اگر میخواهید بدانید طلاق خلعی چیست باید گفت طبق ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی کشور، طلاق خلعی به نوعی طلاق گفته میشود که زن عین مهریه یا کمتر و یا بیشتر از آن را به مرد میبخشد. در واقع زن به علت کراهت و برای کسب رضایت مرد سعی میکند بخشی و یا کل مهریه خودش را در ازای طلاق به مرد ببخشد.
خوب است بدانید که طلاق خلعی از نوع طلاق بائن است یعنی مرد در زمان عده حق رجوع کردن به زن را ندارد. البته اگر در مدت زمان عده در طلاق خلعی زن به مهریه خود رجوع کند چنانچه حق رجوع را موقع جاری شدن صیغه طلاق از خود سلب یا ساقط نکرده باشد مرد میتواند به زن رجوع کند و طلاق خلعی از نوع طلاق رجعی خواهد شد.
فرق طلاق خلع و مبارات
در صورتی که علت طلاق خلعی کراهت زن و مرد به طور متقابل از یکدیگر باشد به آن طلاق مبارات گفته میشود؛ ولی اگر موقع درخواست طلاق، کراهت فقط یکطرفه و به صورت تنفر زن از مرد باشد بدون شک طلاق خلعی است. شما میتوانید برای مفهوم بیشتر طلاق خلعی و طلاق مبارات با یک وکیل طلاق حرفهای و باتجربه در گروه وکلا ایران دادگستر به صورت تلفنی، آنلاین و یا حضوری مشورت کنید.
مهریه در طلاق خلع
اگر میپرسید تکلیف مهریه در طلاق خلعی چیست؟ باید گفت زن بعد از جاری شدن صیغه طلاق خلعی تنها در مدت زمان عده میتواند از بخشیدن مهریه و مالی که به مرد داده است پشیمان شود. اگر مدت زمان عده منقضی شود که دیگر امکان رجوع به مهریه برای زن وجود ندارد؛ ولی اگر زن در ایام عده باشد میتواند مجدداً تنها بخشی از مهریه خود را از مرد مطالبه کند.
البته ناگفته نماند این موضوع برای زمانی است که زن در دادگاه و یا طی سندی جداگانه در دفترخانه حق رجوع به دریافت مهریه را از خودش سلب و ساقط نکرده باشد. چنانچه سؤال و ابهامی در این خصوص دارید میتوانید با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر در میان بگذارید.
طلاق خلع بدون رضایت شوهر
در زمانی که زن نسبت به مرد خود کراهت و تنفر زیادی داشته باشد به طوری که ادامه زندگی برای زن بسیار دشوار و سخت باشد. همچنین باعث نافرمانی، بیتوجهی به امور شرعی و قانونی و حتی معصیت زن شود مطمئناً زن بدون رضایت شوهر میتواند مالی را در مقابل گرفتن طلاق به مرد بپردازد و از زوجیت با او رها شود.
طلاق خلع بائن چیست؟
در طلاق بائن مرد حق رجوع کردن به زن را ندارد. یعنی با جاری شدن صیغه طلاق بائن رابطه زوجیت میان زن و مرد به طور کامل قطع میشود.
شرایط برگشت در طلاق خلع
در صورتی که زن بعد از بخشش مهریه خود پشیمان شود و دوباره بخواهد مهریه خود را پس بگیرد باید در مدت زمان عده به دفترخانهای که صیغه طلاق در آنجا جاری شده است مراجعه کند و از سر دفتر بخواهد که مهریه او را پس بگیرد. در چنین شرایطی ماهیت طلاق خلعی تغییر خواهد کرد و شرایط برگشت برای مرد مهیا میشود.
در این صورت که مرد اجازه رجوع به زوجیت را داشته باشد طلاق خلعی به سادگی به طلاق رجعی تبدیل خواهد شد. اگر چه درخواست مهریه از طرف زن یک عمل حقوقی و یکطرفه است؛ ولی مرد باید از درخواست مجدد زن برای مهریه مطلع باشد تا مرد بتواند از برگشت به زوجیت خود استفاده کند.
طلاق بائن خلع نوبت اول چیست؟
طلاق خلع بائن نوبت اول یعنی طلاق برای اولین بار صورت گرفته است و مرد تحت هیچ شرایطی اجازه رجوع به زوجیت را ندارد.
طلاق خلع چقدر طول میکشد؟
در حالتی که طلاق خلعی از طرف زن به علت کراهت از مرد و ارائه دلایل محکمه پسند باشد، همچنین زن بخواهد که مهریه خود را ببخشد با توجه به اینکه پروسه طلاق شامل ۳ مرحله بدوی، تجدیدنظر و البته فرجامخواهی است. بنابراین پس از صدور حکم طلاق خلعی در دادگاه بدوی زوج به مدت ۲۰ روز فرصت دارد که به صدور رای دادگاه اعتراض کند و تقاضای تجدیدنظرخواهی داشته باشد.
همچنین پس از صدور رای مجدد دادگاه بدوی در مورد تجدیدنظرخواهی مجدداً مرد فرصت اعتراض به رای دادگاه را به صورت فرجامخواهی دارد. به همین دلیل روند طلاق خلعی اگر مرد مدام به رای دادگاه اعتراض داشته باشد حدود ۸ ماه الی ۱ سال طول میکشد؛ اما اگر زن با همکاری یک وکیل بتواند طلاق رضایت مرد را با بخشیدن قسمتی و یا تمام مهریه برای طلاق خلعی به دست آورد، روند طلاق در مدت زمان کوتاهتری انجام خواهد گرفت. شما میتوانید برای راهنمایی و مشاوره بیشتر با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر در ارتباط باشید.
آیا طلاق خلعی عده دارد؟
بله، بر اساس ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی کشور زن در طلاق خلعی لازم است عده نگه دارد که مدت آن ۳ طهر یا همان گذراندن ۳ بار دوره پاکیزگی بعد از پریود است. چنانچه زن حامله باشد حتماً میپرسید مدت زمان عده زن در طلاق خلعی چیست؟ در واقع مدت زمان عده زن تا موقع وضع حمل است. در صورتی که زن باکره و یا یائسه باشد هیچ نیازی به نگهداشتن مدت زمان عده نیست.
آیا در طلاق خلعی به زن نفقه تعلق می گیرد؟
در طلاق خلعی چون از نوع طلاق بائن است بنابراین پس از جاری شدن صیغه طلاق به زن نفقهای تعلق نمیگیرد. اما در طلاق رجعی چون مرد حق رجوع دارد تا پایان مدت زمان عده به زن نفقه تعلق می گیرد.