شکایت کیفری تخریب عمدی زمانی مطرح میشود که فردی به صورت عمدی و با قصد قبلی، به اموال یا دارایی دیگری آسیب رسانده و یا آن را تخریب کند. این جرم میتواند شامل تخریب اموال شخصی، عمومی یا خصوصی باشد.
نمونه شکایت کیفری تخریب عمدی
دادستان معظم شهرستان ……
سلام علیکم
با احترام، خاطر عالی را مستحضر میدارم، شکایت موکل علیه مشتکی عنه / عنهم به اتهام …… به دلایل ذیل وارد بوده و متهم / متهمان مذکور شایسته تعقیب و تحمل کیفر قانونی میباشند.
بدواً شرح خلاصه ماوقع:
به موجب مستفاد از قانون مجازات اسلامی:
تخریب عبارت است از وارد ساختن لطمه عمدی بر تمامیت فیزیکی شیء یا مال متعلق به دیگری اداره حقوقی در نظریه ۷/۲۱۳۶- ۶۳/۶/۲۴ در این مورد چنین اظهار نظر کرده است:
تخریب در لغت یعنی خراب کردن ویران کردن، تباه کردن یا از حیّز انتفاع انداختن مال و چنانچه عمل مذکور عمدی و نسبت به مال غیر باشد دارای جنبه کیفری است.
تخریب ممکن است، به طور مستقیم ارتکاب یابد مانند شکستن یا قطع درخت گاهی ممکن است، به طور غیر مستقیم انجام شود مانند قطع آبی که باعث خشکانیدن محصول شود یا چرانیدن زراعت موضوع جرم تخریب، مال شیء یا سند متعلق به دیگری است. با تصویب ماده ۶۶۷ ق.م.ا. قانونگذار، همه اشیا را اعم از منقول و غیر منقول تحت حمایت کیفری جرم تخریب قرارداده است. اگرچه آن اشیا ارزش مالی نداشته اما از نظر صاحب آن واجد ارزش معنوی باشد.
نابود کردن یا خسارت زدن به یک مال با توجه به طبیعت و ماهیت مال تعیین میشود. مثلاً یک عکس با پاره شدن یک دندان مصنوعی با کنده شدن از لثه مصادیقی از جرم تخریب هستند. در جرم تخریب وسیله خاصی شرط تحقق جرم نیست و تخریب با هر وسیلهای ممکن است، انجام شود اما گاهی وسیله در تشدید مجازات مؤثر است.
مانند لطمه زدن به مال دیگری یا استفاده از مواد منفجره برای شمول عنوان تخریب، نابود شدن تمام اموال موضوع جرم ضروری نیست، بلکه صرف از بین بردن بخشی از مال یا ایراد خسارت یا از حیز انتفاع انداختن آن کفایت میکند برای تحقق جرم تخریب ضرورتی ندارد که قصد نابود کردن و خسارت وارد آوردن نسبت به همان مالی وجود داشته باشد که عملاً نابود شده یا خسارت دیده است. بنابراین هرگاه کسی مثلاً به قصد شکستن ساعت متعلق به غیر آن را بر روی شیشه خودروی متعلق به او بکوبد شیشه خودرو بشکند وی مرتکب جرم تخریب کیفری شده است.
تخریب مال مشاع در عمل با سوء نیت و با قصد جلب منفعت غیر مجاز یا اضرار به دیگری جرم است. سوء نیت عام در جرم تخریب همان اراده و اختیار و خواست مرتکب جرم است، و سوء نیت خاص آن اراده آگاه نسبت به مال موضوع جرم یا شخص متضرر یعنی قصد حصول نتیجه که همان ایراد ضرر و خسارت به دیگری است، میباشد.
رأى وحدت رویه شماره ۱۰ ۱۳۵۵/۷/۲۱ هیأت عمومی دیوانعالی کشور
به طوری که از اطلاق و عموم ماده ۲۶۲ قانون کیفر عمومی (ماده ۶۶۷ ق.م.ا. (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) مستفاد میگردد). ارتکاب اعمال مذکور در آن ماده در صورتی که مقرون به قصد اضرار یا جلب منافع غیر مجاز با سوء نیت باشد قابل تعقیب و مجازات است. هر چند مالکیت اموال موضوع جرم مشمول ماده فوق، به طور اشتراک و اشاعه باشد.
شکستن دندان مصنوعی تخریب مال غیر محسوب است. پس اگر کسی مشتی به دهان دیگری بزند و در اثر آن دندان مصنوعی بشکند این فعل واحدیست دارای دو عنوان که برابر ماده ۳۱ ق.م.ع. (ماده ۴۶ ق.م.ا. ۱۳۷۰ و ماده ۱۳۱ ق.م.ا. ۱۳۹۲) مجازات جرمی داده میشود که جزای آن اشد است. ولی اگر مجنی علیه را بزند و مشتی نیز به دهانش بکوبد که در اثر آن دندان مصنوعی از لثه جدا شود مستحق دو مجازات از جهت ایراد ضرب و تخریب مال غیر است که برابر ماده ۲ الحاقی (ماده ۴۷ ق.م.ا. ۱۳۷۰ و مواد ۱۳۲ و ۱۳۴ ق.م.ا. ۱۳۹۲) درباره مرتکب اعمال میشود.
(حکم شماره ۱۷۵۲۲- ۲۸/۱۱/۸ دیوانعالی کشور)
«اگر تخریب به وسیله عمله و کارگر انجام شود دستور دهنده معاون بزه محسوب است».
(حکم شماره ۱۶۷۴/۱۱- ۲۱/۳/۹ شعبه ۲ دیوانعالی کشور)
«قصد تخریب و عمد در آن از شرایط اساسی و از عناصر تشکیل دهنده بزه تخریب است».
حکم شماره ۳۶۰/۱۰۸۸۷- ۱۷/۱۲/۲۴ شعبه ۲ دیوانعالی کشور)
«اگر متهم به قطع اشجار دیگری، مدعی مالکیت شد و اظهار داشت که در این موضوع با شاکی خصوصی در دادگاه محاکمه دارند و وجود چنین پروندههایی صدور قرار اناطه است. بنابراین اگر دادنامه به محکومیت متهم صادر شود نقض خواهد شد».
(حکم شماره ۱۲۹۶- ۱۹/۴/۲۷ شعبه ۲ دیوانعالی کشور)
«اگر بین شاکی و متهم در مالکیت دیواری که خراب کردهاند اختلاف شد، باید قرار اناطه صادر کرد و تبرئه یا محکومیت متهم موجب نقض دادنامه است».
(حکم شماره ۴۱۶- ۱۸۱/۲/۲۴ شعبه ۲ دیوانعالی کشور)
«به کندن نهال و درخت و غیره تخریب اطلاق میشود و عمل از مصادیق ماده ۶۷۷ ق.م.ا. است».
(حکم شماره ۴۲۴۷- ۱۹/۱۲/۲۹ شعبه ۵ دیوانعالی کشور)
با حفظ مقدماتی که مذکور شد شکایت موکل علیه متهم یاد شده بدلایل ذیل وارد میباشد.
چه اولاً: براساس سند مالکیت پیوست موکل بنحو اشاعه و تساوی بالاصاله مالک ششدانگ یک قطعه باغ مشجر واقع در …… میباشد.
ثانیاً: به موجب تقسیم نامه مورخ …… باغ مشجر صدرالذکر مابین طرفین با ذکر حدود اربعه و مساحت تقسیم شده است.
ثالثاً: در مرز مشترک یک ردیف درخت انگور وجود داشته که براساس همان تقسیم نامه در میان بین طرفین تقسیم شده است. رابعاً: متهم برخلاف مراضات و تقسیم نامه مابین درختان موجود در مرز مشترک را تعمداً تخریب نموده است.
رسیدگی و تعقیب متهم و صدور قرار جلب به دادرسی تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل شاکی ……