اگر یکی از والدین یا همسر شما فوت شده است و شما قصد گرفتن حقوق او را دارید باید اول از همه به دنبال دریافت گواهی انحصار وراثت حقوق بازنشستگی فرد متوفی از شورای حل اختلاف باشید؛ چون بدون این گواهی قانونی هرگز مستمری بازنشستگی و سایر اموال فرد متوفی بین شما و وراث دیگر به درستی تقسیم نخواهد شد.
شما میتوانید برای دریافت گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف و پیگیری پرونده خود از کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر راهنمایی بگیرید. ما در موسسه حقوقی ایران دادگستر در تمام مراحل دریافت مستمری بازنشستگی و گرفتن گواهی انحصار وراثت با دانش تخصصی بالایی در کنارتان خواهیم بود. همچنین به صورت ۲۴ ساعته به شما مشاوره آنلاین ارائه میدهیم.
مهمتر اینکه به عنوان نماینده قانونی شما با مراجعه به شورای حل اختلاف و مراجعه به اسناد رسمی کشور بدون نیاز به حضور شما در هیچ کدام از مراحل قانونی در کمترین زمان تکلیف تقسیم ارث و تقسیم مستمری بازنشستگی را بین ماترک مشخص میکنیم. تنها کافیست برای پایان موفقیتآمیز پرونده خود با مشاورین حقوقی ما به صورت آنلاین یا حضوری در ارتباط باشید.
حقوق بازنشستگی بعد از فوت به چه کسانی می رسد؟
انحصار وراثت حقوق بازنشستگی میان بازماندگان فرد متوفی طبق قانون کشور انجام میشود. از جمله بازماندگان متوفی میتوان به همسر، فرزندان، پدر و مادر شخص متوفی اشاره کرد. سهم الارث هر کدام از این افراد با توجه به نسبتی که با فرد متوفی دارند کاملاً متفاوت است، بنابراین شما میتوانید با مشاوره و راهنمایی یک وکیل خانواده درصدی از حقوق بازنشستگی والدین، همسر و یا فرزند فوت شده خود را به عنوان سهم الارث دریافت کنید.
حقوق بازنشستگی بعد از فوت شوهر
همسر متوفی تا موقعی که ازدواج نکند این حق را دارد تا مستمری همسر خود را بگیرد. حق دریافت حقوق بازنشستگی زن بعد از فوت شوهر معادل ۵۰ درصد از کل مستمری استحقاقی شخص فوت شده است. اگر مرد فوت شده دارای چند همسر باشد لازم است ۵۰ درصد از حقوق بازنشستگی فرد متوفی به طور مساوی بین همسران او تقسیم شود. یادتان باشد همسر متوفی تنها زنی است که زوجیت او با فرد متوفی فقط از طریق عقد دائم باشد. چنانچه سؤال یا ابهامی در این زمینه دارید میتوانید به صورت آنلاین یا حضوری با مشاوران حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر در میان بگذارید.
سهم شوهر از مستمری زن متوفی
هنگامی که یک زن مستمری بگیر فوت میکند بازماندگان او یعنی شوهر، والدین و فرزندان او میتوانند بر اساس انحصار وراثت حقوق بازنشستگی متوفی، سهمی را داشته باشند. در این میان شوهر فرد متوفی اگر تحت تکلف زن بوده باشد از سن ۶۰ سالگی به بعد مستلزم دریافت حقوق بازنشستگی زن است. چنانچه طبق نظر کمیسیون پزشکی همواره مرد از کار افتاده به حساب بیاید و از سازمان بازنشستگی هیچ مستمری دریافت نکند این حق را دارد تا حقوق مستمری زن خود را سریعاً بعد از فوت زن دریافت کند. البته تمام این موارد بعد از دریافت گواهی انحصار وراثت حقوق بازنشستگی امکانپذیر است.
حقوق بازنشستگی کشوری به همسر
دقت کنید در سالهای گذشته پس از فوت شخصی که کارمند کشوری بوده است تمام حقوق بازنشستگی او به زن دائم و فرزندان پسر و دختر او تعلق میگرفت؛ اما بر اساس جدیدترین قانون انحصار وراثت حقوق بازنشستگی کشوری به دلیل کمبودی که در بودجه مالی کشور به وجود آمده است ابتدا نصفی از کل حقوق بازنشستگی کارمند فوت شده توسط دولت ضبط میشود و فقط نیمی از حقوق باقیمانده از فرد متوفی به اندازههای مساوی بین همسران دائمی و همچنین فرزندان پسر کمتر از ۱۸ سال و دختران مجرد او تقسیم میشود.
مدارک لازم برای انتقال حقوق متوفی به همسر
برای دریافت گواهی انحصار وراثت حقوق بازنشستگی لازم است مدارک مهمی را به مراجع ذیربط ارائه دهید. از جمله این مدارک عبارتند از:
- گواهی فوت مورد تایید از طرف اداره ثبت احوال
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی فرد متوفی و تمامی وراث
- اصل و کپی سند ازدواج متوفی یا رونوشت آن
- گواهی تحصیلی تمام فرزندان دختر و پسر خصوصاً فرزندانی که سن آنها بیشتر از ۱۸ سال است.
- وصیت نامه متوفی
- مدارک کفالت والدین
- صورت جلسه کمیسیون پزشکی مربوط به از کارافتادگی فرزندان و یا همسر فرد متوفی
- فرم درخواست برقراری حقوق متوفی
- اصل و کپی گواهی انحصار وراثت با مدت اعتبار ۹ ماه
- استشهادیه محضری
حقوق بازنشستگی بعد از فوت پدر و مادر
دقت کنید طبق انحصار وراثت حقوق بازنشستگی که طبق قانون کشور انجام میشود فرزندان دختر تا موقعی که ازدواج نکنند و یا شاغل نباشند مستمری بازنشستگی پدر یا مادر به آنها تعلق میگیرد. سهم هر کدام از دختران از این مستمری ۲۵ درصد است. چنانچه دختران هر دو والدین خود را از دست داده باشند حق دریافت مستمری دختران به ۵۰ درصد تغییر میکند.
اما خوب است بدانید که فرزندان پسر فقط تا ۲۰ سالگی میتوانند حقوق بازنشستگی والدین خود را دریافت کنند. چنانچه فرزندان پسر گواهی اشتغال به تحصیل داشته باشند تا زمان ۲۵ سالگی میتواند از مستمری دریافت کنند. در چنین شرایطی سهم فرزندان پسر ۲۵ درصد از کل حقوق بازنشستگی است.