رأی دادگاه در رابطه با حق دلالی به حکم صادره از سوی دادگاه در مورد دعاوی مربوط به مطالبه حقالزحمه دلال گفته میشود. دلال شخصی است که با واسطه گری و ایجاد ارتباط بین دو طرف معامله، موجب انعقاد قرارداد میشود و در مقابل این خدمات، حقالزحمهای دریافت میکند.
نمونه رأی دادگاه در رابطه با حق دلالی
در پرونده …… شعبه ۲۷ دادگاه شهرستان تهران، دلالی پس از تنظیم قولنامه و بیآنکه وقوع معامله را در دفتر اسناد رسمی اثبات کند، تقاضای حق دلالی از دادگاه کرده است، و دادگاه دربارۀ درخواست او به این شرح رأی میدهد:
«رأی دادگاه»
قطع نظر از اینکه قولنامه مورخ …… به راهنمائی و وساطت شخص خواهان تنظیم شده یا دیگری در فراهم آوردن و سائل امضاء آن مؤثر بوده است. نظر به اینکه به موجب ماده ۳۴۸ قانون تجارت دلال نمیتواند حق دلالی را مطالبه کند، مگر در صورتی که معامله به راهنمائی یا وساطت او تمام شده باشد.
نظر به اینکه، گرچه طرفین ضمن قولنامه تنظیمی طرح انجام معامله را مورد قبول قرار داده و نسبت به شرایط آن تراضی نمودهاند ولی با توجه به مواد ۴۷ و ۴۸ قانون ثبت اسناد و مخصوصاً تأکید ماده ۲۲ قانون ثبت در مورد اموال غیر منقول ثبت شده و بر اینکه دولت فقط کسی را که ملک به رسم او ثبت شده و یا کسی را که ملک به او منتقل شده و این انتقال هم در دفتر املاک به ثبت رسیده …… مالک خواهد شناخت، قبل از تنظیم سند رسمی و ثبت ملک در دفتر املاک نمیتوان معامله را انجام شده دانست و بطور خلاصه قولنامه مورد استناد وکیل خواهان فقط به منزله تعهد طرفین بر انجام معامله است.
نظر به اینکه خواهان هیچگونه دلیلی که تنظیم سند رسمی و وقوع قطعی معامله به همان شرایط مندرج در قولنامه را اثبات کند، بدادگاه تقدیم نکرده است و قبول تقاضای وکیل نامبرده، دائر بر اعطاء گواهینامه برای دلائل جدید نیز، بنا به دستور ماده ۱۲۹ قانون آئین دادرسی مدنی (سابق) امکان ندارد؛ لذا خواهان محکوم به بیحقی میشود و … .