در لایحه دفاعیه اعلام فسخ عقد بیع بعلت فقدان توانایی تسلیم: یکی از اسباب فسخ عقد بیع، عدم توانایی فروشنده در تسلیم مبیع است. در چنین مواردی، خریدار میتواند با طرح دعوی فسخ عقد، خواستار ابطال قرارداد و استرداد ثمن شود. فروشنده در مقابل این ادعا، میتواند با تنظیم لایحه دفاعیه، دلایل خود را مبنی بر عدم وجود نقص در قرارداد یا امکان رفع آن ارائه دهد.
نمونه لایحه دفاعیه اعلام فسخ عقد بیع بعلت فقدان توانایی تسلیم
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی ……
شعبه ……
سلام علیکم
با احترام، و با اختیار استحصالی از مدلول یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی بوکالت از ناحیه خوانده دعوی آقای / خانم …… در برابر دعوی خواهان آقای / خانم ……
به خواسته: اعلام فسخ عقد بیع مورخ …… بعلت فقدان توانائی بر تسلیم مبیع مقوم بر ۱۱ میلیون ریال (با لحاظ ارزش منطقهای ملک)
با ارائه دلایل به شرح: (۱) …… (2) …… (3) …… (4) ……
تاریخ رسیدگی …… ساعت …… موضوع کلاسه ……
بدینوسیله در مقام دفاع و تقدیم لایحه دفاعیه خاطر عالی را مستحضر میدارد؛ دادخواست مطروحه بشرح ذیل دارای:
۱) نواقص 2) ایرادات 3) در ماهیت با عدم اثبات مواجه میباشد:
بدواً نواقص: ……
ایرادات شکلی؛
در محضر دادگاه نیاز به توضیح نخواهد بود که، در حقوق ما عقد یا باطل است، و فاقد اثر حقوقی یا قابل فسخ قابلیت فسخ عقد را نباید با قابلیت ابطال اشتباه گرفت عقد قابل فسخ عقدی است. نافذ که در ارکان آن هیچ کمبود و عیبی دیده نمیشود، لکن بعلت ضرر ناروائی که لزوم آن به بار میآورد یا به حکم تراضی دو طرف برای یکی از آنان یا هر دو یا شخص ثالث خیار فسخ به وجود میآید و این حقی است که به استناد آن میتوان عقدی کامل را منحل نمود.
لکن عقد قابل ابطال عقدی است که از آغاز انعقاد به وسیله اشخاص مورد حمایت مقنن قابل حذف است.
فسخ معامله تنها از متعاملین پذیرفته خواهد شد بر خلاف آن دعوی ابطال از هر ذینفعی قابل پذیرش میباشد و بعبارت اخری قابلیت ابطال، ضمانت اجرای بطلان نسبی قرارداد است به این معنا که هر گاه مبنای بطلان حمایت از حقوق اشخاص معین باشد، مقنن سرنوشت عقد را به دست آنها میسپارد تا بتوانند ابطال آن را از دادگاه بخواهند و نهاد مزاحم زیان بار را از سر راه خود بردارند در مانحن فیه آنچه خواهان محترم با اظهار نامه شماره …… .م.مورخ …… خطاب به موکل فسخ معامله مورخ …… را اعلام داشته از موارد فسخ عقد نبوده بلکه از موارد بطلان معامله بشرح ماده ۳۴۸ ق.م. است.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
رسیدگی و صدور قرار عدم استماع دعوی از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……