که کلیه خیارات به جز خیار شرط بدون تصریح در عقد راه دارند مگر آنها را ساقط نمایند لیکن خیار قراردادی (خیار شرط) در عقود راه ندارد. مگر در عقد به وجود آن اشاره نمود.[1]
در نتیجه در عقد ضمان نقل مورد تنازع خیار شرط وجود نداشته تا حقی برای خواهان جهت اعمال آن پدیدار گردد.
بنائاً به مراتب مسطور شده در فوق:
رسیدگی و تصمیم منطبق با قواعد آمره و قانون ماهیتی، در مرکز استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل خوانده ……
[1] – نام دیگر این خیار، خیار فسخ، شرط خیار و خیار مؤامره ویژه زمانی است که خیار شرط برای ثالث شده باشد است.