عده طلاق توافقی چند روز است؟ این سوالی است که ممکن است پس از جاری شدن طلاق برای زوجه پیش آید. طبق قانون، چه طلاق به صورت توافقی باشد و چه یک طرفه، زوجه ملزم به نگه داشتن عده است. در ادامه به طور کامل به بررسی این موضوع می پردازیم:
عده طلاق توافقی چند روز است؟
قانونگذار زوجینی را که از طریق طلاق توافقی از یکدیگر جدا شدهاند، ملزم به رعایت تشریفاتی کرده است. یکی از این الزامات، نگه داشتن عده پس از اجرای طلاق است. که با هدف احترام به اصول شرعی و حفظ حقوق زوجین تعیین شده است. مدت عده بسته به شرایط زوجه متفاوت خواهد بود:
- زن غیر یائسه باشد و عادت ماهیانه داشته باشد، مدت عده سه طُهر (سه دوره پاکی پس از پایان قاعدگی) است.
- زن یائسه بوده و دیگر عادت ماهیانه نداشته باشد، عدهای بر او واجب نیست. و میتواند بلافاصله پس از ثبت طلاق ازدواج کند.
- اگر زن علی رغم یائسه نشدن، عادت ماهانه نبیند، مدت عده او سه ماه تعیین میشود. و پس از آن امکان ازدواج خواهد داشت.
- اگر زن باردار باشد، عده او تا زمان زایمان ادامه دارد. و پس از تولد فرزند، میتواند ازدواج مجدد داشته باشد.
هدف از الزام به نگه داشتن عده، جلوگیری از بطلان ازدواج جدید است. چنانچه زوجه پیش از پایان این مدت ازدواج کند، این ازدواج از نظر شرعی و قانونی باطل خواهد بود. علاوه بر این، رعایت عده در موضوعاتی مانند اثبات قاعده فراش و تعیین نسب فرزند نیز اهمیت دارد، زیرا عدم رعایت آن ممکن است موجب بروز مشکلات حقوقی شود.
عده زن باردار در طلاق توافقی
در طلاق توافقی، زوجه ملزم به رعایت عده است. اگر زن باردار باشد، مدت عده او تا پایان بارداری ادامه دارد. و هر زمان که زایمان کند، عده به پایان میرسد. پس از آن، او حق ازدواج مجدد خواهد داشت.
قانونگذار، نگه داشتن عده برای زن باردار را به منظور حفظ حقوق فرزند متولد نشده الزامی دانسته است. دلیل این الزام آن است که اگر زن باردار پیش از زایمان ازدواج کند و عده را رعایت نکند، ممکن است اثبات نسب فرزند با مشکل مواجه شود.
به همین دلیل، برای جلوگیری از اختلال در قاعده فراش، قانونگذار زوجه را موظف به نگه داشتن عده کرده است. تا تعلق فرزند به شوهر اول یا فرد دیگری به درستی مشخص شود. در غیر این صورت، ممکن است نسب فرزند دچار ابهام شده و تعیین اینکه کودک متعلق به همسر اول است یا دوم، با مشکلات قانونی و حقوقی همراه شود. به همین دلیل، برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، رعایت عده برای زن باردار اجباری است.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
مشاوره رایگان طلاق توافقی
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
آیا در ایام عده طلاق توافقی به زن نفقه تعلق میگیرد؟
ماهیت طلاق توافقی میتواند رجعی یا بائن باشد که این موضوع بر استحقاق زن برای دریافت نفقه در دوران عده تاثیرگذار است.
اگر طلاق توافقی از نوع خلع یا مبارات باشد (که نوعی طلاق بائن محسوب میشود)، زن مستحق دریافت نفقه نخواهد بود، زیرا در طلاق بائن، رابطه زوجیت به طور کامل قطع شده و نفقه به زن تعلق نمیگیرد. البته دو استثنا وجود دارد:
- اگر زن باردار باشد: در این صورت، شوهر موظف است تا زمان زایمان نفقه او را بپردازد، زیرا این نفقه به دلیل حمایت از فرزند مشترک است.
- اگر در شروط طلاق توافقی، پرداخت نفقه در دوران عده قید شده باشد، در این حالت، مرد ملزم به اجرای این تعهد خواهد بود.
اگر طلاق توافقی از نوع رجعی باشد، زن و مرد هنوز از نظر شرعی و قانونی، همسر یکدیگر محسوب میشوند. و مرد در دوران عده حق رجوع دارد. در چنین شرایطی، زن مستحق دریافت نفقه است و مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود.
بنابراین، برای تعیین استحقاق زن در دریافت نفقه پس از طلاق توافقی، ابتدا باید ماهیت طلاق را مشخص کرد. که آیا بائن است یا رجعی و سپس سایر شرایط مانند بارداری زن یا توافق زوجین را نیز در نظر گرفت.
علت عده طلاق توافقی
در پاسخ به علت نگه داشتن عده در طلاق توافقی، میتوان به دلایل قانونی و شرعی زیر اشاره کرد. قانونگذار، همانند سایر انواع طلاق، زن را ملزم به رعایت عده در طلاق توافقی کرده است که این الزام بر اساس دلایل زیر است:
- حفظ حقوق فرزند و جلوگیری از اختلاط نسب:
یکی از مهمترین دلایل رعایت عده، مشخص شدن نسب فرزند و جلوگیری از اختلاط آن است. اگر زن بدون رعایت عده ازدواج کند، ممکن است هویت و نسب فرزند دچار ابهام شود. و مشخص نباشد که کودک متعلق به همسر اول است یا همسر دوم. برهمین اساس، قانونگذار برای جلوگیری از این مشکل، زن را ملزم به نگه داشتن عده کرده است.
- قاعده فراش و تعیین پدر قانونی فرزند:
قاعده فراش در فقه و حقوق اسلامی مقرر می دارد فرزندی که بین شش ماه تا ده ماه پس از ازدواج متولد شود، متعلق به شوهر است. بر این اساس، اگر زنی پس از طلاق فوراً ازدواج کند. و فرزندی به دنیا بیاورد، ممکن است مشخص نباشد که پدر قانونی او همسر اول بوده یا همسر دوم. عده باعث میشود که چنین ابهامی به وجود نیاید و نسب کودک به درستی تعیین شود.
- امکان رجوع شوهر در صورت رجعی بودن طلاق توافقی:
در صورتی که ماهیت طلاق توافقی، رجعی باشد. شوهر در ایام عده حق رجوع به همسر خود را دارد. این یعنی مرد میتواند بدون نیاز به عقد مجدد، در دوران عده به زندگی مشترک بازگردد. بنابراین، رعایت عده فرصتی برای بازگشت به زندگی زناشویی فراهم میکند.
به طور کلی، نگه داشتن عده در طلاق توافقی، یک الزام قانونی و شرعی است. و زن موظف است با توجه به نوع طلاق، مدت زمان مشخصی عده نگه دارد. که این مدت بسته به شرایط خاص وی متفاوت خواهد بود.
چه زنانی در طلاق توافقی عده ندارند؟
اگر به موجب طلاق توافقی، رابطه زناشویی برقرار شده باشد، زن ملزم به نگه داشتن عده خواهد بود. و حق ازدواج مجدد قبل از پایان عده را نخواهد داشت، مگر در دو حالت:
- زن یائسه باشد: در صورتی که زوجه یائسه شده و دیگر عادت ماهیانه نداشته باشد، نگه داشتن عده الزامی نیست. و او میتواند بلافاصله پس از طلاق، ازدواج مجدد کند.
- زن باکره باشد: اگر طلاق قبل از برقراری رابطه زناشویی (نزدیکی) انجام شود، زن نیازی به رعایت عده نخواهد داشت. و میتواند بلافاصله پس از ثبت طلاق، ازدواج کند.
در سایر موارد، زن موظف به رعایت عده خواهد بود و نمیتواند تا پایان این مدت، ازدواج مجدد داشته باشد.
مجازات نگه نداشتن عده طلاق توافقی
بر اساس ماده 1050 قانون مدنی، اگر مردی با آگاهی از اینکه زنی در عده طلاق یا وفات قرار دارد، او را به عقد خود درآورد، این عقد باطل بوده و آن زن به طور مطلق بر او حرام ابدی میشود. همچنین، طبق ماده 644 قانون مجازات اسلامی، اگر فردی زنی را که در قید زوجیت یا در عده دیگری است، به عقد خود درآورد، در صورتی که این ازدواج منجر به نزدیکی نشود، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی محکوم می گردد.
سوالات متداول عده طلاق توافقی
مدت عده پس از طلاق توافقی چقدر است؟
مدت عده سه طُهر (سه دوره پاکی پس از عادت ماهیانه) است، مگر اینکه زن باردار باشد که در این صورت، عده او تا زمان زایمان ادامه خواهد داشت.
آیا عدم رعایت عده، پس از طلاق توافقی مجازاتی دارد؟
بله، اگر زنی که هنوز در عده طلاق است، ازدواج کند، این ازدواج باطل خواهد بود. و مردی که آگاهانه با چنین زنی ازدواج کرده به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی محکوم می گردد.