اعلام بطلان عقد بیع بعلت اشتباه در جنس مورد معامله به معنای درخواست قانونی از دادگاه برای فسخ یک قرارداد خرید و فروش است که در آن، طرفین قرارداد در مورد جنس اصلی کالا اشتباه کرده باشند. به عبارت سادهتر، زمانی که طرفین یک معامله، کالایی را با ویژگیهای خاصی خرید و فروش میکنند اما بعداً مشخص میشود که کالای تحویل داده شده با آنچه در قرارداد ذکر شده، متفاوت است، یکی از طرفین میتواند با استناد به این اشتباه، درخواست ابطال قرارداد را نماید.
تنظیم اعلام بطلان عقد بیع بعلت اشتباه در جنس مورد معامله
ریاست محترم دادگستری ……
سلام علیکم
با احترام، و با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی الکترونیکی به شماره سریال …… و به وکالت از ناحیه (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر در یک جمله مستوجب پذیرش میباشد:
مقدمتاً موارد ذیل مفروض و در ادامه دلایل بطلان مذکور میگردد:
در محضر دادگاه نیاز به توضیح نمیباشد که اشتباهی که عقد را باطل میکند عبارت است از اشتباه نسبت به جنس مورد معامله عین معین و دیگری اشتباه مربوط به شخص طرف معامله در موردی که شخصیت طرف علت عمده عقد باشد.
اشتباه نسبت به جنس مورد معامله عین معین به عنوان مانع تأثیر اراده عقد را باطل میکند اشتباه در جنس مورد معامله کلی که یکی از دو طرف در ماهیت مورد معامله مقصود طرف دیگر اشتباه کرده و در نتیجه این اشتباه عقد را انشا کند، نمیتواند به عنوان اشتباه منشاء بطلان عقد تلقی شود و سبب بطلان عقد در این مورد فقدان عامل موجد عقد یعنی فقدان توافق اراده دو طرف در ماهیت مورد معامله است،
و اشتباه مربوط به ماهیت مورد معامله که قانون مدنی موجب بطلان عقد معرفی شده است، اشتباه مربوط به ماهیت مورد معامله عین معین است. (ماده ۳۵۳ ق.م.) نه کلی.
مضافاً: مطابق ماده ۲۰۰ منظور از اشتباه مذکور در ماده ۱۹۹ اشتباه در ذات موضوع معامله است. عدم نفوذی که در ماده ۱۹۹ از عبارت:
« …… موجب نفوذ معامله نیست فهمیده میشود و در ماده ۲۰۰ عیناً ذکر شده است. در معنی اعم خود یعنی بیاثر بودن به کار رفته و شامل بطلان و عدم نفوذ به معنی اخص میشود.
با حفظ مقدماتی که شرح ذکر آن رفت عقد بیع موضوع بیع نامه مورخ …… خالی از اعتبار بوده و بدلایل ذیل مستوجب بطلان است:
چه اولاً: ……
ثانیاً: ……
ثالثاً: ……
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و با استعانت از اصل ۱۹۸ ق.آ.د.م. رسیدگی و استماع خواسته و در مانحن فیه صدور شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
مزید امتنان خواهد بود در اجرای ماده ۵۱۹ قانون صدر الذکر خوانده محترم به پرداخت مطلق خسارات ناشی از دادرسی محکوم گردد.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……