در دنیای امروز مزاحمت تلفنی صرفا برقراری تماس های مکرر و آزاردهنده در ساعات نا متعارف و یا آزار روحی از طریق تهدید و توهین و تولید صداهای وحشتناک به وسیله ی تلفن نیست؛ بلکه چنانچه شخصی عالما و عامدا و با بکارگیری وسایل ارتباطی از قبیل تلفن، پیامک، صفحات مجازی و شبکه های اجتماعی مبادرت به اعمالی نماید که منجر به آسیب به حیثیت و اموال و آبرو و جان دیگری شود مزاحم تلفنی تلقی شده و قابل مجازات خواهد بود.
در تنظیم لایحه دفاعیه در پرونده مزاحمت تلفنی توجه به این نکته نیز ضروری است که این تعریف شامل تهدید افراد به افشای اسرار از طریق تلفن یا پیام صوتی و تصویری، ارسال صوت و تصاویری با محتوای مبتذل و مستهجن نیز می شود. در صورت ارتکاب به هریک از این اعمال که مصادیق بارز مزاحمت تلفنی شمرده می شوند فرد خاطی در صورت شکایت شاکی قابل تعقیب و مجازات خواهد بود.
نحوه نوشتن و تنظیم لایحه دفاع در پرونده مزاحمت تلفنی به چه صورت است؟
در صورت شکایت و تنظیم لایحه دفاعیه مزاحمت تلفنی باید تمامی مشخصات فردی، موضوع جرم و همچنین مزاحمت تلفنی در متن لایحه توضیح داده شود. در ادامه می توان با استناد به مدارک و شواهد موجود و روایاتی که می تواند به کامل شدن لایحه کمک کند، آن را به دادگاه ارائه داد.
متن لایحه دفاعیه در پرونده مزاحمت تلفنی
نمونه لایحه دفاعیه مزاحمت تلفنی به شرح زیر می باشد:
بسمه تعالی تاریخ: ……
دادیار محترم شعبه …… دادسرای عمومی و انقلاب ……
موضوع: پرونده کلاسه ……
سلام علیکم؛
احتراماً باستحضار میرساند:
اینجانب ……………………………… میباشم که همسر مطلقهام ………. علیه من و خواهرم اعلام شکایت نموده است. ایشان در شکایت خود مدعی شده که سیم کارت (شماره خط………………………………) متعلق به اینجانب است و از طریق آن برای ایشان ایجاد مزاحمت شده چنین ادعایی صحت ندارد. خط فوقالذکر متعلق به من نیست در صورتی که شاکی به این موضوع دارد درخواست استعلام از شرکت ایرانسل را دارم. ضمناً در پرونده طلاق قرارشد طرفین از کلیه شکایات خود صرف نظر نماییم. تقاضای رسیدگی و اتخاذ تصمیم شایسته مورد استدعاست.
با تقدیم احترام
نام و نام خانوادگی
امضاء
تهدید و توهین از طریق پیامک چه مجازاتی دارد؟
شاکی میتواند در دادگاه شکایت خود را ثبت کند و در صورتی جرم توهین پیامکی به اثبات برسد، مجازات 74 ضربه شلاق یا پرداخت جزای نقدی از 50 هزار ریال تا یک میلیون ریال را در پی خواهد داشت. مدت زمان زیادی از تصویب این قانون میگذرد و در حال حاضر جزای نقدی آن به حدی نیست که بازدارنده باشد، اما مجازات 74 ضربه شلاق میتواند مجازات بسیار سنگینی برای متهمی باشد که اقدام به ارسال پیامک توهین آمیز کرده است.
فراموش نکنید حتی اگر پیامکهای ارسال شده را از گوشی پاک کنید، در استعلام از اپراتورهای موبایلی میتوانند تمامی پیامکها را مشاهده کنند.
نمونه رای دادگاه در مورد شکایت توهین از طریق ارسال پیامک
عنوان: توهین از طریق ارسال پیامک
رأی دادگاه بدوی
در خصوص اتهام … دائر بر ایجاد مزاحمت تلفنی موضوع شکایت … با عنایت به محتوای اوراق پرونده از جمله شکایت شاکی خصوصی – محتوا و متن پیامک های ارسالی از سوی متهم که خارج نویس گردیده است – پاسخ استعلام واصله از شرکت ایرانسل و دفاعیات بلاوجه متهم، وقوع بزه از سو ی نامبرده محرز است.
لیکن عنوان بزه انتسابی نظر به اینکه وسیله مخابراتی و ارسال پیامک صرفاً وسیله و ابزار توهین شاکی به متهم بوده لذا دادگاه مستنداً به ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 608 قانون مجازات اسلامی در مورد بزه مزاحمت تلفنی پرداخت و با تشخیص رفتار ارتکابی با عنوان توهین وی را به تحمل شصت ضربه شلاق تعزیری محکوم می نماید. رای دادگاه حضوری و ظرف 20 روز قابل تجدید نظر در دادگاه های محترم تجدید نظر استان تهران است.
رئیس شعبه … دادگاه کیفری 2 دادگستری … – …
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی … نسبت به دادنامه شماره … مورخ … صادره از شعبه … دادگاه کیفری دو شهرستان … که به موجب آن نامبرده به اتهام توهین از طریق مزاحمت تلفنی به 60 ضربه شلاق محکوم شده، دادگاه با ملاحظه مستندات و محتویات پرونده و مفاد لایحه تجدیدنظرخواهی نظر به اینکه بزه منتسبه حسب اوراق و مندرجات پرونده و دلایل منعکس در رای محرز بوده و ایراد و اعتراض موجه و موثریکه موجبات نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب نماید ابراز و اقامه نشده است و از حیث رعایت تشریفات قانونی و مبانی استنباط و توجه به مستندات فاقد اشکال میباشد.
لذا با رد اعتراض باستناد بند الف ماده 455 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته تایید می گردد رای صادره قطعی است.
شعبه … دادگاه تجدیدنظر استان … – …