بطلان عقد بیع اشتباه در وصف مبیع زمانی مطرح میشود که یکی از طرفین یا هر دو طرف قرارداد، در خصوص ویژگیهای اساسی مورد معامله (مبیع) دچار اشتباه شده باشند. در این حالت، وصفی که در مورد مبیع تصور شده، واقعیت نداشته و این موضوع میتواند باعث بطلان عقد شود.
بطلان عقد بیع اشتباه در وصف مبیع
ریاست محترم دادگستری ……
سلام علیکم، با احترام،
و با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی الکترونیکی و به وکالت از ناحیه (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر در یک جمله واجد اعتبار قانونی بوده و مستوجب پذیرش میباشد.
1) فاکتور خرید شماره …… مورخ …… حکایت از وقوع عقد بیع مابین صحابه دعوی پیرامون یک اثر هنری (نقاشی) با ابعاد …… مربوط به …… میباشد.
2) این اثر هنری به مبلغ …… ریال و مشروط به اصالت از خوانده ابتیاع و تمامی ثمن معامله حین البیع تحویل شده است.
3) به موجب مستفاد از قانون مدنی: هر گاه چیز معین به عنوان جنس خاصی فروخته شود و در واقع از آن جنس نباشد بیع باطل است.
در مانحن فیه وصف قدمت اثر هنری وصفی بوده که موکل بر اساس این وصف اقدام به خرید آن نموده و اگر وصف قدمت در چنین اثری نباشد بهای آن به یک صدم نمونه فاقد قدمت تبدیل میشود و هیچ عقل سلیم و انسان متعارفی اثری هنری فاقد قدمت و اصالت را به بهای معادل همان اثر هنری دارای اصالت و قدمت ابتیاع نمینماید، در نتیجه وصف قدمت این اثر وصف ذاتی آن بوده و هر گونه اشتباه در آن مستقیماً در معامله تأثیر گذاشته و باعث بطلان آن خواهد شد.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و استناداً به مواد ۳۵۳ ق.م و ۱۹۸ و ۵۱۵ و ۵۱۹ ق.آ.د.م. رسیدگی و استماع خواسته و در مانحن فیه اعلام بطلان به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……