در شکایت کیفری بی احتیاطی منجر به حادثه بیاحتیاطی منجر به حادثه جرمی است که زمانی رخ میدهد که فردی با بیدقتی و بیاحتیاطی، عملی را انجام دهد که منجر به حادثهای شود و به فرد یا اموال دیگری خسارت وارد کند. این جرم در قانون مجازات اسلامی بهعنوان یکی از جرایم شبهعمد شناخته میشود.
نمونه شکایت کیفری بی احتیاطی منجر به حادثه و جرح غیر عمدی
دادستان معظم شهرستان ……
سلام علیکم / با احترام، خاطر عالی را مستحضر میدارم، شکایت موکل علیه مشتکی عنه / عنهم به اتهام بیاحتیاطی منجر به وقوع حادثه و جرح غیر عمدی به دلایل ذیل وارد بوده و متهم / متهمان مذکور شایسته تعقیب و تحمل کیفر قانونی میباشند.
بدواً خلاصه ماوقع:
۱- به موجب مستفاد از قانون مجازات اسلامی:
منظور از بیاحتیاطی آن است که شخص بدون توجه به کاری که عرفاً قابل پیشبینی است. اقدام به عملی کند که منتهی به قتل و یا صدمات بدنی دیگری و یا ضرر بر او شود و بیاحتیاط کسی است که بدون این پیشبینیهای لازم و متعارف اقدام به عملی کند که منجر به جرم شود. شخص بیاحتیاط در یک حالت خلاء ذهنی محض و در یک عالم بیخبری و نادانی اقدام به عمل ضرر آور ارادی میکند.
برای تشخیص بیاحتیاطی باید به عرف مراجعه شود. حالت نفسانی مرتکب و علم به اینکه آیا متهم واقعاً احتمال وقوع حادثه را میداده یا خیر؟ مورد توجه و مطلوب نیست آنچه باید تشخیص داده شود این است که آیا عمل واقع شده در زمان و مکان معین و در تحت شرایط خاص عرفاً قابل پیشبینی بوده و آیا یک نفر شخص محال اندیش و محتاط متوسط الحال و نه خیلی باهوش مطابق عرف زمان و مکان میتوانسته آن را پیشبینی کند و آیا عرفاً وقوع نتیجه مجرمانه به میزانی محتمل بوده که احتراز از آن ضرورت داشته یا خیر؟
پس رانندهای که بدون کم کردن سرعت و گرفتن ترمز، از کوچه فرعی دفعتاً وارد خیابان اصلی شده و شخصی را زیر بگیرد یا با ماشین دیگری
برخورد و منجر به فوت یا مجروح ساختن سرنشینان ماشین مذکور گردد، بیاحتیاطی کرده چرا که یک چنین پیشامدی عرفاً قابل پیشبینی است.
همچنین رانندهای که در خیابان بر ترافیک با سرعت غیر مجاز رانندگی کند با رفتن مارپیچهای متعدد با شخص عابری تصادف و او را مجروح میسازد مرتکب بیاحتیاطی شده است.
به همین ترتیب، متصرف هر حیوانی که از احتمال حمله آن آگاه است، و آن را بدون مراقبت در معبر رها کند و آن حیوان به دیگری صدمه وارد سازد، مرتکب بیاحتیاطی شده است یا کندوکاری بدون رعایت احتیاط، کندوکار را دود بدهد و زنبوران عسل وحشت زده به عابری حمله کرده و او را شدیداً مجروح نمایند همچنان مرتکب بیاحتیاطی شده است.
گفته شده است اگر چند نفر در ایراد صدمه شرکت داشته باشند به نحو مساوی مسئول پرداخت دیه خواهند بود (نظریات مشورتی ۷/۱۶۵۲- ۷۰/۷/۱۰ و ۷/۹۵۳۰- ۱۳۷۱/۱۱/۱۳ اداره حقوقی قوه قضائیه) و تفاوت میان تقصیر شرکاء تأثیری در میزان مسئولیت آنان برای پرداخت دیه ندارد و عدهای میزان مسئولیت را بر پایه میزان تقصیر قراردادهاند. عدهای میان تصادفات رانندگی و سایر جراحات، تفکیک کردهاند و میزان تقصیر در صورت دوم تأثیر دارد و عدهای علت تامه را مقصر میدانند که درصد تقصیر او بیشتر از پنجاه درصد باشد.
(مجموعه نشستهای قضائی، مسایل قانون مجازات اسلامی، ج ۴، ص ۱۲۸)
در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ در ماده ۵۲۶ مقنن در باب شرکت مباشر و سبب در وقوع جنایت از نظریه «تساوی مسئولیت» بهره گرفته است.
با حفظ مقدمات مذکور شکایت موکل علیه متهم بدلایل ذیل وارد است.
اولاً: سمت متهم در سرایداری ساختمان واقع در …… محرز محرز است.
ثانیاً: بیاحتیاطی یاد شده در تاریخ منجر به وقوع آتش سوزی و مجروح شدن موکل شده است.
ثالثاً: گزارش آتش نشانی بشماره …… تاریخ دلالت بر بیاحتیاطی طرف شکایت دارد. رسیدگی و تعقیب متهم و صدور قرار جلب به دادرسی تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل شاکی ……