شکایت کیفری مزاحمت تلفنی برای جرمی است که در آن فردی به طور مکرر و آزاردهنده با تلفن یا دیگر وسایل ارتباطی برای دیگری ایجاد مزاحمت میکند. این عمل میتواند شامل تماسهای مکرر، ارسال پیامهای توهینآمیز، تهدید، یا هرگونه رفتاری باشد که آرامش و آسایش فرد را به هم بزند.
نمونه شکایت کیفری مزاحمت تلفنی
دادستان معظم شهرستان ……
سلام علیکم / با احترام، خاطر عالی را مستحضر میدارم، شکایت موکل علیه مشتکی عنه / عنهم به اتهام مزاحمت تلفنی به دلایل ذیل وارد بوده و متهم / متهمان مذکور شایسته تعقیب و تحمل کیفر قانونی میباشند.
بدواً خلاصه ماوقع:
به موجب مستفاد از:
ماده واحده قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تأسیس شرکت مخابرات ایران مصوب ۱۳۶۶/۴/۹ مقرر میدارد: هر کس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد یا با عمد و سوء نیت ارتباط دیگری را مختل کند، بار اول پس از کشف، ارتباط تلفنی او به مدت یک هفته همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم پرداخت هرینههای مربوطه خواهد بود. برای بار دوم پس از کشف ارتباط تلفنی او به مدت سه ماه همراه با اخطار کتبی قطع و تجدید ارتباط مستلزم تقاضای مشترک و پرداخت هزینههای مربوطه خواهد بود و برای بار سوم شرکت ارتباط تلفنی وی را به طور دائم قطع و اقدام به جمع آوری منصوبات تلفن نموده ودیعه مربوط به مشترک را پس از تسویه حساب مسترد خواهد نمود.
در محضر دادستان محترم نیاز به توضیح نخواهد بود:
این همان مقررات خاص شرکت مخابرات است که در ماده ۶۴۱ ق.م.ا. به آن اشاره شده است.
با حفظ مقدمات مذکور، شکایت موکل علیه متهم یاد شده بدلایل ذیل وارد میباشد.
چه اولاً: اقدام متهم مزاحمت تلفنی به کرارت و دفعات از شماره تلفن …… به تلفن ثابت …… و تلفن همراه همسر موکل محرز و در استعلام شرکت مخابرات منعکس میباشد.
ثانیاً: حرف مزاحمت تلفنی توأمان عناصر مادی و معنوی بزه را محقق مینماید، چه تا سوء نیت نباشد مزاحمت تلفنی آن هم به دفاعیت واقع نمیشود.
رسیدگی و تعقیب متهم و صدور قرار جلب به دادرسی تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل شاکی ……