نفقه بعد از طلاق توافقی فقط در صورتی به زن تعلق می گیرد، که طلاق از نوع رجعی باشد و شوهر در دوران عده به او رجوع کند. در این مقاله، به طور مفصل به این مورد و دو حالت دیگر که زوجه را مستحق دریافت نفقه می کند، خواهیم پرداخت. در غیر این صورت، زن حق دریافت نفقه پس از طلاق توافقی را ندارد و نمی تواند شوهر را مجبور به پرداخت آن کند، جز دریافت نفقه معوقه که اگر زوج از پرداخت آن در طول زندگی مشترک ممانعت کرده باشد قابل مطالبه می باشد.
در صورت هرگونه ابهام، درباره شرایط نفقه زوجه بعد از طلاق توافقی، می توانید از طریق ارتباطی که در سایت به آن اشاره شده، با وکلای ایران دادگستر در تماس باشید.
آیا پرونده حقوقی دارید؟
وقت را از دست ندهید! همین حالا به شماره واتساپ زیر پیام دهید،
مشاوره رایگان طلاق توافقی
- وکیلان متخصص ایران دادگستر با بیش از 2 دهه تجربه موفق
- بیش از ۵۰۰ پرونده موفق در این حوزه
- پاسخ دهی سریع و رایگان!
- مشورت با وکیل حرفه ای
نفقه زن در انواع طلاق بائن و طلاق رجعی
ماهیت طلاق توافقی، به طور معمول بائن است، مگر آنکه زوجین شرط کنند طلاق رجعی باشد و زوج در ایام عده (که مدت شرعی آن حدود سه ماه قمری است) به زوجه رجوع کند.
در این حالت، چون زوجه همچنان همسر قانونی و شرعی زوج محسوب می شود، مستحق دریافت نفقه است و مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود. اما اگر چنین شرطی وجود نداشته باشد، طلاق بائن تلقی می شود و زن پس از اجرای طلاق، مستحق نفقه نیست.
بیشتر بخوانید : مشاوره طلاق توافقی
مگر در دو حالت استثنایی:
- اگر در متن توافق نامه، تصریح شود که زن پس از طلاق نیز مستحق دریافت نفقه است.
- اگر طلاق توافقی در بارداری باشد، که در این صورت نیز مرد موظف به پرداخت نفقه دوران بارداری خواهد بود. تا زمانی که زوجه وضع حمل کند.
در صورتی که مرد از پرداخت نفقه زوجه در شرایط نامبرده خودداری کند این حق برای زن وجود دارد که از طریق قانونی، الزام او را به پرداخت نفقه خواستار شود.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران
شرایط دریافت نفقه بعد از طلاق توافقی چیست؟
با اجرای طلاق توافقی، زوجه دیگر همسر قانونی و شرعی زوج محسوب نمی شود و مستحق دریافت نفقه نیست.
اما مواردی وجود دارد که قانون گذار زوجه را مستحق دریافت نفقه می داند که به شرح ذیل می باشد.
- اگر طلاق توافقی از نوع رجعی باشد و مرد در مدت عده (که حدود سه ماه قمری است) به زوجه رجوع کند و طلاق ثبت شود، طلاق رجعی تلقی شده و زن همسر قانونی مرد باقی می ماند و مستحق نفقه خواهد بود.
- اگر زوجه در زمان اجرای طلاق، باردار باشد، قانونگذار، زوج را ملزم می دارد که نفقه دوران بارداری را تا زمانی که زوجه وضع حمل کند، بپردازد.
- زوجه، پس از اجرای طلاق توافقی مستحق دریافت نفقه نیست، مگر آنکه زوج در دوران زندگی مشترک از پرداخت نفقه امتناع کرده باشد که در این حالت زوجه می تواند خواستار دریافت نفقه معوقه خود از زوج باشد و الزام او را از دادگاه بخواهد.
- اگر در توافق نامه تنظیم شده فی مابین زوجین، شرط شود که زوجه پس از اجرای طلاق نیز مستحق نفقه باشد، زن می میتواند نفقه خود را مطالبه نماید.
بیشتر بخوانید : تقسیم اموال در طلاق توافقی / آیا در طلاق توافقی اموال نصف میشود؟
مراحل دادخواست مطالبه نفقه بعد از طلاق توافقی
مواردی که زوجه را پس از طلاق توافقی مستحق دریافت نفقه می سازد، پیش تر بیان شد. چنانچه زوجه دارای یکی از شرایط مذکور باشد، قانون گذار وی را مستحق دریافت نفقه می داند.
مراحل دادخواست مطالبه نفقه
- زوجه می تواند شخصاً با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا از طریق اعطای وکالت به وکیل، اقدام به طرح دعوای حقوقی نماید و حسب مورد، خواستار مطالبه نفقه معوقه یا نفقه آینده گردد.
- زوجه برای پذیرفته شدن ادعای خود مبنی بر اینکه مستحق دریافت نفقه است، باید مدارکی را ارائه دهد تا خواسته اش مورد پذیرش دادگاه قرار گیرد و قانون گذار او را مستحق این حق مالی بداند.
- اگر زوجه باردار باشد، لازم است گواهی بارداری ارائه دهد.
- اگر در ضمن عقد یا به صورت جداگانه، توافق نامه کتبی میان زوجین وجود داشته باشد که در آن به پرداخت نفقه پس از طلاق اشاره شده، باید آن را ضمیمه دادخواست کند.
- در صورتی که نفقه معوقه مطرح باشد، زوجه باید اثبات کند که در طول زندگی مشترک نفقه ای دریافت نکرده یا نفقه به طور کامل به او پرداخت نشده است.
- پس از تقدیم دادخواست، پرونده برای رسیدگی به دادگاه خانواده محل اقامت زوج ارسال می شود.
- دادگاه پس از بررسی مدارک و اظهارات طرفین، تشخیص می دهد که آیا ادعای زوجه وارد است یا نه.
- در صورتی که دادگاه، ادعای زوجه را وارد بداند، حکم الزام زوج به پرداخت نفقه صادر می شود و مرد ملزم به پرداخت آن خواهد بود.
- اگر زوج از اجرای حکم خودداری کند و نتواند اعسار خود را اثبات نماید، و زوجه موفق به اثبات ادعای خود شود، می تواند تقاضای صدور حکم جلب زوج را، از دادگاه بخواهد.
تنظیم دادخواست طلاق توافقی در دوران عقد
در دوران عقد نیز زوجین می توانند دادخواست طلاق توافقی ارائه دهند، به شرط آنکه هر دو طرف بر جدایی توافق داشته باشند و توافق نامه ای کتبی تنظیم کرده باشند که در آن درباره مسائل مالی مانند مهریه، نفقه و سایر حقوق، تصمیم گیری شده باشد. در این صورت، دادخواست آنها پذیرفته می شود و برای رسیدگی به دادگاه خانواده ارسال می گردد. پس از بررسی توافقات و اطمینان از رضایت طرفین، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند و زوجین می توانند طلاق را در دفترخانه رسمی ثبت کنند.
بیشتر بخوانید : شکایت بعد از طلاق توافقی + بررسی دلایل و شرایط
نفقه فرزند بعد از طلاق توافقی
زمانی که زوجین تصمیم به طلاق توافقی می گیرند، لازم است که در خصوص امور مالی و غیرمالی، از جمله حضانت و نفقه فرزندان، به توافق برسند. اگر درباره نفقه فرزند یا سایر مسائل غیرمالی توافقی میان آنها حاصل نشود، تصمیم گیری در این خصوص بر عهده دادگاه خواهد بود.
براساس قانون، حضانت فرزند پسر تا هفت سالگی بر عهده مادر است و پس از آن، به پدر واگذار می شود. با این حال، پرداخت نفقه کودک در تمام این مدت، حتی زمانی که حضانت با مادر است، همچنان بر عهده پدر خواهد بود.
در صورتی که پدر از پرداخت نفقه خودداری کند، مادر یا خود فرزند، می توانند با مراجعه به دادگاه، دعوای ترک انفاق اقامه کرده و پرداخت نفقه را از پدر مطالبه نمایند.
سوالات متداول
در چه شرایطی قانون گذار، زوجه را مستحق دریافت نفقه پس از اجرای طلاق توافقی می داند؟
اگر زوجه باردار باشد یا در توافق نامه طلاق، شرط پرداخت نفقه آینده شده باشد، قانون گذار زوجه را مستحق دریافت نفقه بعد از طلاق توافقی می داند.
زوجه برای مطالبه نفقه پس از اجرای طلاق توافقی چه اقدامی باید انجام دهد؟
زوجه باید دادخواست حقوقی مطالبه نفقه (معوقه یا آینده) یا شکایت ترک انفاق کیفری را به دادگاه خانواده تقدیم کند و مدارکی که ادعایش را ثابت می کند، ارائه دهد.
آیا زوجه میتواند پس از اجرای طلاق توافقی، خواستار مطالبه نفقه معوقه باشد؟
در صورتی که زوجه، ثابت کند که زوج در طول زندگی مشترک، نفقه اش را پرداخت نکرده است، می تواند دادخواست مطالبه نفقه معوقه را به دادگاه ارائه و الزام زوج را به پرداخت خواستار شود.