آیا میدانید حق حبس چیست و چه شرایطی دارد؟ بر اساس قانون مدنی کشور ضمن عقد نکاح هر کدام از زوجین تعهداتی را بر عهده دارند. یکی از مهمترین وظایفی که زوجین در قبال یکدیگر دارند تمکین زن از شوهرش است. از طرفی مرد وظیفه دارد که به زن خود نفقه بپردازد و در صورت درخواست، مهریه زن را که در سند رسمی ازدواج تعیین شده است به او بدهد؛ اما طبق ماده 1085 قانون مدنی زن میتواند تا زمانی که مهریه خود را به طور تمام و کمال از شوهرش دریافت نکرده است از انجام وظایف خود در قبال همسر و حتی رفتن به منزل مشترکشان خودداری کند که به این حق و حقوق زن در قانون مدنی حق حبس گفته میشود.
حق حبس در دوران عقد چیست؟
حق حبس زن در دوران عقد یک نوع حق مسلم است که به موجب آن زوجه میتواند تا زمانی که شوهر به طور تمام و کمال مهریهاش را نداده است از تمکین عام و خاص شوهر خود خودداری کند. البته در مدت زمان حق حبس در دوران عقد همچنان نفقه به زن تعلق میگیرد.
البته از شرایط اعمال حق حبس در دوران نامزدی وجود مهریه برای زن و عدم تمکین زن از مرد ولو یکبار میباشد. اگر قصد دارید در این خصوص به پاسخ های بیشتری برسید میتوانید با وکیل دیه یا وکیل مطالبه مهریه در گروه وکلا ایران دادگستر به صورت تلفنی، اینترنتی یا حضوری مشورت کنید.
موارد سقوط حق حبس زوجه
اگر میپرسید که شرایط داشتن حق حبس چیست و در چه مواردی حق حبس زوجه ساقط میشود باید گفت زن فقط تا زمانی میتواند از حق حبس خود استفاده کند که شرایط ذیل وجود داشته باشد:
عدم حال بودن مهریه
یعنی مهریه زن به صورت عندالمطالبه باشد به عبارتی عندالاستطاعه و یا موجل نباشد. منظور از عندالمطالبه یعنی زن هر زمانی که بخواهد مهریهاش را مطالبه کند مرد موظف است که مهریه زن را به طور تمام و کمال به زن بپردازد.
تمکین زن از شوهر به اختیار خود قبل از اعمال حق حبس
چنانچه زن به میل و رغبت خود حتی یکبار با مرد رابطه زناشویی داشته باشد دیگر از حق حبس ساقط میشود.
دریافت مهریه پیش از این
در صورتی که زن قبل از اعمال حق حبس برای دریافت مهریه خود درخواست داده باشد از حق حبس ساقط میشود.
تنظیم گزارش اصلاحی مهریه
در حالتی که زن قبل از اعمال حق حبس مهریه خود را مطالبه کرده باشد همچنین در گزارش اصلاحی مهریه خود پرداخت قسطی مهریه از طرف مرد را پذیرفته باشد بدون شک زن نمیتواند حق حبس داشته باشد. البته این موضوع در مورد اعسار مرد و اقساطی بودن مهریه به دلیل اعسار و ناتوانی مالی مرد موضوعیت ندارد.
اسقاط اعمال حق حبس در شروط ضمن عقد یا ضمن سند عادی یا رسمی در خانه یا دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شده است
در صورتی که موقع جاری شدن خطبه عقد، حق حبس از زن گرفته شود دیگر زن نمیتواند در دوران نامزدی یا همان عقد حق حبس خود را اعمال کند. اگر قصد دارید بدانید که حق اعمال حق حبس را دارید یا خیر بهتر است با وکلای پایه یک دادگستری حاضر در گروه وکلا ایران دادگستر مشاورهای داشته باشید؛ چون موسسه حقوقی ایران دادگستر متشکل از برجستهترین وکیل ملکی، وکیل مطالبه وجه، وکیل قرارداد پیمانکاری و همچنین وکیل خانوادگی، وکیل مالی، وکیل نفت و وکیل مطالبه مهریه است.
حق حبس مرد چیست؟
در این خصوص اینکه آیا مرد حق حبس دارد یا خیر؟ باید گفت: در زمان عقد نکاح نیز مثل هر نوع عقود معوض، اعمال حق حبس برای پرداخت نکردن مهریه زن برای مرد وجود دارد، ولی حقوقدانان در جمع میان حق زن و مرد به این مشکل برخوردهاند که چنانچه زن قبل از گرفتن مهریه خود مجبور به تمکین از شوهر شود و به دلایل مختلفی نتواند مهریهاش را از مرد بگیرد در واقع زن حق و حقوق خود را از دست میدهد و دیگر جبران پذیر نیست، در صورتی که از بین رفتن مهریه زن را با پول و اموال دیگر میتوان جبران کرد، بنابراین حقوقدانان ناچار شدهاند بر اساس ماده 1085 قانون مدنی فقط حق حبس را برای زن قرار بدهند و نسبت به حق حبس برای مرد سکوت کنند.
حق حبس زن چیست؟
یکی از حقوقی که قانون مدنی کشور به زن داده است حق حبس میباشد. این حق فقط مخصوص ازدواج اول زن نیست بلکه زنانی که قبل از این ازدواج کردهاند؛ ولی به دلیل طلاق یا حتی فوت همسر خود مجرد هستند حتی اگر زن باکره نباشد مطمئناً در ازدواج بعدی خود بعد از عقد نکاح تا زمانی که از شوهر خود حتی یکبار تمکین نکرده است در چنین شرایطی زن از حق حبس برخوردار است.
زن چه زمانی میتواند از حق حبس استفاده کند؟
دقت کنید اگر زنی از وضعیت مالی مرد و عدم توانایی مالی شوهر خود ضمن عقد اطلاع داشته باشد نمیتواند در دوران عقد از حق حبس یا همان حق خودداری از تسلیم مبیع یا ثمن خود استفاده کند یا حتی درخواست بطلان عقد را داشته باشد. بنابراین اگر زن پس از عقد از انجام وظایف زناشویی خود به منظور اعمال حق حبس خودداری کند آن زن ناشزه شناخته میشود.
شرایط نفقه در حق حبس چیست؟
با وجود اینکه گرفتن نفقه برای زن تنها در صورتی امکانپذیر است که زن از شوهرش تمکین کند؛ ولی قانونگذار در مدت زمان حق حبس شرایطی را پیشبینی کرده است که در زمان حق حبس زن میتواند علی رغم عدم تمکین نفقه خود را مطالبه کند. حتی اگر پرداخت مهریه به زن سالها طول بکشد ولی باید نفقه به زن پرداخت شود.