حقوق زن در طلاق از طرف مرد،شامل چندین مورد است. که مهمترین آنها مهریه، نفقه، اجرت المثل و نحله می باشد. و مرد ملزم است که آن را به زوجه خود بپردازد. اگر طلاق از طرف مرد باشد و او حقوق مالی زوجه را پرداخت نکند. دادگاه به خواسته وی ترتیب اثر نداده و طلاق اجرا نمی گردد. در این محتوا تلاش داریم تا مفصلا حقوق زوجه را در جایی که مرد تقاضا دهنده طلاق است، مورد بررسی قرار دهیم. تا انتهای مقاله با ایران دادگستر همراه باشید.
حقوق زن در طلاق از طرف مرد
حقوق زن در طلاق از طرف مرد شامل موارد زیر میشود :
مهریه
یکی از مهمترین حقوق زن در طلاق از طرف مرد، مهریه است. با انعقاد عقد نکاح، زوجه مستحق مهریه گردیده و زوج ملزم است که آن را به زن بپردازد. مگر زوجه او را از پرداخت مبری کند. و مهریه خویش را ببخشد. قانون جدید مهریه، به منظور جلوگیری از زندانی شدن مرد، میزان قانونی مهر را 110 سکه بهار آزادی تعیین نموده و این حق را به زوجه داده تا آن را از زوج مطالبه کند. در صورتی که ممانعت صورت بگیرد. این حق برای زن وجود دارد تا به طرفیت مرد اقامه دعوی کند. و از طریق دایره اجرای ثبت و دادگاه خانواده آن را پیگیری کند. با توقیف شدن اموال مرد، زوجه به حق مالی خود که مطالبه ۱۱۰سکه است رسیده و اگر بتواند ثابت کند که مرد تمکن مالی کافی برای پرداخت کل مهر را دارد، می تواند مازاد بر آن را هم مطالبه نماید. و در صورت ممانعت از پرداخت، حکم جلب مرد را از دادگاه خواستار شود.
ماده 22 قانون حمایت خانواده صریحا به این موضوع اشاره دارد و بیان می دارد:
هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرای محکومیتهای مالی است. چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
مشاوره رایگان طلاق از طرف مرد
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
نفقه
از دیگر موارد حقوق زن در طلاق از طرف مرد می توان به نفقه اشاره کرد. برخلاف مهریه، شرط استحقاق نفقه به زوجه، تمکین کردن او از مرد است. طبق قانون زن بایستی از همسر خود تمکین عام و خاص داشته باشد.
- تمکین عام: اشاره به اطاعت و فرمانبرداری از شوهر دارد. این گونه که زوجه بایستی در منزل زوج سکونت کند. و منزل را ترک نکند. در غیر این صورت ناشزه تلقی شده و نفقه به او تعلق نمی گیرد.
- تمکین خاص: زوجه ملزم است که از همسر خود تمکین کند. و با وی رابطه زناشویی داشته باشد. در غیر این صورت این حق برای مرد وجود دارد که الزام او را به تمکین خواستار شود. در صورتی که ممانعت صورت بگیرد، این عدم تمکین به مرد این حق را می دهد که به زوجه نفقه نپردازد.
ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه:
اگر مرد از پرداخت نفقه زوجه علی رغم تمکین ممانعت کند. به مجازات حبس تعزیری درجه ۶ که تحمل حبس از شش ماه تا دوسال است محکوم می گردد. مگر خلاف آن اثبات شود.
اگر زوج از پرداخت چند ماه نفقه زوجه ممانعت کند. این حق برای زن وجود دارد که مطالبه نفقه معوقه را همراه با نفقه حال خود خواستار شود. و در صورت عدم پرداخت حکم جلب مرد را از دادگاه بخواهد.
✅بیشتر بخوانید : معایب طلاق از طرف مرد
اجرت المثل
از دیگر حقوق زن در طلاق از طرف مرد، اجرت المثل است که مرد بایستی آن را به زوجه بپردازد. مگر قصد تبرع زوجه از انجام وظایف محوله شده به او اثبات گردد.
ماده ۳۳۶ قانون مدنی بیان میدارد چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده. و عرفا برای آن کار اجرتالمثل باشد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرتالمثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم مینماید.
تنصیف دارایی یا شرط نصف دارایی مرد
طبق تحقق این سه شرط زوجه مالک نصف دارایی مرد می شود:
- نصف دارایی مرد، زمانی به زوجه تعلق می گیرد که در ضمن عقد نکاح به آن اشاره شده باشد.
- تنصیف دارایی یا شرط نصف دارایی مرد زمانی قابل اجرا است که مرد تقاضا دهنده طلاق باشد. و بدون علت موجه، اقدام به طلاق زوجه کند.
- زوجه زمانی مالک نصف دارایی مرد می گردد که در امور خانه داری و زندگی مشترک با زوج نقش موثری داشته باشد.
بیشتر بخوانید : نمونه دادخواست طلاق از طرف مرد
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه به این موضوع اشاره دارد و بیان می دارد که
زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید. مشروط بر اینکه ضمن عقد نکاح به این شرط اشاره شده باشد.
✅بیشتر بخوانید : مراحل طلاق از طرف مرد
نحله
از دیگر حقوق زن در طلاق از طرف مرد نحله است که در شرایط خاصی به زوجه تعلق می گیرد.
- زمانی که مرد تقاضا دهنده طلاق است و بدون عذر موجه زوجه را طلاق می دهد.
- اگر به زوجه اجرت المثل تعلق نگیرد و قاضی او را مستحق این حق مالی نداند.
به زوجه مبلغی تحت عنوان نحله تعلق می گیرد که زوج ملزم است آن را بپردازد. که میزان آن همانند اجرت المثل از سوی کارشناس رسمی نفقه مشخص می گردد.
سوالات متداول حقوق زن در طلاق از طرف مرد
.قانون گذار، زوجه را در جایی که مرد تقاضا دهنده طلاق است مستحق چه حقوقی می داند؟
قانون گذار، زوجه را در جایی که مرد تقاضا دهنده طلاق است مستحق دریافت مهریه، نفقه، اجرت المثل و نحله و سایر حقوقی که در ضمن عقد نکاح به آن اشاره شده می داند. که مرد ملزم است آن را بپردازد تا به تقاضای وی مبنی بر طلاق ترتیب اثر داده شود.
اگر مرد از پرداخت حقوق مالی زوجه خودداری کند چه مسئولیتی دارد؟
قانون گذار این حق را به زوجه می دهد تا به طرفیت زوج اقامه دعوی کند و الزام او را حسب مورد به پرداخت مهریه، نفقه و …خواستار شود.
در چه شرایطی زوجه مستحق دریافت مهریه نمی باشد؟
اگر طلاق از طرف مرد باشد زوجه مستحق دریافت مهریه است و مرد بایستی آن را بپردازد. مگر در شرایطی که از پرداخت بری الذمه شود.