دادخواست تقابل برای ابطال قرارداد واگذاری حق حضانت طفل مشترک، در واقع یک درخواست حقوقی است که یکی از والدین برای لغو قراردادی که در آن حق حضانت فرزند به والد دیگر واگذار شده، به دادگاه ارائه میدهد. این درخواست معمولاً زمانی مطرح میشود که شرایط اولیهای که منجر به انعقاد این قرارداد شده است، تغییر کرده یا اینکه والدین متوجه شدهاند که این قرارداد به نفع فرزند نیست. دلایل متعددی از جمله تغییر شرایط زندگی، عدم توانایی یکی از والدین در نگهداری از فرزند، یا حتی فریب و تهدید برای انعقاد قرارداد، میتواند منجر به طرح چنین دادخواستی شود.

نمونه دادخواست دعوی تقابل بخواسته اعلام بطلان قرارداد واگذاری حق حضانت طفل مشترک
ریاست محترم دادگستری ……
سلام علیکم
با احترام، و با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی الکترونیکی و به وکالت از ناحیه خواهان تقابل مرقوم در صدر دادخواست، و با اجازه استحصالی از مدلول ماده ۱۴۱ ق.آ.د.م. و بعنوان دعوی تقابل نسبت به کلاسه …… مطروحه در شعبه …… دادگاه خانواده …… بتاریخ رسیدگی ساعت …… خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر در یک جمله واجد اعتبار قانونی بوده و مستوجب پذیرش میباشد.
1) سند نکاحیه شماره ……مورخ …… تنظیمی دفترخانه شماره …… حوزه ثبتى …… حکایت از زواج دائم مابین صحابه دعوی دارد.
2) حاصل زندگی مشترک طفل دختر / پسر بنام …… میباشد.
3) بر اساس قانون مدنی حق اولویت حضانت طفل یا اطفال قبل از ۷ سالگی با زوجه (مادر) و بعد از ۷ سالگی با زوج (پدر) میباشد.
4) طرفین براساس قرارداد مورخ ……توافق و تراضی نموده تا حق حضانت و حق اولویت حضانت طفل یاد شده با خوانده محترم باشد.
1) به موجب مستفاد از قانون مدنی:
نگاهداری اطفال هم «حق» و هم «تکلیف» است، و به همین علت ماده ۱۱۷۵ ق.م. حکم نموده طفل را نمیتوان از ابوین و یا از پدر و یا از مادری که حضانت با او میباشد. گرفت مگر به علت قانونی، همچنان که ماده ۱۱۷۲ همان قانون نیز تصریح نموده هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل بر عهده آنها است از نگاهداری امتناع کند کلمه «نگهداری» در ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی به قرینه مواد ۱۱۷۲ و ۱۱۷۵ همان قانون در معنی «اعم» استعمال شده و شامل تربیت نیز میباشد و به همین علت هیچ یک از والدین نمیتواند حضانت طفل را اسقاط و یا به غیر واگذار نماید.
2) خوانده محترم تقابل تقاضای صدور حکم بر حضانت طفل به استناد قرارداد واگذاری مورخ ………………. را خواستار شده و اجرت نگهداری طفل را نیز از موکل مطالبه نموده است. در مانحن فیه همانگونه که در بند پنجم سبق شرح آن رفت وجوب حضانت بر والدین به نحوی است که نمیتواند در مقابل آن اجرت دریافت نمود چه تصریح و تأکید مقنن بر اولویت نگهداری از طفل برتری هر یک از آنها از نظر احتیاجات طفل به نحوه پرورش و تربیتی است که در مدتی که هر یک از والدین شایستگی آن را دارد مرتبط میگردد بنابراین هیچ یک از پدر و مادر نمیتواند تکلیف خود را به دیگری یا غیر واگذار نماید.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق: و ضمن رد دعوی اصلی،
و استناداً به مواد ۱۹۸ و ۵۱۹ ق.آ.د.م.
رسیدگی و استماع خواسته و در مانحن فیه اعلام بطلان قرارداد مارالذکر به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
مزید امتنان خواهد بود آن دادگاه محترم به منظور اینکه حقی از «من له الحق« تضییع نشود و قدر متیقنی در مانحن فیه حاصل شود و با عنایت به طبع پرونده، با اجرای ماده ۱۹۹ ق.آ.د.م. و از باب حکمت و سبیل معرفت در راستای کشف حقیقت قیام نمایند.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……