قرارداد اجاره محل تجاری، توافقی حقوقی بین مالک یک ملک تجاری (موجر) و فرد یا شرکتی است که قصد اجاره آن را دارد (مستأجر). در این قرارداد، موجر ملک تجاری را برای مدت مشخصی در اختیار مستأجر قرار میدهد تا او بتواند در آن به فعالیت تجاری بپردازد.
قرارداد اجاره محل تجاری
این قرارداد بشماره …… در تاریخ …… فی مابین؛
(۱) شرکت …… . به نشانی: …… دارای کد اقتصادی شماره …… که در اداره ثبت شرکتها و مالکیتهای صنعتی تهران تحت شماره …… به ثبت رسیده است. به نمایندگی آقایان …… و …… که منبعد در این قرارداد اختصاراً «کارفرما» نامیده میشود از یک طرف،
و
(۲) شرکت …… (……. ) به نشانی: …… با شماره تلفن …… و نمابر شماره …… و دارای کد اقتصادی شماره …… که در اداره ثبت شرکتها و مالکیتهای صنعتی تهران تحت شماره …… به ثبت رسیده است. به نمایندگی آقایان …… و …… که منبعد در این قرارداد اختصاراً «مستأجر» نامیده میشود از یک طرف دیگر، که متفقاً «طرفین قرارداد» نامیده میشوند به جهات و شرایط ذیل منعقد گردید:
ماده ۱- موضوع قرارداد (عین مستأجره)
عبارتست از تمامی ششدانگ یک دستگاه آپارتمان تجاری یک باب مغازه …… به مساحت حدود …… متر مربع دارای پلاک ثبتی …… واقع در …… با قدرالسهم از عرصه و سایر قسمتهای مشاعی طبق قانون تملک آپارتمانها و آئین نامه اجرایی آن به انضمام برق اختصاصی به شماره پرونده …… و بقدرالسهم از آب و گاز مشترک با جمیع توابع ولو احق عرفیه شرعیه آن بدون استثناء چیزی از آن به همراه یک خط تلفن به شماره …… که «مستأجر» با رؤیت عین مستأجره علم و اطلاع کامل از عین مستأجره و متعلقات و محدوده و مشخصات آن دارد و با قبول اجاره اقرار به تصرف و قبض عین مستأجره دارد.
تبصره- مورد اجاره صرفاً جهت دفتر شرکت/ کسب …… به «مستأجر» اجاره داده شده و «مستأجر» تحت هیچ عنوان و شرایطی حق تغییر نوع استفاده مزبور را در مورد اجاره ندارد.
ماده ۲- مدت قرارداد
یک سال کامل شمسی از تاریخ …… تا ……
تبصره- در صورت رضایت طرفین تمدید قرارداد با شرایط جدید امکان پذیر بوده و در هر حال تا قبل از یک ماه مانده به تاریخ اتمام قرارداد هر یک از طرفین باید تمدید یا عدم تمدید قرارداد را شفاهاً یا کتباً به دیگری اطلاع دهد شفاهاً با حضور دو شاهد اثبات می شود.
ماده 3- مبلغ قرارداد (مالالاجاره)
جمعاً برای تمام مدت اجاره مبلغ …… ریال به قرار ماهیانه …… ریال تعیین گردید که «مستأجر» متعهد و مکلف است اجاره بهاء را ابتداء هر ماه آخر هر ماه به صورت نقدی واریز به حساب بانکی «موجر» به شماره …… / بصورت چک از حساب شخصی خود به «موجر» بپردازد. در صورت پرداخت نقدی «موجر» باید در قبال دریافت ماهانه اجاره بهاء قبض رسید به «مستأجر» تحویل دهد تا موجب اختلاف نشود.
تبصره- هیچگونه مال یا وجهی تحت هیچیک از عناوین قرضالحسنه، ودیعه، سرقفلی و نظایر آن توسط «مستأجر» به «موجر» پرداخت نشده بنابراین به محض انقضاء مدت «مستأجر» وفق قانون روابط «موجر» و «مستأجر» مصوب سال ۷۶ مکلف به تخلیه محل اجاره و تحویل آن به «موجر» میباشد.
ماده ۴- شروط مورد تراضی طرفین
شروط زیر ضمن عقد خارج لازم که شفاهاً بین طرفین واقع گردیده درج و برای هر دو طرف لازمالرعایه میباشد.
4- 1- چنانچه «مستأجر» اجاره بهاء را از سررسید ماهیانه که در قرارداد پیش بینی شده با تأخیری بیش از ده روز به «موجر» بپردازد برای «موجر» حق فسخ ایجاد میشود و احتیاج به مراجعه به مراجع قضایی نیست و باقیمانده مدت اجاره فسخ شده «موجر» میتواند محل را به شخص یا اشخاص دیگر اجاره دهد و در صورتیکه با اعلام شفاهی یا کتبی و فرصت ده روز از این اعلام «مستأجر» محل را تخلیه نکند «موجر» حق دارد رأساً اثاثیه و لوازم «مستأجر» را از محل جمعآوری و در محلی که صلاح بداند نگهداری نماید، در این خصوص هیچگونه ادعای حق یا اعتراض از جانب «مستأجر» پذیرفته نخواهد شد. مضافاً «موجر» حق دارد زمان تحویل اثاثیه به «مستأجر» برای مدت مازاد بر مدتی که اجاره فسخ شده و «مستأجر» اثاثیه و لوازم خود را مسترد نکرده ادعای اجرتالمثل زمان نگهداری آنها را نیز بنماید در این مدت اثاثیه و لوازم «مستأجر» نزد «موجر» امانت بوده و در حالت عادی «موجر» مسئول نیست مگر نسبت به آنها حیف و میل نموده یا تعدی و تفریط کرده باشد که اثبات تعدی و تفریط با «مستأجر» است.
4- 2- «مستأجر» حق واگذاری عین مستأجره را به دیگری کلاً یا جزاً و تحت هیچیک از عناوین- حقوقی- بیع- وکالت- صلح- شرکت- نمایندگی و غیره ندارد و در صورت واگذاری به غیر قرارداد اجاره برای بقیه مدت فسخ شده تلقی و مشابه بند یک با «مستأجر» برخورد میشود «مستأجر» دوم (غیر) هم شمول این قاعده خواهد بود.
4- 3- «مستأجر» حق تغییر استفاده را که در این قرارداد صراحتاً دفتر شرکت کسب …… مشخص شده کلاً یا جزئاً ندارد و در صورت تخلف قرارداد برای بقیه مدت فسخ شده تلقی و مشابه بند یک رفتار میشود.
4- 4- مالیات مستغلاتی و تعمیرات کلی به عهده «موجر» و تعمیرات جزئی و مالیات شغلی و کسبی و عوارض کسبی مختلف و بیمه و غیره که در قوانین به تجار و شرکتهای تجارتی تعلق میگیرد و نیز رنگ آمیزی و نقاشی مورد اجاره و تزئینات آن در صورتیکه «مستأجر» تمایل به انجام آنها داشته باشد بعهده خود «مستأجر» میباشد.
4- 5- «مستأجر» متعهد است رأس مدت قبوض آب، گاز، برق و تلفن و هر نوع عوارض مربوط به خود را پرداخت نماید و عین مستأجره را همانطور که صحیح و سالم تحویل گرفته و مشخصات کامل آن در ظهر /قرارداد در صورتجلسه جداگانه منعکس شده به همان نحو صحیح و سال پس از انقضاء مدت اجاره (هنگام تخلیه) به «موجر» مسترد نماید چنانچه خسارتی جزئاً یا کلاً در مدت اجاره به مباشرت یا تسبیب توسط «مستأجر» یا وابستگان وی به عین مستأجره و متعلقات آن وارد شده باشد و همچنین در صورتیکه قبوض مذکور را نپرداخته باشد در مورد اصل بدهی و خسارات «مستأجر» در مقابل «موجر» مسئول است و به جهت حسن استفاده از عین مستأجره و صحیح انجام دادن تعهدات توسط «مستأجر» یک فقره چک/ سفته به شماره …… فیالمجلس توسط «مستأجر» صادر و به «موجر» تحویل شد تا «موجر» بتواند بدهیها و خسارات وارده به خود را با قید مبلغ در چک درج نموده و آن را از طریق بانک مربوطه وصول کند و اگر وصول نشود بتوان بوسیلۀ آن به تعقیب حقوقی و کیفری علیه «مستأجر» متوسل شود بدیهی است پس از تسویه حساب و ارائه مفاصا حسابهای لازم از ادارات و سازمانهای ذیربط از جمله برق- آب-گاز- مخابرات- شهرداری- دارایی- بیمه و غیره، و در صورتیکه اجاره بهاء معوقه نداشته باشد «موجر» باید این چک را همزمان با تخلیه محل به «مستأجر» عودت نماید و چنانچه با فرض ارائه مفاصا حساب و فقد هر گونه بدهی یا عدم ایراد خسارت و با فرض مطالبه «مستأجر» متقابلاً «موجر» از استرداد چک به «مستأجر» خودداری کند. موضوع ضمن بیاعتبار بودن چک، خیانت در امانت تلقی شده و «مستأجر» میتواند علیه «موجر» به اقدام کیفری و حقوقی متوسل شود.
4- 6- به محض انقضاء مدت «مستأجر» بایستی محل را تخلیه و تحویل «موجر» دهد زیرا در این قرارداد هیچگونه وجه یا سرقفلی توسط «مستأجر» به «موجر» پرداخت نشده و «مستأجر» هر گونه ادعا در خصوص حق کسب پیشه یا تجارت را نیز ضمن عقد خارج لازم از خود سلب و ساقط نمود بدیهی است عدم وجود یا دسترسی یا فوت یا محجور شدن یا غایب مفقودالاثر شدن «مستأجر» تأثیری در خلیه رأس انقضاء مدت ندارد و در چنین صورتی پس از انقضاء مدت اثاثیه و اموال «مستأجر» در حضور حداقل دو شاهد در دو نسخه صورت برداری شده و اموال به امانت نزد «موجر» باقی میماند تا در صورت مراجعه نمایندگان قانونی «مستأجر» یا خود «مستأجر» با ارائه نسخه دیگر صورتبرداری شده به آنها تحویل میشود و «موجر» حق دارد محل را به شخص یا اشخاص دیگری اجاره دهد و «مستأجر» حق هیچگونه ادعا یا اعتراض در این خصوص نخواهد داشت ضمن آنکه «موجر» میتواند بابت نگهداری امانی اموال و اثاثیه «مستأجر» در زمان تحویل اموال به «مستأجر» یا نماینده قانونی آنها اجرتالمثل نگهداری و حفاظت اموال را از آنها مطالبه نماید و به هر حال این اموال خارج از مدت اجاره در ید «موجر» به عنوان امانت تلقی میشود و مسئولیت ندارد، مگر در صورتیکه نسبت به آنها حیف و میل یا تعدی و تفریط نموده باشد که اثبات آن به عهده «مستأجر» است.
4- 7- تعطیلی محل اجاره توسط ادارات دولتی در مدت اجاره مانع از پرداخت اجاره بهاء توسط «مستأجر» به «موجر» نیست و این مسئله ربطی به «موجر» ندارد و همینطور در صورتیکه «مستأجر» محل را ترک کرده و از آن استفاده نکرده باشد.
4- 8- رعایت اخلاف و موازین اسلامی در استفاده از محل اجاره ضروری است.
4- 9- «مستأجر« حق دارد در صورت تمایل از طریق شرکت مخابرات تلفن دیگری هم در محل نصب و از آن استفاده نماید.
4- 10- مواردی که در این قرارداد پیش بینی شده و بعداً موجب اختلاف طرفین باشد بر اساس قانون مدنی و قانون روابط «موجر» و «مستأجر» مصوب سال ۱۳۷۶ و آئین نامه اجرایی آن و عمومات شرعی است و به هیچ وجه مقررات قانون روابط «موجر» و «مستأجر» سال ۵۶ و تفاسیر و تعابیر و نظریات مشورتی مربوط به قانون اخیر بر روابط قراردادی طرفین حاکم نمیباشد.
ماده ۵- اقامتگاه قانونی طرفین
5- 1- آدرس موجر: …… .
5- 2- آدرس مستأجر: ……
ماده ۶- تعداد مواد تبصرهها و نسخ
این قرارداد در …… ماده و …… تبصره- و در دو نسخه که هر دو حکم واحد را دارند در تاریخ …… تنظیم و پس از امضاء بین طرفین مبادله گردید.
- «موجر» یا نماینده قانونی وی مثل: امضاء:
- وکیل- وصی- وراث
- ولی قهری قیم
- مدیر یا مدیران شرکتهای تجارتی در حال فعالیت (دولتی یا خصوصی)
- مدیر یا مدیران تصفیه شرکتهای منحله یا ورشکسته یا تجار ورشکسته
و مدیر یا مدیران مؤسسات عمومی و دولتی
- «مستأجر» یا نماینده قانونی وی مثل: امضاء:
- وکیل- وصى- وراث
- ولی قهری- قیم
- مدیر یا مدیران شرکتهای تجارتی در حال فعالیت (دولتی یا خصوصی)
- مدیر یا مدیران تصفیه شرکتهای منحله یا ورشکسته یا تجار ورشکسته
و مدیر یا مدیران مؤسسات عمومی و دولتی
– شاهد اول
- شهود امضاء:
– شاهد دوم
تذکر: باید توجه داشت در صورتیکه در قرارداد یکی از دو طرف اعم از «موجر» یا «مستأجر» مؤسسات دولتی یا شرکتهای دولتی باشد و طرف دیگر بخش خصوصی باشد لازم است قبل از ماده ۵ در اینگونه قراردادها یک ماده تحت عنوان قانون «منع مداخله» و ماده دیگر تحت عنوان منع هدایا و کمیسیون به قرارداد اضافه گردد.