دفاعیه عقد ضمان زمانی تنظیم میشود که شخصی بهعنوان ضامن در قبال پرداخت دیون بدهکار، به ادعای طلبکار یا بستانکار پاسخ میدهد. در این دفاعیه، ضامن میتواند به دلایل مختلفی به رد درخواست پرداخت بپردازد. در ادامه، نمونهای از لایحه دفاعیه در خصوص عقد ضمان ارائه میشود.
دفاعیه عقد ضمان
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی ……
شعبه ……
سلام علیکم- با احترام،
و با اختیار استحصالی از مدلول یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی بوکالت از ناحیه خوانده ردیف اول دعوی آقای / خانم …… در برابر دعوی خواهان آقای / خانم ……
به خواسته: مطالبه وجه از ضامن به مبلغ …… ریال
بدینوسیله در مقام دفاع و تقدیم لایحه دفاعیه خاطر عالی را مستحضر میدارد؛ دادخواست مطروحه بشرح ذیل دارای:
۱) نواقص 2) ایرادات 3) در ماهیت با عدم اثبات مواجه میباشد:
بدواً نواقص: ……
ایرادات شکلی۱) …… 2) …… 3) ……
در ماهیت:
بنا به دلایلی که ذکر آن رفت و موارد مذکور در ذیل دعوی مطروحه واجد اشکال قانونی بوده و مآلاً شایسته صدور قرار / حکم به رد حکم بر بطلان / حکم بر بیحقی / میباشد.
1) به موجب مستفاد از قانون مدنی:
ضمان عقدی است. لازم و ضامن یا مضمون له نمیتوانند آن را فسخ کنند (ماده ۷۰۱ ق.م.)
2) در محضر دادگاه نیاز به توضیح نمیباشد که چنانچه حکم بر بطلان دین اصلی به هر دلیلی اثبات شود ضمان نیز باطل است. ولی، هرگاه قراردادی که مبنای آن دین بوده است. فسخ شود، ضمان باطل نیست چون فسخ ناظر به آینده است، و هنگام ضمان دین بر ذمه مضمون عنه مستقر بوده است.
3) نگارنده و راقم این سطور معتقد است. اگر قراردادی در اثر حادثه فسخ شود ضامن بری میشود چه بازگشت تعهدها بجای خود و در نتیجه از بین رفتن دین مضمون عنه و سقوط طلب مضمون له به منزله پرداخت دین از جانب مضمون عنه ثالث است، و در نتیجه ضامن موکل) را بری مینماید. ماده ۷۱۷ ق.م.) به عبارت ثالثه پس از فسخ عقد مضمون له دیگر طلبی ندارد تا از موکل اینجانب بعنوان ضامن بگیرد چه مبنای ضمان از بین رفته است.
(مرحوم دکتر سید حسن امامی، ج ۲، ص ۲۷۱)
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
صدور حکم شایسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……