بطلان عقد بیع بعلت فقدان توان تسلیم به معنای درخواست ابطال یک قرارداد بیع (فروش) است، به این دلیل که فروشنده قادر به تسلیم (تحویل) مورد معامله به خریدار نیست. طبق قوانین حقوقی، یکی از شرایط اساسی صحت یک عقد بیع، امکان تسلیم و تحویل مورد معامله توسط فروشنده به خریدار است
بطلان عقد بیع بعلت فقدان توان تسلیم
ریاست محترم دادگستری شهرستان ……………….
سلام علیکم- با احترام،
و با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی به شماره سریال ……………… و به وکالت از ناحیه (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر اعتبار قانونی را واجد و در یک جمله مستوجب پذیرش میباشد. بدواً مطالب ذیل مفروض و بعنوان مقدمه از نظر ریاست محترم دادگاه گذرانده و سپس خواسته تشریح میگردد.
چیزی میتواند مورد معامله قرار گیرد که دارای شرایط ذیل باشد:
1) مالیت داشته باشد.
2) متضمن آن مشروع باشد.
3) منفعت آن مشروع باشد.
4) تسلیم آن مقدور باشد.
5) مبهم نباشد مگر در مواردی که علم اجمالی به آن کافی است.
6) معین باشد.
7) در صورتی که مورد معامله مال است. باید قابل انتقال باشد.
8) در حین عقد موجود باشد.
با وصف فوق و در مانحن فیه
چیزی که مورد تعهد یا مورد انتقال قرار میگیرد باید متعهد یا ناقل بتواند آن را به منتقل الیه یا متعهد له تسلیم نماید و الّا معامله باطل است. (ماده ۳۴۸ قانون مدنی) و در صورتی که به جهتی از جهات ناقل و متعهد نتواند آن را تسلیم نماید ولی متعهد له و منتقل الیه بتواند آن را به دست آورد تسلیم آن مقدور محسوب میشود زیرا منظور قانون از قدرت داشتن متعهد بر تسلیم مال، رسیدن مال به متعهد له و منتقل الیه است که در این صورت حاصل میشود بنابراین هر گاه مال مورد معامله را نتوان تسلیم نمود و یا عمل مورد تعهد را نتوان انجام داد در صورتی که مورد تعهد ترک عمل است از ترک آن نتوان خودداری کرد، آن معامله باطل میباشد. طرفین معامله در حین عقد باید عالم باشند که متعهد یا ناقل قدرت بر تسلیم مورد معامله را دارد.
زیرا هرگاه یکی از طرفین میداند که متعهد نمیتواند مورد معامله را تسلیم نماید و متعهد له نیز نمیتواند آن را تسلیم کند معامله مزبور لغو و غیر عقلائی است، و اگر معامله معوض باشد آن چیزی که در مقابل مال غیر مقدور التسلیم داده میشود بدون عوض باشد آن چیزی که در مقابل مال غیر مقدور التسلیم داده میشود بدون عوض خواهد ماند هر گاه قدرت بر تسلیم مال مورد معامله مورد تردید یکی از طرفین واقع شود معامله بر آن احتمالی و تسلیم عوض در مقابلش غرری میباشد و منطق حقوقی اینگونه معاملات را صحیح نشناخته است.
در صورتی که پس از معامله معلوم شود که در حین عقد متعهد قدرت بر تسلیم مورد تعهد را نداشته ولی متعاملین جاهل بر آن بودهاند بر طبق ماده ۳۴۸ قانون مدنی آن معامله باطل است. زیرا عبارت چیزی که بایع قدرت بر تسلیم آن ندارد. (باطل است). ناظر به قدرت بر تسلیم در واقع و حقیقت است.
در صورتی که در حین عقد، متعهد قدرت بر تسلیم مورد تعهد را در زمان مقرر داشته: است: ولی پس از عقد در اثر پیدایش عامل تازه انجام تعهد ممتنع شود، هر گاه پس از موعد مقرر انجام آن را پیدا نماید و نمیتواند عقد را فسخ کند و مانند آن است که متعهد از انجام آن امتناع ورزد و هرگاه قدرت بر تسلیم برای همیشه از متعهد سلب شود همچنین است. هرگاه تسلیم مورد تعهد در موعد مقرر به نحو وحدت مطلوب مورد قصد انشاء بوده است.
معذلک: دعوی موکل بدلایل ذیل وارد تشخیص میگردد:
1- بیع نامه مورخ ………………. حکایت از وقوع بیع مابین صحابه دعوی راجع به ………………. دارد.
2- بر اساس نظر کارشناس رسمی تأمین دلیل مورخ ………………. امکان تسلیم مبیع حین البیع، قبل و بعد از آن وجود نداشته است.
بدیهی است؛ تفاوت هزینه تمبر هزینه دادرسی به ملاک بند ۱۲ ماده ۳ قانون وصول وفق دفترچه محاسباتی املاک محاسبه و تأدیه خواهد شد.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و استناداً به مواد ۲۱۵ ق.م و ۱۹۸ و ۵۱۹ ق.آ.د.م.
رسیدگی و استماع خواسته و نفس الامر بطلان به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
مزید امتنان خواهد بود آن دادگاه محترم به منظور اینکه حقی از «من له الحق» تضییع نشود و با عنایت به طبع پرونده با اجرای ماده ۱۹۹ ق.آ.د.م. و از باب حکمت و سبیل معرفت در راستای کشف حقیقت قیام نمایند.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……