انواع قراردادهای نفتی برای ساخت پالایشگاه، استخراج نفت، تولید فرآوردههای نفتی و غیره همگی گستردگیهای زیادی دارند. پس حساسیت این قراردادها خیلی بالا است و به دانش حقوقی کاملی نیاز دارد. در واقع عدم آگاهی از قوانین مرتبط با انواع قراردادهای نفتی و دعاوی شرکت های نفتی میتواند خسارت های سنگینی را برایتان به وجود آورد. همچنین شما را از صحنه تجارت خارجی و داخلی نفت و گاز حذف کند. پس برای موفقیت در این حوزه بهتر است با مشاوره وکیل تخصصی نفت و گاز انواع رایج قراردادهای نفت و گاز را بشناسید. سپس در موقعیتهای مختلف با کمک وکیل نفت و گاز از حقوق خود دفاع کنید.
انواع قراردادهای نفتی در ایران
همیشه ثبت قراردادهای نفتی و انعقاد آنها در صنعت نفت و گاز به این صورت است که پس از تهیه نقشه و تعیین مشخصات اجرایی طرح یکسری اسناد مناقصه منتشر میشود. سپس برای شرکت در این مناقصهها از عدهای پیمانکار دعوت میشود. بعد از ارزیابی پیشنهادات و پیگیری شرایط پیمانکاران مطمئناً بهترین پیمانکار در نظر گرفته میشود و با او قراردادی رسمی منعقد خواهد شد. تعدادی از رایج ترین انواع قراردادهای نفتی به شرح ذیل هستند.
قراردادهای طراحی
در بین انواع قراردادهای نفتی این نوع قراردادها فقط شامل مراحل طراحی پروژه هستند. پس قراردادهای طراحی در صنعت نفت و گاز با نام E حرف اول مهندسی (Engineering) معرفی میشوند.
قراردادهای طراحی و خرید
این قراردادها در رابطه با مراحل طراحی و تأمین کالاهای مورد نیاز پروژه هستند. نام اختصاری این نوع قراردادها در صنعت نفت و گاز با EP حروف اول کلمههای مهندسی Engineering و خرید Procurement نشان داده میشود.
قراردادهای خرید و ساخت
در پروژه هایی که پیمانکار مسئول خرید و ساخت ملزومات اصلی است. بین طرفین معامله قراردادهای خرید و ساخت با نام اختصاری PC که حروف اول خرید Procurement و ساخت Costruction است منعقد میشود.
قراردادهای EPC
معمولاً پروژه های عظیم در صنعت نفت و گاز به صورت قراردادهای EPC منعقد و اجرا میشوند. چون پروژه های EPC با سرعت بیشتر و همچنین کنترل مناسبتری اجرا میشوند. اصولاً در این نوع قراردادهای نفتی عملیات مهندسی و حتی تأمین و اجرا به شکل موازی در راستای یک قرارداد ارائه خواهد شد. در این خصوص خوب است بدانید یکی از مهمترین نیاز بازار در دنیای امروز خصوصاً در پروژه هایی که مربوط به بخش خصوصی هستند داشتن اطمینان کافی از قیمت نهایی و همچنین تاریخ قطعی اتمام پروژه است. به همین دلیل ثبت قراردادهای EPC میتواند اطمینان بیشتری برایتان از مدت زمان پایان پروژه و حتی نرخ نهایی آن به ارمغان آورد.
قراردادهای مشارکتی
نوع دیگری از انواع قراردادهای نفتی در کشور قراردادهای مشارکتی هستند. این نوع قراردادها در صنعت نفت و گاز به ۲ دسته تقسیم بندی میشوند.
توافقنامههای مشارکت در تولید و طراحی
اصولاً در بین انواع قراردادهای شرکت نفت که با عنوان قراردادهای نفتی مشارکت در تولید و طراحی منعقد میشوند. شرکت های خارجی متعهد میشوند تا مالیات را پرداخت کنند. در برخی مواقع هم به بهرهبرداری مالکانه و البته مشارکت با دولت میزبان متعهد خواهند شد.
قراردادهای مشارکت در سرمایه گذاری
در این نوع قراردادهای نفتی طبق تعهداتی کشور میزبان و همچنین شرکت عامل همواره در سود و زیان پروژه های گازی و نفتی با یکدیگر سهیم میشوند.
لزوم مراجعه به حقوقدان باتجربه
از آنجایی که فعالیت در جوامع چند ملیتی و همچنین تجارت در بازارهای بین المللی نفت و گاز نیاز به داشتن دانش حقوقی است. پس تنها یک وکیل نفت و گاز میتواند تسلط زیادی به مقررات جهانی نفت و گاز داشته باشد. همچنین در زمان انعقاد قراردادها تعهدات ذکر شده در قراردادهای نفتی را به خوبی بداند. از این رو تمامی شرکت های خصوصی و دولتی نفت و گاز برای منعقد کردن انواع قراردادهای بالاستی نفت و گاز و سایر قراردادهای نفتی نیاز به استخدام وکیل شرکت نفت یا همان وکیل نفت و گاز دارند.
سخن پایانی
دقت کنید کشور ایران در موقعیت استراتژی خاصی از لحاظ ذخایر نفت و گاز قرار دارد. بنابراین هر روزه شرکت های فعالی در زمینه نفت و گاز قراردادهای پیچیدهای را منعقد میکنند. اگر شما هم در راستای این گونه قراردادهای نفتی قرار دارید. بهتر است برای اینکه در طول اجرای قرارداد دچار دعوای حقوقی نشوید همیشه قبل از انعقاد این گونه قراردادها با وکیل دعاوی نفت و گاز مشورت کنید.
مهمتر اینکه هیچ قراردادی را بدون ارزیابی وکیل نفت و گاز امضاء نکنید. از این رو حضور یک وکیل متخصص نفت و گاز که تخصص زیادی در زمینه نوع قراردادها و نحوه اجرای آنها دارد میتواند شما را در این حوزه راهنمایی کند. در این میان وکلای نفت و گاز ما در گروه وکلا ایران دادگستر سعی کردهاند بهترین خدمات حقوقی را در این زمینه به شما ارائه دهند.