دفاعیه رسیدگی به نفقه به حالتی مربوط میشود که یکی از طرفین، که معمولاً زوجه (زن) است، علیه زوج (شوهر) به دادگاه درخواست نفقه میکند و شوهر در جلسه رسیدگی به این ادعا دفاع میکند. در این دفاعیه، شوهر دلایل خود را برای عدم پرداخت نفقه یا کاهش آن بیان میکند.
دفاعیه رسیدگی به نفقه
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی ……
شعبه ……
سلام علیکم- با احترام،
با اختیار استحصالی از مدلول یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی بوکالت از ناحیه خوانده دعوی خانم …… (زوجه) در برابر دعوی خواهان آقای…… (زوج)
به خواسته: مطالبه نفقه گذشته
با ارائه دلایل به شرح: (۱) …… (2) …… (3)…… (4) ……
تاریخ رسیدگی …… ساعت …… موضوع کلاسه ……
بدینوسیله در مقام دفاع و تقدیم لایحه دفاعیه خاطر عالی را مستحضر میدارد؛ دادخواست مطروحه بشرح ذیل دارای:
۱) نواقص 2) ایرادات 3) در ماهیت با عدم اثبات مواجه میباشد:
بدواً نواقص: ……
ایرادات شکلی۱) …… 2) …… 3)……
در ماهیت:
بنا به دلایلی که ذکر آن رفت و موارد مذکور در ذیل دعوی مطروحه واجد اشکال قانونی بوده و مآلاً شایسته صدور قرار / حکم به رد حکم بر بطلان / حکم بر بیحقی / میباشد.
1) آنچه خواهان محترم بعنوان زوجه موکل در خصوص تعیین محل اقامت در دادخواست نخستین مذکور نموده حکایت از عدم تفارق و زندگی مشترک در زیر یک سقف میباشد.
2) در محضر دادگاه نیاز به توضیح نخواهد بود که هرگاه بین زوجین درباره دادن نفقه اختلاف شود بدین گونه که شوهر مدعی پرداخت نفقه و زن منکر شود، باید «اصل عدم» جاری و زوج را «مدعی» به شمار آورد و لکن هرگاه در مدت مطالبه، زن و شوهر زندگی مشترکی را زیر یک سقف گذرانده باشند و زن عایدی خاصی نداشته باشد و «ظاهر» حکم کند که شوهر نفقه را پرداخته است. در این وضعیت زوجه مدعی به شمار میآید و مکلف است. خلاف ظاهر را اثبات کند چه رد تعارض بین «اصل» و «ظاهر حال» چون ظهور در زمره أمارات است، و دلالت بر واقع دارد، بر حکم ظاهری ناشی
از اجرای اصل حکومت میکند مضافاً در مورد تقدم ظن حاصل از غلبه بر اصل (محقق قمی در کتاب جامع الشتات، ص ۴۲۰ درباره سیره فقیهان در این خصوص می¬نویسد: و لا یخفى على من تتبع الفقه ان جعلهم الغلبه الغلب معیاراً فى الظهور و تقدیم ذلک علی الاصل فوق حد الاحصاء…». س 5
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و با عنایت به اینکه با زندگی زوجین زیر یک سقف مشترک اصل بر پرداخت نفقه است، و با تفارق ابدان اصل بر عدم پرداخت نفقه میباشد.
رسیدگی و صدور حکم شایسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با پرهیز از هرگونه تبصبص مزید توفیق آن مقام محترم قضایی را در صدور رأی شایسته از قادر متعال مسئلت دارم.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……