جستجو

مشاوره رایگان

جهت مشاوره و پرسش سوالات خود فرم زیر را پر کنید.

( سوال شما و شماره تماس برای سایرین قابل مشاهده نیست.)

شبکه های اجتماعی
لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک
لیست محتوای این صفحه

لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک زمانی مطرح می ‌شود که شخص صادر کننده که (چک را به‌ عنوان تضمین یا به منظور انجام تعهد به طرف مقابل سپرده، به تعهدات خود عمل کرده باشد. در این حالت این حق را دارد که استرداد لاشه چک را خواستار شود. و الزام دارنده چک را بخواهد‌؛ اگر ممانعت صورت گیرد به منظور جلوگیری از سو استفاده از باقی ‌ماندن چک نزد دارنده، پس از ارسال اظهارنامه، می توان دعوای استرداد لاشه چک یا دعوی کیفری خیانت در امانت را مطرح کرد. اینکه متعهد که خواستار استرداد است چگونه بایستی لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک را مطرح کند موضوعی است که در این محتوا به بررسی آن خواهیم پرداخت. شما عزیزان می توانید جهت تنظیم لایحه استرداد لاشه چک،  از طرق ارتباطی که در سایت ایران دادگستر به آن اشاره شده با وکلای ما در تماس باشید.

جهت اثبات ادعا، متعهد می تواند به مواد قانونی ذیل استناد کند و درصدد اثبات ادعای خود باشد:‌

ماده ۲۶۵ قانون مدنی بیان می دارد

هر کس مالی به دیگری بدهد، ظاهر در عدم تبرع است، بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

به موجب نص این ماده، متعهد می بایست اثبات کند که به تعهد خود عمل کرده است و اگر چک من باب تضمین سپرده شده است سو استفاده از این سند تجاری که من باب حسن انجام کار بوده نشده است که در اینجا می تواند خواستار الزام دارنده به استرداد لاشه چک باشد. و اگر دریافت کننده، که چک در اختیار اوست ممانعت کند و یا دلیل قانونی برای نگهداری چک دارد بایستی ادعای خود را اثبات کند تا به خواسته وی ترتیب اثر داده شود.

🔗 بیشتر بخوانید : استرداد لاشه چک دعوای مالی است؟

ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی:

در صورتی که یکی از طرفین، وجود حقی را برای خود اثبات کند، طرف دیگر ملزم به رعایت آن خواهد بود، مگر آنکه خلاف آن را اثبات نماید.

از نص این ماده می توان گفت که اگر متعهد به تعهدات خود عمل کند این حق را دارد که الزام دارنده را به استرداد لاشه چک خواستار شود. برای اینکه به خواسته وی ترتیب اثر داده شود ملزم است که مدارک و مستنداتی که دال بر انجام تعهدات بوده به دادگاه نیز ارائه دهد. در بدوا امر می بایست اظهارنامه ای را مبنی بر استرداد تنظیم و در صورت ممانعت،  اقدام به اقامه دعوی حقوقی مبنی بر استرداد لاشه چک و یا خیانت در امانت کند.

مصداق جرم خیانت در امانت (موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات (تعزیرات)

اگر ثابت شود که چک من باب تضمین و حسن انجام کار و متعهد شدن به انجام تعهد، نزد دارنده بوده و او پس از اتمام قرارداد و انجام شدن تعهدات از استرداد لاشه چک خودداری کرده است و این امر به ضرر شخص متعهد باشد این حق را به صاحب چک که صادر کننده بوده می دهد تا اقدام به طرح  شکایت کیفری خیانت در امانت کند.

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) بیان می دارد

هرگاه، نوشته ‌هایی از قبیل سفته یا چک یا قبض و غیره، به عنوان امانت یا وکالت یا اجاره یا برای کار معین، به کسی داده شده و بنا بوده اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده، آنها را به ضرر مالک استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود نماید، مرتکب جرم خیانت در امانت شده و به حبس از ۶ ماه تا ۳ سال محکوم خواهد شد.

🔗 بیشتر بخوانید : جرم و مجازات عدم استرداد لاشه چک + قانون جدید استرداد لاشه چک

به موجب نص این ماده برای اینکه شکایت کیفری خیانت در امانت پذیرفته شود صادر کننده (کسی که چک را به عنوان تضمین داده است، می بایست جهت اثبات ادعای خود، سونیت عامدانه دارنده (کسی که چک در اختیار اوست را محرز کند تا به خواسته وی ترتیب اثر داده شود و ثابت نماید که چک به صورت امانی و من باب تضمین و تعهد به انجام کاری نزد دارنده بوده است و هم اکنون وی از استرداد آن ممانعت به عمل آورده است‌.

برای اینکه لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک و یا دعوی کیفری خیانت در امانت پذیرفته شود می بایست دلایل موجهی مبنی بر اینکه ایفای تعهدات از سوی صادر کننده (شخص متعهد که ملزم به انجام تعهد بوده انجام شده، ارائه شود تا ادعای شخص متعهد ثابت گردد و به دعوی حقوقی یا کیفری که حسب مورد به دادگاه تقدیم شده ترتیب اثر داده شود‌.

آیا پرونده حقوقی دارید؟

وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،

مشاوره رایگان طلاق توافقی

نمونه لایحه استرداد لاشه چک

ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

با سلام و احترام

نام و نام خانوادگی خواهان

نام و نام خانوادگی خوانده

خواسته: استرداد لاشه چک شماره … مورخ ……

متن خواسته

۱.اینجانب چکی را به شماره …… به تاریخ ….. صرفاً به عنوان تضمین و متعهد بودن به اجرای تعهدات قراردادی در اختیار خوانده قرار داده ام. چک سپرده شده صرفا جنبه تضمین داشته و فاقد وصف تجاری و پرداختی است.

۲.مدارک ضمیمه شده به پرونده موید آن است که اینجانب به تعهدات خود عمل کرده ام لذا خوانده حقی ندارد که لاشه چک را نزد خود نگه دارد و بایستی آن را استرداد کند.

۳. به منظور الزام خوانده به استرداد لاشه چک، اینجانب نیز اظهارنامه رسمی به شماره ……. در تاریخ …… تنظیم کرده و برای خوانده نامبرده ارسال کرده ام. اما همچنان خوانده ممانعت به عمل آورده و لاشه چک را در موعد مقرر قانونی مسترد نکرده است.

۴. لذا به شرح دادخواست و مستندات پیوستی، که نشان دهنده ماهیت تضمینی چک و انجام شدن تعهدات از سوی اینجانب است و با استناد به مفاد ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی، ماده ۲۶۵ قانون مدنی و ۶۷۴ قانون مجازات تعزیرات )خواهشمند استرداد لاشه چک هستم.

پاسخ لایحه دفاعیه استرداد لاشه چک از سوی خوانده

اینجانب به عنوان خوانده در پاسخ به دعوی خواهان، که خواستار استرداد لاشه چک است دفاعیات ذیل را در قالب لایحه تقدیمی به محضر دادگاه محترم تقدیم می دارم:

۱.چک …. به شماره …… در تاریخ ……. از سوی خواهان که متعهد به انجام تعهدات بوده من باب تضمین به اینجانب سپرده شده است.

۲.خواهان نامبرده که مدعی استرداد لاشه چک است به تعهدات خود عمل نکرده است. که مدارک پیوستی مثبت ادعای اینجانب می باشد.

۳.لذا اینجانب در مقام دفاع از حقوق خود و الزام متعهد به انجام تعهد الزامی به استرداد لاشه چک ندارم.

۴.لذا از مقام محترم قضایی تقاضا دارم که دعوی خواهان مبنی بر استرداد لاشه چک به شماره کلاسه …….. و شماره بایگانی …….. را رد نماید.

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *