درباره دادخواست اعلام بطلان شرط ضمن عقد نکاح بعلت نامشروع بودن؛ در عقد نکاح، ممکن است زوجین شروطی را در ضمن عقد قید کنند. اما اگر این شروط با قوانین و مقررات یا شرع مقدس مغایرت داشته باشد، به آن شرط نامشروع گفته میشود. در چنین مواردی، یکی از طرفین عقد میتواند با طرح دادخواست، بطلان آن شرط را درخواست کند.
نمونه دادخواست اعلام بطلان شرط ضمن عقد نکاح بعلت نامشروع بودن و مخالفت با قانون امری
ریاست محترم دادگستری ……
سلام علیکم
با احترام، با اختیار حاصل از مدلول یک برگ وکالتنامه ملصق به تمبر مالیاتی به شماره سریال …… و به وکالت از ناحیه (خواهان مرقوم در صدر دادخواست) خاطر عالی را مستحضر داشته خواسته موکل بدلایل مشروحه آتی الذکر در یک جمله واجد اعتبار قانونی بوده و مستوجب پذیرش میباشد.
سند نکاحیه شماره …… مورخ …… حکایت از وقوع عقد نکاح مابین صحابه دعوی از نوع دائم و با صداق …… دارد.
در شرط ضمن عقد نکاح مابین طرفین آمده است. «زوج حق ازدواج مجدد ندارد».
به موجب مستفاد از قانون مدنی: منظور از شرط نامشروع شرطی است که قانون اذن انجام آن را نداده است، و اعمالی که برخلاف حکم مقنن و قوانین آمره باشد در ردیف شرط نامشروع قرار میگیرد و به دیگر سخن قوانین آمره قوانینی هستند که از جنبه عمومی وضع شده و حقی برای افراد ایجاد نمینماید، و به سبب آن تحت اختیار شخصی واقع نمیشود تا هر کس به فراخور سلیقه خود بتواند حقی را ساقط یا به دیگری واگذار نماید، فلذا شروطی که بر خلاف قانون امری مابین طرفین تراضی شود خواه ضمن عقد نکاح یا در عقدی دیگری باشد جزء افراد شروط نامشروع بوده و باطل میباشد.
با وصف فوق:
شرط عدم ازدواج مجدد که شرط فعل منفی میباشد. مخالفت با حکم قانونگذار در ماده ۱۱۳۳ .ق.م و مستنبط از ماده ۹۴۲ همان قانون باطل بوده چه اختیار طلاق از قوانین آمره محسوب و شرط مزبور بر خلاف آن است. لکن مفسد عقد نمیباشد.
بنائاً به مراتب و معنونه در فوق:
و استناداً به مواد ۲۳۲ ق.م و ۱۹۸ ق.آ.د.م.
رسیدگی و استماع خواسته و نفس الامر اعلام بطلان شرط به شرح ستون خواسته از محضر دادگاه تحت استدعاست.
با تشکر و تجدید احترام
وکیل ……