لایحه دفاعیه اعلام ورشکستگی سندی حقوقی است که توسط شخصی که علیه او دعوی ورشکستگی مطرح شده (مدیون) تنظیم میشود. در این لایحه، مدیون دلایل خود را مبنی بر اینکه چرا نباید ورشکسته اعلام شود، به دادگاه ارائه میدهد.
وکیل ورشکستگی فردی است که به طور تخصصی در زمینه مسائل حقوقی مربوط به ورشکستگی اشخاص حقیقی و حقوقی (شرکتها) فعالیت میکند.
نمونه لایحه دفاعیه اعلام ورشکستگی
ریاست محترم شعبه ……
دادگاه عمومی حقوقی ……
سلام علیکم- با احترام، و با جواز محصله از یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی و بوکالت از ناحیه خوانده دعوی آقای / خانم …… در برابر دعوی خواهان آقای / خانم ……
به خواسته: اعلام ورشکستگی[1]
بتاریخ رسیدگی …… ساعت …… موضوع کلاسه …… خاطر عالی و روشن ضمیر آن عالیجاه را مستحضر میدارد؛ خواسته معنونه در وضعیت مطروحه واجد:
الف) نواقص (ب) ایرادات شکلی بوده و قبل از ورود به ماهیت دعوی سنجش فضائی و فضائی و تعیین تکلیف و وفق مواد ۵۱ و ۸۴ و ۸۸ ق.آ.د.م. درخواست میگردد.
بعنوان مقدمه به وصف ماوقع و آنچه خواهان در متن دادخواست خود تصریح نموده اشاره و در ادامه به تأویل ایرادات و دفاع ماهوی خواهم پرداخت.
توصیف:
ایراد/ ایرادات شکلی: 1) …… 2) …… 3) …… ۴) مطابق ماده ۱۳ قانون تجارت تاجر میبایستی ظرف مدت سه روز از تاریخ وقفه در تأدیه دیون با تعهدات نقدی، توقف خود را به دفتر دادگاه اظهار نموده و صورتحساب دارایی و کلیه دفاتر تجارتی خود را به آن تسلیم نموده وفق ماده ۱۴ قانون مذکور صورتحساب موصوف باید دارای تاریخ بوده و به امضاء مدیران شرکت خواهان رسیده و متضمن تعداد و تقویم کلیه اموال منقول و غیر منقول و صورت کلیه قروض و مطالبات و صورت نفع و ضرر و صورت مخارج باشد و نیز لیست کلیه بستانکاران با میزان طلب آن ضمیمه شود با این وصف،
دادخواست مستند به صورتهای مذکور نمیباشد، علاوه بر این معیار رسیدگی دادگاه به دعوی ورشکستگی کشف حقیقت ورشکستگی واقعی خواهان میباشد و این امر مستلزم اقامه دعوی علیه سایر بستانکاران و دادستان نیز بوده تا آنان بتوانند از حقوق احتمالی خویش دفاع نمایند.
بنائاً به آنچه از نظر گذرانده شد:
بناناً علیه باز شناخت ایراد ایرادات مطروحه قبل از ورود در ماهیت مزید امتنان خواهد بود
با تشکر و تجدید احترام
وکیل خوانده ……
[1] – نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه شماره ۷/۹۸/۱۰۸ شماره پرونده ۹۸- ۷۹- ۱۰۸ ح مورخ ۹۸/۹/۱۹
با عنایت به مواد ۴۱۲ و ۴۱۶ قانون تجارت دادگاه برای صدور حکم ورشکستگی وظیفه دارد توقف در تادیه دیون واقعی تاجر را احراز کند؛ لذا وجود ترازنامه مصوب مانع رسیدگی و اجراز تاریخ توقف واقعی مقدم نیست بنابراین چنانچه به رغم وجود ترازنامه مصوب دادگاه وقفه در تأدیه دیون را احراز کند حکم ورشکستگی را صادر مینماید،