برای توضیح مطالبه اجرت المثل از خریدار مال فضولی در واقع اجرت المثل به معنای اجرت یا مزد استفاده از مال غیر است. وقتی شخصی بدون اجازه مالک، مالی را به دیگری بفروشد، به این معامله بیع فضولی گفته میشود. خریدار در چنین معاملهای، از مالی استفاده میکند که به او تعلق ندارد. بنابراین، مالک اصلی میتواند از خریدار، اجرت المثل استفاده از مال خود را مطالبه کند.
دادخواست مطالبه اجرت المثل از خریدار مال فضولی
ریاست محترم دادگستری / مجتمع قضایی ……
سلام علیکم
با احترام به استحضار میرساند:
اینجانب مالک یک باب خانه دارای پلاک ثبتی …… واقع در بخش …… شهرستان …… میباشم.
نظر به این که اینجانب مدت ده سال در خارج از کشور اقامت داشتهام، خوانده ردیف اول به عنوان معامل مال فضولی پلاک موصوف را به خوانده ردیف دوم فروخته است. و خانه را تحویل خوانده ردیف دوم داده است.
اینجانب پس از این که به ایران برگشتم متوجه شدم که سه سال است که خوانده ردیف دوم خانه اینجانب را تصرف نموده و در آن سکونت کرده است که به طرفیت نامبرده اقامه دعوا نموده و حکم بر خلع ید از خانه اخذ نموده و اجرا کردم.
نظر به این که متصرف مال فضولی ضامن عین و منافع مال فضولی میباشد. مستنداً به ماده ۲۵۹ قانون مدنی و مواد ۱۹۸ و ۵۱۹ قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی صدور حکم محکومیت خوانده ردیف دوم به پرداخت اجرت المثل ایام تصرف خوانده با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری مورد استدعاست.
با کمال احترام
نام و نام خانوادگی
امضاء