دادخواست ضامنین بجای احد از اوصیاء متوفی نوعی دادخواست حقوقی است که در مواردی مطرح میشود که وصیتکننده چندین وصی برای اجرای وصیت خود تعیین کرده باشد. در صورتی که یکی از این اوصیا فوت کند یا به هر دلیلی نتواند به وظایف خود عمل کند، سایر اوصیا یا ذینفعان وصیت میتوانند از دادگاه درخواست کنند تا شخص دیگری را به جای اوصیای متوفی یا ناتوان تعیین کند. این شخص جدید، ضامن اجرا و انجام وصیت خواهد بود.
نمونه دادخواست ضمامین بجای احد از اوصیاء متوفی
ریاست محترم دادگستری ……
سلام علیکم
با احترام، و با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی الکترونیکی و به وکالت از ناحیه (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر در یک جمله واجد اعتبار قانونی بوده و مستوجب پذیرش میباشد
1) براساس گواهی فوت مورخ …… مرحوم آقای …… که یکی از اوصیاء مرحوم آقای …… بشرح وصیت نامه مورخ …… بوده بدرود حیات گفته است.
2) انجام امور وصایت از طریق چند وصی و بنحو اجتماع توسط موصی تعیین شده است.
3) به موجب مستفاد از قوانین مطاعه: تا زمانی که یکی از اوصیاء منصوب وجود دارد حاکم حق مداخله در امور وصایت را نمییابد ماده ۷۳ ق.ا.ح و مقصود از موصی از قید اجتماع اوصیاء این است که هیچکدام از آنها نتوانند بطور استقلالی و بدون تصویب دیگران تصمیمی اتخاذ نمایند و چون با فوت یکی از اوصیاء سمت دیگران از بین نمیرود باید امینی از طرف دادگاه بجای وصی متوفی تعیین نمود تا با دیگر اوصیاء به اجتماع امور وصایت را انجام دهد.
مضافاً بر اساس مستنبط از ماده ۷۷ ق.م که اشعار دارد «….. اگر بنحو اجتماع قرارداده باشد ….. بعد از فوت یکی از آنها حاکم شخصی را ضمیمه آنکه باقی مانده است. مینماید» و یا مقصود مقنن از بطلان وکالت در ماده ۶۷۰ همان قانون را نیز میتوان به منع از اقدام به استقلال تعبیر کرد تا موکل بتواند با ضمیمه ساختن وکیل دیگر این نقص در سمت را جبران کند که همگی دلالت بر وجود محل قانونی برای پذیرش خواسته موکل دارد.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و استناداً به اصل مندرج در ماده ۱۹۸ ق.آ.د.م. رسیدگی و استماع خواسته و در مانحن فیه صدور حکم بشرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……