استشهادیه برای اخذ گواهی انحصار وراثت یک نوع گواهی است که توسط افراد مطلع تنظیم می شود. زمانی که فردی فوت میکند، برای مشخص شدن ورثه قانونی او و تقسیم اموالش، نیاز به گواهی انحصار وراثت است. این گواهی توسط دادگاه صادر میشود و در آن، به صورت رسمی، ورثه قانونی متوفی مشخص میشوند.
استشهادیه برای اخذ گواهی انحصار وراثت
نمونه شماره یک استشهادیه مخصوص طبقه اول
مخصوص گواهی انحصار وراثت
ماده: قانون انحصار وراثت …… « هرگاه معلوم شود که مستدعی تصدیق با علم به عدم وراثت خود، تحصیل تصدیق وراثت نموده یا با علم به وجود وراثی غیر از خود تحصیل تصدیق برخلاف حقیقت کرده است. کلاهبردار محسوب و علاوه بر ادای خسارت به مجازاتی که به موجب قانون برای این جرم مقرر است. محکوم خواهد شد».
به گواهی میطلبم خانمها و آقایانی را که آگاه هستند. شادروان …… در تاریخ …… در شهر …… آخرین اقامتگاه دائمی خود در گذشته است. و هنگام فوت:
الف: (تعداد) …… پسر داشته / نداشته به نام ……
ب: (تعداد) …… دختر داشته / نداشته به نام ……
پ: (تعداد) …… همسر دائمی داشته / نداشته به نام ……
ت: مادر داشته / نداشته به نام ……
ث:: مادر داشته / نداشته به نام ……
و وراث دیگری غیر از افراد نامبرده بالا ندارد و در موقع فوت مذهب متوفی …… بوده و دارائی او کمتر / بیشتر از مبلغ پانصد هزار ریال بوده است تا اطلاعات خود را در برگ بنویسد.
امضاء متقاضی
1- گواه اول: اینجانب نام …… نام خانوادگی …… شغل …… سن …… شماره شناسنامه …… صادره از …… فرزند. …… که با خانواده؛ نام (متوفی) ……. از نزدیک آشنا هستم. ولی رابطه خویشاوندی یا در گذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری میباشم، خداوند. متعال را در نظر گرفته سوگند. یاد میکنیم که جز به راستی چیزی ننویسم و یا علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ به شرحی که در پشت این ورقه نوشته شده است، و التزام به راستگوئی مراتب بالا را کلا گواهی میکنم.
امضاء گواه
1- صحت امضای …… که با علامت …… مشخص شده است، مورد گواهی است. دفترخانه شماره …… شهرستان ……
2- گواه دوم اینجانب نام …… نام خانوادگی …… شغل …… سن …… شماره شناسنامه …… صادره از …… فرزند. …… که با خانواده (نام متوفی) …… از نزدیک آشنا هستم. ولی رابطه خویشاوندی یا در گذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری میباشم، خداوند. متعال را در نظر گرفته سوگند. یاد میکنیم که جز به راستی چیزی ننویسم و یا علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ به شرحی که در پشت این ورقه نوشته شده است، و التزام به راستگونی مراتب بالا را کلا گواهی میکنم.
امضاء گواه
صحت امضای …… که با علامت …… مشخص شده است، مورد گواهی است. دفترخانه شماره …… شهرستان ……
3- گواه سوم اینجانب نام …… نام خانوادگی …… شغل …… سن …… شماره شناسنامه …… صادره از …… فرزند. …… که با خانواده (نام متوفی) …… از نزدیک آشنا هستم.
ولی رابطه خویشاوندی یا در گذشته و بازماندگان او ندارم و فاقد محکومیت کیفری میباشم، خداوند. متعال را در نظر گرفته سوگند. یاد میکنیم که جز به راستی چیزی ننویسم و یا علم به مقررات و مجازات گواهی دروغ به شرحی که در پشت این ورقه نوشته شده است، و التزام به راستگونی مراتب بالا را کلا گواهی میکنم.
امضاء گواه
صحت امضای …… که با علامت …… مشخص شده است، مورد گواهی است. دفترخانه شماره …… شهرستان ……
• توجه: سردفتر اسناد رسمی قبل از امضای شهود، مندرجات هر دو صفحه استشهادیه را برای گواه قرانت خواهد کرد این ورقه بدون قلم خوردگی باید تنظیم شود و کلیه جاهای خالی خطوط باید بر شود.
مجازات گواهی دروغ
ماده ۱۰- قانون انحصار وراثت هر شاهدی که در موضوع تحصیل تصدیق وراثت برخلاف حقیقت شهادت دهد برای شهادت دروغ تعقیب و به مجازاتی که برای این جرم مقرر است. محکوم خواهد شد.
ماده ۲۱۸- قانون مجازات عمومی: هر کس اعم از شهود و مطلعین و ممیزین و اهل خبره در امور حقوقی شهادت دروغ بدهد و یا عامداً برخلاف واقع اظهار عقیده کند که در حکم محکمه مؤثر گردد خواه کتبی، خواه شفاهی، به حبس تادیبی از یازده روز الی یک سال محکوم میشود، و اگر در ازاء شهادت دروغ یا اظهار عقیده بر خلاف واقع وجه یا مالی گرفته باشد. علاوه بر مجازات فوق به تأدیه دو برابر آنچه که گرفته است. محکوم میشود.
مقررات مربوط به گواهی
1. در موارد زیر گواه باید از دادن گواهی خودداری کند:
• الف- در صورتی که بین گواه و یکی از اصحاب دعوی قرابت نسبی با سببی تا درجه سوم از طبقه دوم باشد.
• ب- در صورتی که بین گواه ضرر او ماده میشود، دعوی مدنی یا جزائی فعلاً مطرح باشد. و یا دعوی جزائی سابقاً مطرح بوده و هنوز ۵ سال در صورت جنانی بودن و 2 سال در صورت جنحه از صدور حکم قطعی نگذشته باشد. .
• پ- در صورتی که بین گواه و یکی از اصحاب دعوی سمت خادم و محدومی باشد.
2. ماده ۱۳۱۳ قانون مدنی- شهادت اشخاص زیر پذیرفته نمیشود.
• محکومین به مجازات جنانی
• محکومین بامر جنحه که محکمه در حکم خود آنها را از حق شهادت دادن در محاکم محروم کرده باشد.
• اشخاص ولگرد و کسانی که تکدی را شغل خود قرار دهد.
• اشخاص معروف به فساد اخلاف.
• کسانی که نفع شخصی در دعوی داشته باشند.
• شهادت دیوانه در حال دیوانگی.