اگر کسی به دروغ به طور آشکارا یا پنهان جرمی را به شما نسبت داده است میتوانید برای آبروی از دست رفته خود از آن شخص شکایت کنید. در واقع اعاده حیثیت یا همان ادعای شرف یکی از شکایتهای رایجی است که افراد برای اثبات بیگناهی و آبروی از دست رفته خود انجام میدهند تا با این کار خسارتی را دریافت کنند.
البته برای اعاده حیثیت باید شاکی در دسترس باشد و در جلسات دادگاه حضور پیدا کند. معمولاً یکی از شایعترین دلایلی که باعث طرح این نوع شکایتها در مراجع قضایی میشود افترا و تهمت است که آبروی هر شخصی را میبرد.
جریمه نقدی اعاده حیثیت
جریمه نقدی اعاده حیثیت ۱۵ میلیون ریال برای فرد مجرم در نظر گرفته شده است. چنانچه فردی جرم منافی عفت مثل لواط یا زنا را به شخص دیگری نسبت داده باشد و شخص شاکی نتواند اتهام او را در دادگاه ثابت کند طبق قانون مجازات اسلامی فرد مجرم به ۸۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. شما میتوانید از طریق کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلا ایران دادگستر در مورد جریمه نقدی اعاده حیثیت سؤالات بیشتری را بپرسید.
شاهد برای اعاده حیثیت
یادتان باشد اگر فرد شاکی جهت اثبات اعاده حیثیت و ادعای شرف در شرایط خاصی قرار بگیرد که پشت درهای بسته باشد برای طرح شکایت اعاده حیثیت به شاهد نیاز دارد. به فرض مثال چنانچه دو نفر درون اتاقی بودهاند و به یکی از آنها توهین و تهمت زده شده باشد طرفی که مورد تهمت زدن قرار گرفته است باید شاهد عینی داشته باشد تا با شهادت او بتوانید این افترا را در دادگاه اثبات کنید.
در چه مواردی میتوان ادعای حیثیت کرد؟
در مباحث حقوقی نمیتوانید اعاده حیثیت کنید و اعاده حیثیت تنها به دعواهای کیفری اختصاص دارد. اساساً در دعواهای حقوقی تنها میتوانید خسارت و هزینههایی را به عنوان جریمه از فرد متهم دریافت کنید مثل پرداختهای خدمات قضایی و یا حق الزحمه وکیل.
نمونه حکم اعاده حیثیت
برای طرح شکایت به دلیل اعاده حیثیت و طرح اتهام باید موارد ذیل را در تنظیم شکواییه خود بیان کنید:
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب
با سلام
به استحضار می رسانم شخصی به هویت…..
با استفاده از الفاظ نامناسب به بنده افترا و تهمت ناروا زده است. لذا خواهشمندم مطابق با ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی این جرم را مورد تعقیب و بررسی قرار دهید.
چگونه دادخواست اعاده حیثیت تنظیم کنیم؟
در صورتی که فردی به شما تهمت و افترا زده است حالا قصد دارید برای اعاده حیثیت از او شکایت کنید بهتر است اول از همه با یک وکیل پایه یک دادگستری در گروه وکلا ایران دادگستر به صورت تلفنی یا حضوری مشورت کنید. سپس برای تنظیم شکواییه و ثبت نام در سامانه ثنا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل زندگی خود مراجعه کنید.
بعد از ثبت شکایت باید منتظر تاریخ حضور در جلسه رسیدگی دادگاه باشید. با شرکت در جلسات دادگاه قطعاً بازپرس سؤالات مهمی را از شما میپرسد تا مجرمین پرونده را شناسایی کند. بعد از مطلع شدن دادستان از موضوع پرونده کیفر خواست صادر میشود و پرونده شما به دادگاه کیفری ارسال میگردد. این دادگاه با بررسی نوع تهمت زدن، افترا و درخواست اعاده حیثیت شما فرد مجرم را مجازات خواهد کرد.
وکیل برای اعاده حیثیت
رونده شکایت ادعای شرف کار بسیار پیچیده و زمان بری است به همین دلیل راهنمایی و مشاوره گرفتن از یک وکیل باتجربه و حرفهای میتواند در مدت زمان کوتاهی پرونده شما را به موفقیت برساند و فرد مجرم را به مجازات عملش برساند. در این میان ما در گروه وکلا ایران دادگستر با جمعی از قضات سابق دادگستری و وکلای مجرب تهران با داشتن 25 سال تجربه در بررسی، حل و فصل و دفاع پروندههای حقوقی و کیفری هم اکنون در کنار شما هستیم تا با استفاده از اشتراک تجربیات و تفکر تیمی، راه گشای چالشهای حقوقی شما عزیزان در ایران و ایرانیان عزیز مقیم خارج از میهن باشیم.
مجازات اعاده حیثیت تهمت
قانونگذار در جمهوری اسلامی ایران به حق و حقوق شهروندان خود احترام میگذارد. بنابراین اگر بیاحترامی و یا تهمتی به شخصی وارد شود فرد اتهام زننده را مجرم معرفی میکند و مجازاتی را برایش در نظر میگیرد. مجازات اعاده حیثیت تهمت در قانون اعم از شلاق، جزای نقدی و حبس به شرح ذیل است:
ماده 697 قانون مجازات اسلامی
اگر شخصی از دو روش نوشتاری یا چاپی مثل نشر خبر در روزنامهها یا سخنرانی در جلسهای اقدام تهمت زدن و افترا به فردی بکند از لحاظ قانون مجرم شناخته میشود. این شخص موظف است با پرداخت جزای نقدی درجه ۶ کار اشتباه خود را جبران کند.
ماده 698 قانون مجازات اسلامی
اگر شخصی از هر نظر مثل نامهنگاری، گزارش، شکایت یا انجام هر کار دیگری اقدام به تهمت زدن و ضرر رساندن به فرد دیگری کند مجرم است. بنابراین شخصی که به او افترا زده شده میتواند از فرد متهم شکایت کند و فردی که تهمت زده است را به ۱ ماه تا ۱ سال حبس و همچنین ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند.
ماده 699 قانون مجازات اسلامی
در صورتی که شخصی برای تهمت زدن به فردی از روی قصد و قرض اقدام به قرار دادن چیزی در خانه او کند بدون شک این فرد مجرم است و بعد از اثبات جرم، او به ۷۴ ضربه شلاق و ۳ ماه تا ۱ سال حبس محکوم خواهد شد.
ماده 171 قانون اساسی
اگر قاضی پرونده در مورد شخصی حکم اشتباهی صادر کند. به طوری که باعث آبروی ریزی فرد و ضرر رساندن به او شود آن فرد میتواند جهت اعاده حیثیت از قاضی شکایت کند.
مهلت شکایت اعاده حیثیت در قانون
دقت کنید در جرایم تعزیری شخصی که ضرری به آن رسیده است میتواند تا یک سال بعد از تاریخ مشخص از اطلاع جرم رخ داده شده از فرد متهم شکایت کند. چنانچه در این تاریخ فرد زیان دیده اقدامی به شکایت از فرد متهم نکند بدون شک این حق از او سلب میشود و دیگر حق شکایت کردن ندارد.
البته خوب است بدانید اگر فرد زیان دیده در این مدت یک سال دچار مشکلاتی باشد میتواند بعد از پایان زمان محدودیت باز هم شکایت خود را تنظیم کند. حتی اگر فرد ضرر کرده در مدت این یک سال فوت کند وراث او این حق را دارند که برای آبروی از دست رفته عزیز متوفی خود شکایتی را تهیه و تنظیم کنند.