لایحه دفاعیه تأیید و تنفیذ حدوث عارضه فسخ سندی حقوقی است که در پاسخ به دعوای فسخ قرارداد تنظیم میشود. در واقع، طرفی که علیه او دعوای فسخ مطرح شده است (خوانده)، با تنظیم این لایحه، دلایل خود مبنی بر عدم وجود عارضه فسخ یا عدم تحقق شرایط فسخ قرارداد را به دادگاه ارائه میدهد.
ریاست محترم شعبه ………
دادگاه حقوقی محاکم عمومی دادگستری شهرستان ……
سلام علیکم
با احترام، و براساس مجوز حاصل از یک برگ وکالت نامه ملصق به تمبر مالیاتی و بوکالت از ناحیه خوانده دعوی آقای / خانم …… در برابر دعوی خواهان آقای / خانم ……
به خواسته: تأیید و تنفیذ اعلام فسخ
با ارائه مستندات: 1) …… 2) …… 3) …… 4) ……
بتاریخ رسیدگی …… ساعت …… موضوع کلاسه …… بدینوسیله در مقام دفاع و تقدیم لایحه دفاعیه خاطر عالی را مستحضر میدارد؛ خواسته مطروحه بدلایل مشروحه أتى الذکر واجد ایرادات شکلی بوده و در ماهیت نیز استدلال وکیل محترم خواهان مخدوش میباشد.
بدواً ایرادات در شکل: 1) …… 2) …… 3) ……
در ماهیت:
عالیجناب خواهان مدعی شده است به موجب قرارداد عادی یک باب واحد مسکونی از خانههای موسوم به مسکن مهر از موکل خریداری نموده است. اما زمان مقرر شده برای انجام تعهدات کاشف به عمل آمد که قرارداد مزبور بدون اجازه مسکن مهر و بدون اجازه قانونی بوده است. یعنی موکل از ابتدا حق مورد معامله را نداشته است …. (الخ)
معتقدم فسخ به عنوان یکی از جلوههای انحلال عقد لزوماً در حدود قراردادهایی قابل اعمال است که به صورت صحیح واقع شده باشد و ناگزیر تحقق فسخ مبتنی بر یکی از اسباب قانونی و قراردادی است، و خواهان سبب فسخ را فقدان حق انتقال ملک و در واقع محدودیت قانونی منازل ساخته شده توسط مسکن مهر بیان نموده است.
علت تزلزل عقد عدم قدرت فروشنده بر انتقال ذکر شده است، و ایراد مزبور در صورت ثبوت و مطابق مستفاد مدلول مواد ۲۱۴- ۳۴۸- ۳۶۷ به بعد قانون مدنی اخلال در صحت عقد است، و موجد حق فسخ نیست چه مورد پیش گفته اگر ثابت شود باعث فساد عقد است. حال آنکه عرض کردیم که فسخ در بستر عقد صحیح قابلیت ظهور و بروز دارد. در نتیجه نه دعوای فسخ قابل پذیرش است. نه استرداد ثمن براساس فسخ عقد.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
رسیدگی و در صورت عدم پذیرش ایرادات شکلی در ماهیت صدور حکم بر بطلان دعوی خواهان: استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل خوانده ……