اظهارنامه استرداد لاشه چک، زمانی از سوی شخص متعهد (شخصی که چکی را من باب ضمانت یا انجام تعهد، به دیگری واگذار کرده است)، پذیرفته می شود که وی به تعهد خود، اعم از تعهد اصلی یا تعهد ناشی از تضمین (جایی که چک من باب ضمانت) سپرده شده است عمل کند؛ در اینجا این حق را دارد که در صورت ممانعت دارنده اولیه چک (که چک به او واگذار شده و یا ظهرنویس( درجایی که چک به او به عنوان ثالث انتقال یافته است، دعوی حقوقی با خواسته استرداد لاشه چک و یا دعوی کیفری خیانت در امانت موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات (تعزیرات و مجازات های بازدارنده مطرح کند و الزام خوانده یا مشتکی عنه را مبنی بر استرداد لاشه چک خواستار شود.
تقدیم اظهارنامه استرداد لاشه چک
قبل از اقدام به اقامه دعوی و طرح شکایت، کسی که چک را من باب انجام تعهد و یا تضمین به دارنده اولیه و یا دارنده فعلی (کسی که چک به او انتقال یافته و هم اکنون دارنده چک است واگذار کرده، می تواند اقدام به ارسال اظهارنامه رسمی به طرفیت شخصی که ممانعت از استرداد لاشه چک می کند تنظیم و از طریق دفاتر خدمات قضایی و از طریق ثنا آن را ارسال کند و خواستار استرداد سند تجاری خود باشد. و مدارکی که مثبت ادعای وی، مبنی بر انجام تعهد اعم از قرارداد، می باشد ضمیمه اظهارنامه خود کند تا اثبات نماید که به تعهد خود عمل کرده است و خواستار استرداد لاشه چک می باشد.
🔗 بیشتر بخوانید : هزینه دادرسی استرداد لاشه چک
مواد قانونی استرداد لاشه چک
لازم به ذکر است که قانون گذار در قانون صدور چک و لایحه اصلاحی این قانون اشاره ای به این موضوع نداشته اما از سایر مفاد قانونی می توان به آن استناد کرد.
ماده ۲۶۵ قانون مدنی
نص ماده ۲۶۵ بیان می دارد: هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است. بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون اینکه مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.
نص این ماده بیان می دارد اگر متعهد (کسی که صادر کننده چک بوده و من باب انجام تعهد یا تضمین، چکی را واگذار کرده باشد بعد از ایفای تعهد و پرداخت کردن دین، می تواند سند تجاری خود را که چک است مسترد کند. و اگر دارنده فعلی بخواهد از مسترد کردن ممانعت به عمل آورد به طرفیت او دعوی حقوقی یا کیفری مطرح کند. لذا قبل از انجام تشریفات اداری دادگاه، پیشنهاد می گردد که اظهارنامه ای مبنی بر استرداد لاشه چک به طرفیت خوانده ارسال شود و در صورتی که علی رغم ارسال اظهارنامه اقدامی صورت نگیرد و ممانعت به عمل آید این حق برای خواهان وجود دارد که الزام او را من باب سو استفاده از سند امانی خواستار شود.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
مشاوره رایگان طلاق توافقی
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
ماده ۶۷۴ قانون مجازات (تعزیرات و مجازات های بازدارنده ) نیز بیان می دارد:
هرگاه نوشتههایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان امانت یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه محکوم خواهد شد.
نص این ماده نیز بیان می دارد
زمانی که چک به صورت امانت یا تضمین از سوی متعهد به دارنده داده شود و به تعهد عمل شود دارنده ملزم می گردد که لاشه چک را مسترد کند در غیر این صورت تصرف او غیرقانونی بوده چرا که چک امانی بوده و نمی تواند از استرداد در صورت انجام تعهد ممانعت کند. در غیر این صورت عملش جرم تلقی شده و من باب جرم خیانت در امانت قابل مجازات است.
نمونه اظهارنامه استرداد لاشه چک
در اینجا به دو نمونه استرداد لاشه چک که من باب انجام تعهد و یا تضمین بوده اشاره خواهیم کرد. شما می توانید برای تنظیم اظهارنامه استرداد لاشه چک و یا تقدیم دادخواست حقوقی و یا شکواییه کیفری خیانت در امانت، از طریق راه های ارتباطی که در سایت ایران دادگستر به آن اشاره شده با وکلای ما در تماس باشید.
اظهار کننده:
نام و نام خانوادگی
شماره ملی
نشانی
اظهار شونده :
نام و نام خانوادگی:
شماره ملی
نشانی گیرنده
موضوع اظهارنامه :
استرداد لاشه چک من باب انجام تعهد
متن اظهارنامه
با سلام
یک فقره چک به شماره .……….مورخ …..به مبلغ ……صادره از حساب . ……. نزد بانک …. از سوی اینجانب به عنوان شخص متعهد، من باب انجام تعهد تسلیم شما گردیده است. از آنجایی که اینجانب به کلیه تعهدات خود به موجب قرارداد مورخ …… عمل نموده و مستندات آن ضمیمه اظهارنامه ارسالی می باشد خواستار استرداد لاشه چک که به منظور تضمین اجرای تعهدات و مفاد قرارداد نزد جنابعالی بوده و امانی است می باشم. چرا که قصوری از سوی اینجانب به عنوان متعهد صورت نگرفته است. لذا نگهداری لاشه چک فاقد وجاهت قانونی بوده و مشمول وصف عنوان مجرمانه خیانت در امانت می باشد.
لذا خواهشمندم که از تاریخ ابلاغ اظهارنامه ظرف مهلت ۷ روز نسبت به استرداد آن اقدام کنید در غیر این صورت اینجانب در راستای حفظ حقوق خود مجبور به اقامه دعوی حقوقی استرداد لاشه چک و یا خیانت در امانت موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات خواهم بود.
۲.اظهارنامه لاشه چک من باب ضمانت و حسن انجام کار
اظهار کننده
نام
شماره ملی
نشانی
اظهار شونده
نام
شماره ملی
نشانی
موضوع اظهارنامه: استرداد لاشه چک من باب تضمین
متن اظهارنامه
با سلام
اینجانب در مورخ ….. یک فقره چک به مبلغ ..… را به عنوان تضمین و حسن انجام کار به شماره …..نزد بانک ..…. به شما به عنوان امانت تحویل داده ام. این چک صرفا به منظور تضمین و جهت اطمینان از اجرای مفاد قرارداد نزد شما به عنوان امانت بوده و اینجانب به تعهدات خود عمل کرده ام لذا خواستار استرداد لاشه چک می باشم تا ظرف مهلت مقرر یک هفته از تاریخ ابلاغ اظهارنامه آن را به اینجانب استرداد نمایید.
در غیر این صورت ناچار به اقامه دعوی حقوقی استرداد سند تجاری (چک به شماره .…..و یا تقدیم شکواییه تحت عنوان خیانت در امانت موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی خواهم بود.